86-72

Datum: zaterdag 1 april 2017 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden eenvoudig naar winst

Zorg en Zekerheid Leiden heeft weinig hinder ondervonden van Forward Lease Rotterdam, dat de Amerikaan Jermaine Marshall node miste. Via een ruststand van 51-39 liep het verschil zelfs op tot 25 punten. Tegen een compleet DTL-team wisten de bezoekers de schade nog te beperken tot 86-72.

Door de afwezigheid van Marshall en het vertrek enkele weken terug van La’Shard Anderson, tot dan de topscorer van de Dutch Basketball League, was het niet moeilijk om een Leidse zege te voorspellen. Maar je moet het dan wel even doen. Jonathan Michael Lee, die de laatste tijd veel kritiek te verwerken kreeg, had er zin in en speelde van meet af aan lekker fel en met lef. De Rotterdamse gelegenheidsguard Michael Kok werd behoorlijk onder druk gezet. Van de eerste negentien Leidse punten nam Lee er al 15 voor zijn rekening. Overigens sloeg Zorg en Zekerheid Leiden pas in de laatste drie minuten van het eerste kwart zijn slag. Back-to-back driepunters van Jessey Voorn en Lee zorgden eerst voor een 19-11 voorsprong. Vanaf de lijn (Leigh Enobakhare en Daviyon Draper) en een drietje van Voorn in de buzzer werd het eerste kwart bij 26-14 afgesloten.

Routinier Ties Theeuwkens bracht Forward Lease Totterdam nog terug tot 30-22, maar de inhaalrace werd een halt toegeroepen door de jonge Marijn Ververs, die onder coach Paul Vervaeck veel minuten maakt. Ververs knalde eerst een drietje binnen en zette vervolgens een steal om in een lay-up en een 37-22 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. Het aanwezige publiek genoot, want het is toch geweldig om een jonge speler uit de eigen kweek zo te zien spelen. Ververs zou in deze wedstrijd zijn persoonlijk record van 5 punten ruimschoots verbeteren. Aan het eind stonden er 12 punten (tegen 71%) achter zijn naam.

Draper en Lee (zijn 24 punten betekenden een nieuw seizoensrecord) gaven het goede spel van Ververs een passend vervolg door voor een 42-27 tussenstand te zorgen. Toch wisten de bezoekers zich nog wat dichterbij te knokken. Van 47-31 (drietje van Floris Versteeg) werd het 47-37. Een onnodige onsportieve fout van Theeuwkens gaf Voorn de gelegenheid om vanaf de lijn de ruststand op 51-39 te schieten. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg met een seconde te spelen de bal aan de zijlijn. Voorn kreeg de bal en schoot ook een driepunter raak, maar de zoemer klonk. Te vroeg, dus opnieuw zijkant bal voor de thuisploeg. Opnieuw kwam de bal bij Voorn, maar dit keer had de international geen succes.

Na twee minuten in de tweede helft liet Thomas Koenis zich heel even zien. Op assist van Lee dunkte de center raak. Ook zijn bonus vrije worp ging door de ring, maar qua scores bleef Koenis op 3 punten steken. Aanvallend dus wat minder aanwezig, maar niettemin kon hij na afloop toch wijzen op 9 rebounds en 3 blocks. Tot 56-47 na drie minuten bleef Forward Lease Rotterdam nog in het spoor van de Leidse formatie, maar daarna was het snel over en uit. Zorg en Zekerheid Leiden voerde het tempo op en dat leverde lay-ups op voor Draper en een dunk van Mohamed Kherrazi. Toen de rookwolken waren opgetrokken, was het ineens 70-51 aan het eind van het derde kwart.

Ook aan het begin van het vierde kwart was Zorg en Zekerheid Leiden de bovenliggende partij. De goed spelende Voorn kwam door met twee driepunters, terwijl Draper nog maar eens dunkte op assist van Voorn. Ook Ververs haalde de trekker nog eens succesvol over voor een driepunter. Toen Lee en Voorn ook nog eens na elkaar driepunters binnen gooiden, was de marge opgelopen tot 25 punten: 86-61. Het publiek zette nog maar eens ‘sta op als je voor Leiden bent’ in en daar werd gretig gehoor aan gegeven. Niet zo verwonderlijk, want het was vanuit Leids standpunt bezien ook een leuke wedstrijd.

In de laatste drie minuten speelde Zorg en Zekerheid Leiden met een vijftal dat ook in de Dutch Talent League uitkomt. Aanvallend leverde dat geen punten meer op, waardoor Forward Lease de achterstand nog enigszins wist te beperken: 86-72. Daarmee kwam de teller van de winning streak tegen de Rotterdammers inmiddels op 32 te staan.