73-68

Datum: donderdag 6 april 2017 · 20:00

ZZ Leiden wint voorproefje

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het seizoen afgesloten met een moeizame overwinning tegen Apollo Amsterdam. De aanstaande tegenstander in de play-offs bleef tot in de slotfase goed volgen, maar kwam uiteindelijk net te kort: 73-68. Volgende week zaterdag gaan de ploegen op herhaling voor de play-offs.

Zorg en Zekerheid Leiden gaat in de play-offs nog een zware kluif krijgen aan Apollo Amsterdam. Tenminste, afgaande op het duel van donderdagavond. De Leidse ploeg pakte uiteindelijk wel de derde zege van de vier duels tegen Apollo Amsterdam, maar die overwinning kreeg pas gestalte in de slotfase. Zorg en Zekerheid Leiden speelde geen goede wedstrijd, maar de spanning maakte het voor het publiek meer dan goed. In het laatste kwart vroeg Mohamed Kherrazi om steun van het publiek. Zijn verzoek werd gehonoreerd!

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Leidse formatie. Jonathan Lee hield het tempo hoog, Lee en Jessey Voorn knalden driepunters binnen, terwijl Thomas Koenis in de eerste zeven minuten al zeven verdedigende rebounds naar beneden trok. Dat leverde een tussenstand van 16-7 op na acht minuten spelen. Door drie punten van Daviyon Draper sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een geruststellende voorsprong van 19-13 af.

In het tweede kwart liet Patrick Faijdherbe de Amsterdammers in een zone verdedigen, een verdedigingsvorm die tegen New Heroes Basketbal zo succesvol was. Die zone had een verlammende werking op het Leidse spel, al werd dat aanvankelijk nog gemaskeerd door twee dunks op rij van Mohamed Kherrazi. In iets meer dan twee minuten verdween een 29-22 voorsprong als sneeuw voor de zon. Via een 0-8 run nam Apollo Amsterdam brutaal de leiding over. Een snoeiharde dunk gevolgd door een rake bonus van Draper liet de balans weer in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden uitslaan. Een tip-in van Floris Versteeg op een misser van Mohamed Kherrazi bracht de ruststand op 34-30.

Ondanks twee driepunters van Gian Slagter en Dimeo van der Horst leek Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart weg te lopen. Mohamed Kherrazi was inside trefzeker, terwijl Voorn weer een driepunter losliet voor 43-36. Apollo Amsterdam gaf echter niet zo maar op en gebruikte het wapen van de driepunter. Zowel Van der Horst (goed voor 15 van 26 Amsterdamse punten in dit kwart) als Slagter was in dit kwart drie keer succesvol van downtown. Koenis zorgde nog wel voor 47-41, maar daarop volgde een 0-13 run van Apollo dat twee minuten voor het einde van de derde periode opeens een ruime 47-54 voorsprong genoot. Versteeg en Voorn met een driepunter deden nog wat terug, maar vier seconden voor het einde van de derde periode zette Van der Horst 52-56 op het bord.

In het vierde kwart hield Apollo Amsterdam het met name dankzij Stefan Mulder nog anderhalve minuut vol: 56-60. Daarna plaatste Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van Mohamed Kherrazi (dunk) en Draper een 9-0 run: 65-60. Wie gedacht had dat daarmee de wedstrijd wel beslist was, kwam bedrogen uit. Drie minuten voor tijd stond het gewoon weer 66-66 en dat was mede te danken aan vijf gemiste vrije worpen van Zorg en Zekerheid Leiden. Na een time-out van Apollo knalde Rogier Jansen, die weer van de partij was, op twee minuten van het einde een driepunter binnen voor 69-66. Na een score van Hicham Kherrazi bleef Draper wel koel vanaf de lijn voor 71-68. Apollo probeerde het in de laatste halve minuut nog met driepunters, maar die raakten dit keer hun doel niet, waarna Lee met twee rake vrije worpen de eindstand op 73-68 bepaalde.

Coach Paul Vervaeck was in elk geval tevreden dat de wedstrijd alsnog werd gewonnen. “Wij hebben het voor de rust tegen hun zone niet goed gedaan. Teveel schieten van buiten en statisch spel. Na de pauze deden we dat beter en vielen we de zone ook aan, waarop Apollo weer man-to-man moest gaan spelen.” Het vizier gaat nu even op Landstede Basketbal, waartegen de ploeg zaterdag het reguliere seizoen afsluit. Daarna staat alles in het teken van Apollo Amsterdam, de tegenstander in de eerste ronde van de play-offs. Vervaeck voorspelt een fysieke strijd. “Het zijn de play-offs en dan zie je geen wedstrijden met veel punten en mooi basketbal.”

Zorg en Zekerheid Leiden opent de play-offs op zaterdag 15 april met een thuiswedstrijd. In deze kwartfinale gaat het om twee gewonnen wedstrijden.