57-71

Datum: zaterdag 11 maart 2017 · 19:30
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

ZZ Leiden loopt geen schade op

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Weert geen averij opgelopen. Zonder Thomas Koenis en Jessey Voorn won de Leidse formatie voor de negentiende keer op rij van BSW: 57-71. Daviyon Draper (26 punten) en Rogier Jansen (20 punten) zorgden uiteindelijk voor de beslissing in het vierde kwart.

Met de hete adem in de nek van New Heroes Basketball kon Zorg en Zekerheid Leiden zich geen misstap veroorloven in Weert. Natuurlijk, de Limburgers hebben al achttien wedstrijden op rij tegen Zorg en Zekerheid Leiden verloren, waarvan negen in eigen huis. Maar zonder Thomas Koenis en Jessey Voorn kan het wel eens een lastig avondje gaan worden tegen een ploeg in vorm. Zeker gezien de wedstrijden van de laatste paar weken, waarin de Limburgers Landstede Basketbal en Aris Leeuwarden versloegen en New Heroes Basketball net aan met de twee punten terug naar Den Bosch mocht afreizen.

Paul Vervaeck geeft voor de wedstrijd aan dat hij het betreurt dat er nog geen week is geweest waarin zijn formatie compleet kon trainen. Rogier Jansen en Daviyon Draper zijn de enige twee spelers die tot nu toe bij alle wedstrijden in actie zijn gekomen. Het maakt de Leidse rotatie wel een stuk smaller. Plus dat er geschoven moet worden. Zo hebben Leigh Enobakhare en Jansen deze avond samen met Draper, Mohamed Kherrazi en Jonathan Michael Lee een plaats in de starende vijf. Marijn Ververs, Floris Versteeg en in mindere mate Jan Driessen krijgen nu ook wat meer minuten.

In het eerste kwart gaat BSW goed van start. Jeroen van Vugt knalt binnen vier minuten tijd drie driepunters binnen en zijn teller staat dan al op 11 punten. Na een and-1 van Akeel Eduardo is het halverwege het eerste kwart 16-9 voor de thuisploeg. Versteeg geeft met zijn driepunter de aanzet voor een 0-11 run. Draper begint te scoren en ook Jansen, die in de eerste minuten al een 4-point play liet aantekenen, doet ook een duit in het zakje. Het is een eerste speldenprik van de Leidse formatie. Niettemin eindigt BSW het eerste kwart op gelijke hoogte: 22-22.

In het tweede kwart zorgen Mohamed Kherrazi (and-1) en Draper voor een 26-32 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. Ook nu laat BSW zijn vechtlust zien. Jeroen Padberg vanaf de vrije worplijn en twee drietjes van Rens van Ravensteijn brengen de stand op 34-32 voor de thuisploeg. Kort voor het rustsignaal zet Draper met een driepunter (zijn vijftiende punt) Zorg en Zekerheid Leiden alsnog op voorsprong: 34-35.

Na de pauze zet Van Vugt met zijn vierde driepunter beide ploegen weer op gelijke hoogte: 39-39. Back-to-back driepunters van Jansen en Draper doen de balans weer even in Leids voordeel uitslaan. Halverwege het kwart is het 39-47 en grijpt coach Radenko Varagic naar een time-out. BSW komt nog even terug met een 7-0 run, maar Zorg en Zekerheid Leiden staat de thuisploeg geen voorsprong meer toe. Als Kherrazi zijn tweede vrije worp niet benut, is daar opeens Enobakhare met een van zijn zeven aanvallende rebounds. De Belgische Nigeriaan bepaalt de stand na drie kwarten op 46-50.

In het laatste kwart blijft BSW nog even aanhaken. Tot de vierde minuut, dan is het welletjes. Jansen benut eerst drie (uitgelokte) vrije worpen en knalt er daarna een driepunter overheen voor 50-60. Dat lijkt de beslissing in de wedstrijd te zijn. Na een nieuwe score van Draper (op de foto van Jan Joosten ontdoet hij zich van Joost Padberg) volgt een driepunter van Jonathan Michael Lee. Het is dan 52-65 met nog een kleine drie minuten te spelen. Vervaeck brengt Okke Hoonhout en Leratho Biekman ook nog heel even binnen de lijnen. Met 57-71 noteert Zorg en Zekerheid Leiden dus de negentiende overwinning op rij tegen BSW, en de tiende zege op rij in Sporthal Boshoven.
Draper voert zijn score nog even op naar een persoonlijk scorerecord van 26 punten (en 9 rebounds). Kherrazi is aanvallend minder gelukkig, maar pakt wel 15 rebounds mee en zorgt er mede voor dat Van Vugt na zijn uitbarsting in het eerste kwart nog maar vier puntjes mag aantekenen. Ook Enobakhare doet van zich spreken met 12 rebounds, 3 steals en 3 blocks.

Door deze zege blijft het gat met New Heroes Basketball zes punten, met nog vijf duels te gaan. Komende zaterdag kan de Leidse ploeg een nieuwe stap zetten om de competitie in elk geval op de derde plaats af te sluiten, met nog steeds uitzicht op de tweede plek. Wat dat laatste betreft zal er komende donderdag zeker met een schuin oog worden gekeken naar de wedstrijd in Zwolle tussen Landstede Basketbal en New Heroes Basketball Den Bosch.