69-89

Datum: woensdag 11 januari 2017 · 20:00
Locatie: Indoor Centrum, Landsmeer

ZZ Leiden door naar kwartfinale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich vanavond geplaatst voor de kwartfinale van het bekertoernooi. In Landsmeer werd Landslake Lions, de nummer twee van de promotiedivisie, met 69-89 verslagen. In de kwartfinale stuit Zorg en Zekerheid Leiden op Donar.

Landslake Lions is geen slechte ploeg. Harvey van Stein, Berend Weijs en Jos van der Laan hebben al vele meters gemaakt op het hoogste niveau. Tegen Zorg en Zekerheid Leiden gaven ook andere spelers blijk van hun kwaliteiten, zoals de watervlugge spelverdeler Nino Gorissen en de Syrische allrounder Michael Madanly. Ook Ahmad Haj Ishaq is een fysiek sterke speler die je niet zo maar afstopt.

Zorg en Zekerheid Leiden, spelend zonder Mohamed Kherrazi, had het er maar moeilijk mee. Via vijf punten op rij van Madanly was het na een minuut spelen 5-0 voor Landslake Lions. Jonathan Michael Lee had moeite om de snelle Gorissen bij te houden, terwijl Daviyon Draper in de openingsfase bepaald niet op schot was. Eigenlijk scoorde in het eerste kwart alleen Thomas Koenis een dikke voldoende. De center scoorde uit aanvallende rebounds, met post moves en dunkte op assist van Rogier Jansen de kwartstand van 16-19 op het bord. Op dat moment had Koenis al 12 punten achter zijn naam staan. Voor Jan Driessen was de wedstrijd na één minuut al voorbij. De 20-jarige forward liep een enkelblessure op.

In het tweede kwart bouwde Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong heel langzaam uit. Jessey Voorn opende met een driepunter. Daarna begon Draper zich wat nadrukkelijker met de score te bemoeien en noteerde 10 van zijn 12 punten voor rust in dit kwart. Van 23-26 liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar een 27-37 ruststand.

Dat de wedstrijd daarmee nog lang niet gespeeld was, bleek wel in de openingsfase van het derde kwart. Na vier minuten was het 41-42 en moest de Leidse formatie nog steeds op z’n tellen passen. Het was eigenlijk te danken aan Jansen dat Zorg en Zekerheid Leiden overeind bleef. De 32-jarige spelverdeler had in de eerste competitiehelft zijn vizier niet op scherp staan, maar schoot vanavond weer ouderwets. In dit kwart was hij goed voor 14 van zijn 19 punten. Toen Jansen aanvallend steun kreeg van Draper en verdedigend Leigh Enobakhare een sta in de weg was, bracht Zorg en Zekerheid Leiden het verschil na drie kwarten weer op tien punten: 49-59.

In het laatste kwart gaf Zorg en Zekerheid Leiden de Landsmeerse opponent niet opnieuw de kans om terug in de wedstrijd te komen. Dunks van Floris Versteeg en Koenis zorgden snel voor een gat van 14 punten: 51-65. Landslake Lions bleef dapper strijden voor een goed resultaat, maar het verschil in trainingsuren betaalde zich uiteindelijk uit. In de slotfase kwam Okke Hoonhout ook nog anderhalve minuut binnen de lijnen. Zijn eerste schot ging nog mis, maar Zorg en Zekerheid Leiden greep de aanvallende rebound. Opnieuw kwam de bal in de handen van Hoonhout die zijn driepunter vervolgens door de ring zag glijden. Het was meteen de laatste score van Zorg en Zekerheid Leiden, dat het duel uiteindelijk met 69-89 won.

Zorg en Zekerheid Leiden bekert nu verder tegen Donar. De speeldata zijn al bekend. Op 31 januari wordt er in Groningen gespeeld, op 2 februari volgt de return in Leiden.