71-64

Datum: donderdag 23 maart 2017 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

Tweede plaats uit zicht

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het uitzicht op de tweede plaats verloren. De Leidse ploeg had moeten winnen, maar moest het afleggen tegen New Heroes Den Bosch. Een 20-4 run in het tweede kwart deed Zorg en Zekerheid Leiden vroegtijdig de das om. Tegen het eind kwam de ploeg nog wel goed terug, maar niet genoeg: 71-64.

Door de nederlaag van Landstede Basketbal tegen Donar had Zorg en Zekerheid Leiden vanavond in Den Bosch dichterbij kunnen kruipen. In dat geval zou de slotwedstrijd van de competitie, een uitwedstrijd tegen Landstede Basketbal nog van belang geweest. Door het verlies tegen New Heroes is de voorsprong op de Bosschenaren geslonken tot zes punten met nog drie wedstrijden te spelen. Theoretisch zou New Heroes nog op gelijke hoogte kunnen komen, maar op basis van onderling resultaat (2-2 en een doelsaldo van +2) is Zorg en Zekerheid Leiden al zeker van de derde plaats. Wie de tegenstander in de play-offs wordt, is afwachten geblazen. De strijd gaat tussen Apollo Amsterdam en Aris Leeuwarden. Beide ploegen ontmoeten elkaar op de laatste speeldag.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het vanavond stellen zonder de man in vorm, Rogier Jansen. Hij bleef met een enkelblessure aan de kant. Mohamed Kherrazi gaat na drie minuten ook door zijn enkel, maar hij blijft nog in de strijd tot vijf minuten voor rust. Daarna keerde Kherrazi niet meer terug en zijn afwezigheid pakte voor de Leidenaren in verdedigend opzicht niet goed uit.

Daar is in het eerste kwart nog weinig van te merken. Zorg en Zekerheid Leiden speelt redelijk snel en zoekt de scores ook inside. Jessey Voorn is na zeven minuten al goed voor 8 punten. Thomas Koenis en Daviyon Draper doen goed mee. In de laatste vier minuten loopt Zorg en Zekerheid Leiden van 11-11 uit naar 11-20. New Heroes doet nog even iets terug, maar Koenis met zijn derde driepunter van het seizoen tekent voor 15-23 na tien minuten spelen.

Een steal gevolgd door een dunk van Draper betekent na nog geen drie minuten spelen een stand van 19-27 in Leids voordeel. Vanaf dat moment komt de klad er in. Zorg en Zekerheid Leiden komt niet tot goede aanvallen, Jonathan Lee is onzichtbaar en Voorn kan zijn sterke spel van het eerste kwart niet continueren. Alleen Leigh Enobakhare (uit een aanvallende rebond) en Koenis weten voor de rust nog tot scoren te komen. Vooral via DJ Balentine en Justin Watts gaat New Heroes erop en erover. Halverwege is het dan ook al 39-31 voor de Bosschenaren.

Na de pauze brengen Charles Mitchell (dunk) en Watts (driepunter) de stand op 44-31 en lijkt de wedstrijd al vroegtijdig als de spreekwoordelijke nachtkaars uit te gaan. Door een driepunter van Floris Versteeg en een lay-up van Lee komt Zorg en Zekerheid Leiden nog even terug tot 53-44 (zesde minuut van het derde kwart), maar nog voor het eind van het derde kwart is de achterstand opgelopen tot zestien punten: 60-44.

Na twee minuten in het laatste kwart schakelt Zorg en Zekerheid Leiden over op een zone. New Heroes heeft het hier zichtbaar moeilijk mee. De maximale Bossche voorsprong van achttien punten (66-48) neemt langzaam af. Na een dunk van Koenis en een score van dichtbij van Marijn Ververs is het met nog vier minuten te gaan 69-54 en vlucht New Heroes in een time-out. Zorg en Zekerheid Leiden komt echter het beste uit die ene minuut: Lee scoort een vrij worp na flopping van Steve McWhorter, Koenis vervolgens onder het bord, Versteeg met een driepunter en Koenis weer met een dunk en opeens is het 69-62 met nog een minuut te gaan. Opnieuw een time-out van Sander van der Holst, de coach van New Heroes. Watts tekent nog voor 71-62, maar Koenis bepaalt de eindstand op 71-64, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden dus twee punten meer heeft gescoord in de vier onderlinge duels.

De verwachting is dat Jansen volgende week zaterdag tegen Forward Lease Rotterdam weer inzetbaar is. Of dat ook voor Kherrazi geldt, valt nu nog niet te zeggen.