101-77

Datum: zaterdag 14 januari 2017 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden houdt het één helft vol

Zorg en Zekerheid Leiden heeft tot de rust Donar goed partij kunnen bieden. Na de pauze was de Leidse formatie niet meer opgewassen tegen de Groningers die uiteindelijk met 101-77 de winst grepen. Vooral het ontbreken van Mohamed Kherrzai deed Zorg en Zekerheid Leiden pijn. In de verdediging en de rebound had de forward Zorg en Zekerheid Leiden zeker kunnen helpen.

De derde editie van dit seizoen tussen Donar en Zorg en Zekerheid Leiden toonde aan dat een wedstrijd toch echt uit twee helften bestaat. Als het aan Donar had gelegen was het duel al na een paar minuten beslist. Binnen een minuut keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 8-0 achterstand aan. Na een driepunter van Rogier Jansen werd het eerst nog 12-3, maar daarna kwam de Leidse ploeg beter in de wedstrijd. Naast Jansen, die voor rust vier van de acht Leidse driepunters voor zijn rekening nam, liet Jonathan Michael Lee zich ook gelden. In de eerste helft kreeg Donar geen vat op de slimme spelverdeler die aan de rust al op 20 punten zat. Dat was overigens ook zijn eindtotaal, want buiten vermoeidheid kreeg Lee ook met andere verdedigers te maken en had Donar het verdedigen van de pick & roll op de kop wat aangepast.

Door de blessures van Mohamed Kherrazi, Rens Butter en Jan Driessen was de inbreng van de bank beperkt. Buiten de startende vijf bestond de rotatie verder uit Leigh Enobakhare, Floris Versteeg en Marijn Ververs. Laatstgenoemde speelde in de eerste helft bijna vijf minuten mee en deed in de hem toebedeelde speeltijd weinig fout. Dat kon niet gezegd worden van Daviyon Draper. Door de omzettingen moest de jonge Amerikaan opnieuw op de 4-positie spelen en dat gaat hem tegen spelers van het kaliber Chase Fieler niet goed af. Draper kwam voor rust nog geen vijf minuten binnen de lijnen.

Het was bewonderenswaardig om te zien hoe Zorg en Zekerheid Leiden mee bleef doen. Na een score uit een aanvallende rebound van Thomas Koenis was het na iets meer dan een minuut spelen in het tweede kwart 29-28 (het eerste kwart eindigde bij 27-23). Halverwege het kwart werden er driepunters uitgewisseld. Floris Versteeg en Jansen waren succesvol, terwijl Fieler dat voor Donar was. In deze fase had Zorg en Zekerheid Leiden het betere van het spel, maar twee problemen tekenden zich al snel af. Ten eerste slaagde de Leidse ploeg er niet in de verdedigende rebounds op de verre schoten van Donar te pakken. Bovendien leed Jansen voor rust zes keer slordig balverlies. Met twee van zijn acht rake vrije worpen bracht Lee de ruststand op 49-45.

Na de pauze deed Zorg en Zekerheid Leiden via vijf punten van Jansen nog even mee tot 54-50. Daarna sloeg Donar al snel een gaatje, ook al scoorde Draper in deze fase nog vier punten voor de Leidse ploeg. Met nog vier minuten te spelen in het derde kwart was het al 67-54. Jessey Voorn, die last had van een voetblessure, en Enobakhare gaven nog niet op, maar daarna scoorde Drew Smith zes punten op rij en was Donar gevlogen: 77-63 na drie kwarten.

In het vierde kwart sloeg Donar snel een gat naar twintig punten, ook al dunkte Enobakhare nog eens verwoestend hard raak. Tegen het einde van de wedstrijd zag de Belgische Nigeriaan zich omringd door vier spelers uit het DTL-team, namelijk Ververs, Okke Hoonhout, Leratho Biekman en Calvin Poulina. Opvallend genoeg schoot Hoonhout voor de derde keer in vier wedstrijden een driepunter binnen. Voor de wedstrijd maakte het niet meer uit. Donar pakte verdiend de overwinning: 101-77.

Om tegen Donar op te kunnen spelen, is het essentieel om de scores uit transities te beperken. Dat was ook het gameplan van Paul Vervaeck. Met de uitvoering van dat plan was de Belgische oefenmeester niet blij. “Als ik zie dat we 27 punten tegen krijgen uit fastbreaks en 22 punten doordat wij balverlies leden, dan hebben we dat niet goed gedaan. Toch doe je dan nog 2,25 kwart mee. Zelfs in de eerste helft hebben we teveel punten in de transitie weggegeven.”

Vervaeck stond ook even stil bij het niet meespelen van Kherrazi. “Mohamed is erg belangrijk voor onze agressiviteit, het opjutten van andere spelers. Ik hoop dat hij snel terug recupereert. Deze blessure had hij ook al met het Nederlands team. Dat verdween na een tijdje, maar nu is het weer terug. Maandag wordt er een scan gemaakt. Op dit moment kan hij niet eens trainen.”

Donar is vooralsnog een maatje te groot voor de Nederlandse competitie, maar toch zijn er positieve kanten voor Zorg en Zekerheid Leiden waar te nemen. Zo begint het schutterswerk van Rogier Jansen weer te lopen en zit Jonathan Michael Lee ook steeds beter in zijn vel. Daarnaast schuwt Vervaeck het niet om Marijn Ververs al vroeg in de wedstrijd in te zetten en flink wat speeltijd te geven. Dat zijn bemoedigende signalen. Het is nu zaak dat andere spelers zich ook wat meer laten gelden, zeker als Kherrazi nog meer wedstrijden moet gaan missen.