82-68

Datum: zaterdag 18 maart 2017 · 20:00

ZZ Leiden weer te sterk voor Aris

Zorg en Zekerheid Leiden, dat Jessey Voorn en Thomas zag terugkeren, pakte ook in de vierde wedstrijd van dit seizoen de winst tegen Aris Leeuwarden. Rogier Jansen, goed voor 18 punten, maakte wederom een goede indruk. Uiteindelijk werd het 82-68 voor de Leidse formatie.

Thomas Koenis en Jessey Voorn keerden weer terug in de formatie van Paul Vervaeck. Het duo maakte ook weer deel uit van de startende vijf. Leigh Enobakhare ontbrak door een blessure aan zijn hand, maar de verwachting is dat hij donderdag in Den Bosch weer van de partij. Tegenstander Aris Leeuwarden moest het stellen zonder spelmaker, maar mocht Craig Osaikhwuwuomwan weer begroeten als speler.

De openingsfase was van beide kanten uit moeizaam. Scoren ging moeizaam, maar twee minuten voor het einde van het eerste kwart leek Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje te slaan. De Friezen spartelden echter tegen met een driepunter van Denton Koon. Met twee rake vrije worpen bepaalde Voorn de stand na tien minuten spelen op 16-14.
In de eerste fase van de tweede rondgang bleef het spelbeeld hetzelfde. Met nog drie minuten te spelen, brak Jansen los. Mede door twee driepunters scoorde de guard acht punten op rij. Daardoor liep Zorg en Zekerheid Leiden van 25-23 weg naar 33-25. Met een harde dunk zorgde Daviyon Draper voor de 36-27 ruststand.

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig. Door sterk spel van Meshack Lufile, die Koenis na zijn derde fout naar de bank verwees, bleven de Friezen nog lang in het spoor van Zorg en Zekerheid Leiden. In het tweede deel van de derde periode sloeg Zorg en Zekerheid Leiden langzaam een gaatje. Floris Versteeg knalde er een driepunter in, waarna Draper een steal met een dunk afrondde. Leratho Biekman, die de taak kreeg om Lufile lam te leggen, prikte er een balletje onder het bord in. Daarna volgden driepunters van Versteeg en Voorn (twee stuks). Net voor de buzzer schoot Versteeg zijn derde bommetje van dit kwart via het bord raak voor 62-48.

Aris Leeuwarden begon het vierde kwart goed met vier punten op rij van Leroy Peterson, waardoor de marge enkele minuten rond de tien punten schommelde. Een 9-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden, met onder andere een driepunter van Draper en een dunk na een steal van Mohamed Kherrazi, maakte definitief een einde aan de spanning. Bij 73-55 met nog dik vier minuten te gaan, vluchtten de bezoekers in een time-out. Twee minuten voor tijd was het na een driepunter van Dexter Hope ineens weer 76-66. Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde echter met driepunters van Jansen (zijn vierde) en Koenis. Jordan Gregory zette de eindstand 82-68 op het bord.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft door de winst nog één zege in de laatste vier wedstrijden nodig om in elk geval als derde de play-offs in te gaan, al is er nog altijd kans op een tweede plaats.

Het schotpercentage van Zorg en Zekerheid Leiden was lager dan dat van de Friezen, maar doordat de thuisploeg zes turnovers minder had en zes aanvallende rebounds meer pakte, kreeg Zorg en Zekerheid Leiden ook twaalf schoten meer.

Coach Vervaeck was niet alleen te spreken over de inbreng van Rogier Jansen (4 uit 5 drietjes), maar ook over Daviyon Draper (16 punten, 8 rebounds). “Draper zit nog steeds in een stijgende lijn.” Ook de inbreng van Floris Versteeg (9 punten, 7 rebounds) kon de goedkeuring van de coach dragen. Het beviel Vervaeck echter niet dat zijn ploeg op bepaalde momenten de teugels vierde. “We hadden deze wedstrijd met twintig punten verschil moeten winnen. We deden het aanvallend niet slecht. We vinden de open speler, alleen vielen de schoten niet. Als we de easy shots hadden gemaakt, hadden we in plaats van 20 assists wel 30 assists kunnen hebben. Dat we 20 punten uit fastbreaks scoren – in de eerste periode was dat aantal nog 0 – vind ik goed. Maar we zullen toch iets kwalitatiever moeten spelen.” Dat moet dan donderdag in Den Bosch blijken als Zorg en Zekerheid Leiden bij New Heroes Basketball op bezoek gaat.