81-74

Datum: zondag 8 januari 2017 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Laatste kwart breekt ZZ Leiden op

Drie kwarten lang leek Zorg en Zekerheid Leiden op de winst af te stevenen. In het laatste kwart explodeerde Landstede Basketbal voor dertig punten en was de Leidse ploeg niet bij machte om de Zwolse trein tot stilstand te krijhgen. Landstede pakte daardoor de winst met 81-74.

Zorg en Zekerheid Leiden treedt in Zwolle op volle oorlogssterkte aan. Ook de nieuwe aanwinst Leigh Enobakhare is inzetbaar. Al snel in de wedstrijd blijkt echter dat Mohamed Kherrazi niet fit is. De sterke verdediger had dinsdag goed getraind, maar woensdag zat zijn rug vast. Kherrazi probeerde het wel, maar gaf al snel een seintje aan Paul Vervaeck dat het niet ging. Een gevoelige aderlating voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een prima start en pakt meteen een 0-9 voorsprong, onder andere door een dunk van Thomas Koenis die fraai in stelling wordt gebracht door Jonathan Michael Lee. Landstede Basketbal herstelt zich wel, maar na een driepunter van Jessey Voorn lopen de bezoekers uit naar een 11-16 voorsprong. In de laatste twee minuten komt de Zwolse formatie langszij, maar debutant Leigh Enobakhare schiet vanaf de lijn Zorg en Zekerheid Leiden naar 17-18.

Voorn opent het tweede kwart met een driepunter. Daarna valt een pauze doordat de 24-secondenklok boven de baskets het niet doen. In eerste instantie wordt er met een handklok verder gespeeld. Als het Leidse publiek ‘shoot’ roept, vuurt Nick Oudendag meteen een driepunter richting basket. Dit schot leidt niet tot een score, maar wel tot hilariteit. Na twee minuten zet Lee het verschil op zes punten (17-23), maar daarna pakken de Hammers uit met een 9-0 run, onder andere door een nieuwe driepunter van Schaftenaar en scores van Oudendag. Daviyon Draper, die tot dat moment alles mist, brengt de voordelige marge weer terug naar Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg heeft over geluk niet te klagen. Lee schiet een driepunter met bord raak voor 28-30. De grootste gelukstreffer komt echter van Koenis. Nog net op eigen helft laat hij een buzzerbeater los, die Zorg en Zekerheid Leiden een 35-40 voorsprong bij rust bezorgt.

Voorn schiet Zorg en Zekerheid Leiden na de rust naar 35-43. Als Nigel van Oostrum vervolgens tegenscoort, wordt de wedstrijd opnieuw stilgelegd. De 24-seconden klokken langs het veld doen het niet goed. Uiteindelijk wordt één klok bij de middenlijn neergezet en zo gaat men verder. Zorg en Zekerheid zat volgens Vervaeck op beide momenten dat het spel werd stilgelegd in een flow. Landstede Basketbal sluipt weer dichterbij, maar dankzij de blocks van Draper (vijf stuks) en drie punten op rij van Enobakhare weet Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong ook na drie kwarten te behouden: 51-55.

In het vierde kwart heeft Zorg en Zekerheid Leiden nog een minuut of drie het oerwicht, maar na een 9-0 run van Landstede is het na vijf minuten opeens 65-61 voor de thuisploeg. Zorg en Zekerheid Leiden blijft echter goed volgen en komt door een driepunter van Voorn drie minuten voor tijd weer op voorsprong: 69-70. De Leidse ploeg weet niet door te drukken en ziet Landstede Basketbal vooral dankzij aanvallende rebounds profiteren. Met nog 51 seconden te spelen en een stand van 77-72 neemt Vervaeck een time-out. Uit de bal inname dunkt Koenis raak. Zorg en Zekerheid Leiden krijgt vervolgens nog een kans, maar de driepunter van Voorn valt dit keer niet. J.T. Tiller en Clayton Vette maken vervolgens het karwei af.

Vervaeck bekritiseerde na afloop de verdediging van zijn ploeg. “We hebben slecht gereageerd in de rebound en op de pick & roll op de kop. Hier hebben we twee dagen op getraind. Dat zijn belangrijke zaken en die moet je respecteren. Als je niet helpt bij een goede passer als Tiller, dan heb je problemen. Ik ben er best wel ontgoocheld over dat we het gameplan niet goed hebben uitgevoerd.”

Over debutant Enobakhare was Vervaeck wel tevreden. “Hij heeft het zeker niet verkeerd gedaan na slechts één weekje trainen. Er is bij ons als team nog veel progressie mogelijk. We moeten wel leren om het verschil tussen thuis en uit spelen kleiner te maken. Dat is iets dat we moeten oppikken. Vandaag zag ik een ploeg die met een bepaalde spanning speelt, te geremd. Bij thuiswedstrijden gaat het allemaal veel vlotter.”