57-74

Datum: donderdag 2 maart 2017 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden redt het weer niet

Ook in het zesde duel tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar ging de winst naar de Groningers. Bij de Leidse ploeg ontbrak Thomas Koenis en dat kwam niet goed uit. Vlak na rust kwam Zorg en Zekerheid Leiden nog even op gelijke hoogte, maar uiteindelijk liep de score nog op: 57-74.

Koenis raakte maandag tijdens de training geblesseerd. Met een overstrekte knie moest de international voor deze wedstrijd afhaken. “Er is niets beschadigd, maar deze wedstrijd kwam gewoon een paar dagen te vroeg”, aldus Koenis, die er komende week tegen BSW Weert gewoon weer bij is. Het gemis van Koenis deed zich overigens wel voelen in de rebound. Waar Zorg en Zekerheid Leiden 30 rebounds pakte, daar greep Donar 46 rebounds.

Daar zag het overigens in eerste instantie niet naar uit. Leigh Enobakhare maakte meteen oorlog onder de borden en pakte twee aanvallende rebounds. De eerste rebound leidde tot een score van Mohamed Kherrazi (voor de wedstrijd nog uitgeroepen tot speler van de maand februari), de tweede tot vrije worpen voor Enobakhare. Het bracht Zorg en Zekerheid Leiden binnen twee minuten op een 3-0 voorsprong. Donar staat echter niet voor niets bovenaan met slechts één nederlaag. De bezoekers reageerden snel door de stand om te zetten naar 3-7. Daviyon Draper dunkte na een pass van Kherrazi nog wel 5-7 op de borden, maar langzaamaan liep Donar toch weg, zeker toen Arvin Slagter in zijn oude thuishaven huis ging houden.

Dankzij driepunters van Draper en Floris Versteeg wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade na één kwart te beperken tot 13-19. Slagter ging in het tweede kwart rustig verder. Met zijn twaalfde punt bracht hij de stand halverwege het tweede kwart op 18-28. Met nog vier minuten te gaan, dunkte Drago Pasalic Donar naar een 20-32 voorsprong. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer terug in de wedstrijd. Jessey Voorn knalde een drietje raak en Versteeg benutte twee vrije worpen na een onsportieve fout van Andrew Smith. Toen Draper vervolgens vier punten op rij maakte en Jonathan Michael Lee na een steal op Fieler een and-1 produceerde, veerde het Leidse publiek op. Het gaatje was opeens nog maar twee punten: 32-34. Na balverlies over en weer bepaalde Pasalic de ruststand via twee vrije worpen op 32-36.

Ondanks dat Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste helft tegen slechts 35,3% afwerkte, bleef de thuisploeg in het spoor van de koploper. Dat was vooral te danken aan het beperkte balverlies (vier stuks voor rust) en het viertal driepunters. Dat laatste aantal veranderde na de pauze niet meer, terwijl Donar op dat vlak van nul naar vijf stuks ging.

Via twee vrije worpen van Lee en een score van Kherrazi, kwam Zorg en Zekerheid Leiden binnen een minuut na de pauze op gelijke hoogte: 36-36. De Leidse ploeg kreeg zelfs nog een kans om op voorsprong te komen, maar balverlies van Lee leidde tot een driepunter van Jeter aan de andere kant. Draper scoorde nog wel 38-39, maar daarna viel de Leidse ploeg stil. Opeens liep het verschil weer snel op naar meer dan tien punten.

Het zat Zorg en Zekerheid Leiden in deze fase ook niet mee. Draper landde na een actie hard tegen de grond en moest geblesseerd naar de kant (om later nog wel weer terug te komen). Rogier Jansen uitte zijn ongenoegen over de onbestrafte actie tegen Draper en moest dat bekopen met een technische fout. Jan Driessen en Versteeg werden ook nog allebei bestraft met een onsportieve fout. Van een geduldige opzet in de aanval was ineens geen sprake meer. In plaats van als team samen blijven spelen, koos de ploeg veelal voor een individuele actie of een geforceerd schot. Na drie keer tien minuten was al duidelijk dat er ook dit keer niets te halen viel tegen Donar: 45-59.

Aan het begin van het laatste kwart raakte Zorg en Zekerheid Leiden ook Enobakhare (hamstringkwetsuur) kwijt. De Belgische Nigeriaan gleed onderuit in zijn poging om de bal binnen de ploeg te houden. Daarmee was de Leidse ploeg door haar centers heen.

Coach Paul Vervaeck liet zijn ploeg nog even zone spelen, maar dat had geen enkel effect. Donar bleef scoren, waarop Vervaeck snel weer terugkeerde naar een persoonlijke verdediging. Met nog vier minuten te gaan was de marge gegroeid naar 23 punten (51-74). De thuisploeg zag Versteeg na een tweede onsportieve fout naar de kant verdwijnen. Pasalic profiteerde echter niet. Via vier punten van Draper en een score van Kherrazi beperkte Zorg en Zekerheid Leiden de schade tot zeventien punten: 57-74.

Door de tweede nederlaag op rij moet Zorg en Zekerheid Leiden op z’n tellen gaan passen. De Leidse ploeg voelt nu wel de hete adem van New Heroes Den Bosch in de nek.