Datum: zondag 15 januari 2017 · 18:00
Team: U22
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

DTL-team ten onder na twee verlengingen

Het gehavende DTL-team van Zorg en Zekerheid Leiden verloor afgelopen zondag van Harlemlakers. De Leidse ploeg liep eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aan, sleepte er nog wel twee verlengingen uit, maar verloor uiteindelijk met 80-94.

Leiden begon behoorlijk gehavend aan de wedstrijd. Siem Willems en Jelle ven Heijningen zijn al lange tijd uitgeschakeld met een blessure. Daarnaast ontbraken ook Rens Butter en Jan Driessen. Het team werd daarom aangevuld met U18-spelers Jim Blom en Lucas Kruithof. De thuisploeg begon slecht aan de wedstrijd. Met name verdedigend werd de een na de ander 1-tegen-1 verslagen. Harlemlakers nam daardoor een 13-23 voorsprong, die aan het eind van de eerste periode iets terug was gebracht, 17-24.

Het tweede kwart was iets beter van Leidse kant en beetje bij beetje kwam Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Na vijf minuten stond het 30-31. Het laatste stukje was weer voor de bezoekers die met een 35-39 voorsprong de rust in gingen. Wat opviel is dat 20 van de punten van Harlemlakers werden gescoord via vrije worpen, 20 uit 25.

In de tweede helft was het verdedigend iets beter aan de kant van Zorg en Zekerheid Leiden. Toch bleef de 1-tegen-1 verdediging een probleem. Ook het verdedigen van het schot was niet goed en door twee driepunters liepen de bezoekers van 42-44 naar 42-50, waardoor de thuisploeg weer in de achtervolging moest. Aan het eind van de derde periode was de achterstand zeven punten: 50-57.

Met nog vijf minuten te gaan was de voorsprong van Harlemlakers opgelopen tot tien punten (57-67) en leek de wedstrijd gespeeld, ook omdat Zorg en Zekerheid Leiden totaal niet in de wedstrijd zat. Na de derde time-out van Leidse kant werd het toch weer spannend. Binnen een paar minuten stond het 65-67. In de laatste minuten kon het alle kanten op. Met nog 24 seconde te gaan zette Marijn Ververs de ploegen op gelijke hoogte, 71-71, waarna Harlemlakers de laatste aanval niet meer tot scoren kwam.

In de verlenging nam Harlemlakers eerst weer een voorsprong, maar met nog twee minuten te gaan zette wederom Marijn Ververs zijn ploeg op voorsprong, 76-75 en later 80-77. Het enige wat nu nog moest gebeuren, was geen driepunter tegen krijgen, maar in plaats van dat te verdedigen probeerde het team een actie naar de basket te stoppen. De bezoekers maakten hier dankbaar gebruik van, passten de bal naar buiten en via een driepunter stonden de beide ploegen weer op gelijke hoogte. Zorg en Zekerheid had nog één aanval, maar wist niet meer te scoren. In de laatste verlenging was het klaar met Zorg en Zekerheid Leiden en liepen de bezoekers snel weg. De Leidse ploeg probeerde het alleen maar via driepunters in plaats van te blijven spelen en dat lukte totaal niet. De verlenging ging uiteindelijk met 0-14 naar de bezoekers, die met een 80-94 overwinning naar huis gingen.

“We missen vandaag drie basisspelers en natuurlijk scheelt dat. Toch moeten we dan in staat zijn om dit soort wedstrijden te winnen”, stelde coach Richard den Os. “Maar niet als we verdedigen zoals vandaag. We krijgen lay-ups en open schoten tegen en zij mogen vijftig vrije worpen nemen. Dat is natuurlijk belachelijk veel en heeft deels met de scheidsrechters te maken, die niet best waren, maar ook voor een groot deel met onze verdediging. Aan de andere kant krijgt Marijn op zijn acties naar de basket weinig mee. Maar goed, we moeten gewoon naar ons zelf kijken. Marijn Ververs en Leratho Biekman spelen prima, maar daarna waren onze beste spelers de twee U18-jongens. Dat is mooi en goed van deze jongens maar zegt ook iets over de rest van ons team vandaag. Dat we ons nog terugvechten en een verlenging afdwingen is goed en eigenlijk moeten we het in de eerste verlenging afmaken. Maar heel eerlijk verdienden we het niet om te winnen. We weten waar we aan moeten werken en een aantal spelers weet ook dat ze meer moeten brengen dan vandaag."

Komende zondag gaat het team op bezoek bij koploper Rotterdam Basketbal, een ploeg die pas één keer verloor. Dit was in en tegen Leiden.