55-66

Datum: zaterdag 25 februari 2017 · 20:00

ZZ Leiden onderuit in testcase

Zorg en Zekerheid Leiden heeft momenteel nog niet het niveau om als nummer twee van de DBL door te gaan. In een matig tweede kwart sloeg Landstede Basketbal haar slag. Via een ruststand van 23-33 werd het uiteindelijk 55-66 voor Landstede Basketbal.

Coach Paul Vervaeck toonde zich na afloop van het duel tegen Landstede Basketbal een ontgoocheld man. “Je speelt thuis, in een volle zaal voor de tweede plaats. Daar hebben we naartoe geleefd. De laatste weken zat er progressie in ons spel. We hadden ons ook goed voorbereid. Maar dan krijg te in de eerste helft te maken met 12 punten tegen uit turnovers en spelers die geen schoten durven te nemen. Ik heb de indruk dat, nu we tweede stonden, sommige spelers last krijgen van faalangst en zonder vertrouwen spelen.”

Dat was gedurende het duel in de volle en kolkende Vijf Meihal ook wel te merken. Twee scores op rij van Mohamed Kherrazi zorgden weliswaar voor een snelle 4-0 voorsprong. Dat had een grotere marge kunnen zijn, want Landstede scoorde pas voor het eerst na vijf minuten (driepunter J.T. Yoho). Landstede nam vervolgens over, maar een driepunter van Floris Versteeg bracht beide ploegen weer op gelijke hoogte. Datzelfde deed Rogier Jansen aan het eind van het eerste kwart: 13-13.

Daviyon Draper zette aan het begin van het tweede kwart Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder de zieke Leigh Enobakhare aantrad, op een 15-13 voorsprong. Naar later zou blijken ook meteen de laatste keer dat de Leidse ploeg aan de goede kant van de score zat. Na de score van Draper kwam Landstede door met een 6-0 run. Via vijf punten op rij van Jansen kwam de thuisploeg na vier minuten weer terug in de wedstrijd: 20-21.

Daarna liet de Leidse ploeg zich murw slaan, niet alleen door het spel van Landstede Basketbal, maar ook door een aantal randzaken. Dik zes minuten bleef Zorg en Zekerheid Leiden zonder score. Landstede sloeg meteen toe door een 0-12 run te plaatsen naar 20-33. Het laatste woord voor de pauze was wel voor Zorg en Zekerheid Leiden: via een driepunter tekende Draper voor de 23-33 ruststand. Opvallend was het verschil in scores in the paint (10 om 28 in Zwols voordeel) en scores uit turnovers (12-0 voor Landstede). Marges die aan het eind van het duel amper waren veranderd. Beide ploegen scoorden na rust 18 punten in the paint. Scores uit turnovers kwam uit op 16-5. Dat Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze niet op een grotere achterstand werd gezet, had voornamelijk te maken met het sterke reboundwerk in de aanval, waar de Leidse ploeg veelal uit scoorde (Kherrazi, Draper).

In de tweede helft kwam de thuisploeg twee keer terug tot vijf punten. De eerste keer was drie minuten na rust, toen Thomas Koenis na een leep passje van Kherrazi raak dunkte: 31-36. Wie verwacht had dat de Leidse ploeg aan zou haken, kwam bedrogen uit. Aan het eind van het derde kwart stond er, ondanks een verwoestende dunk van Kherrazi, 44-56 op het scorebord.

Een 8-0 run aan het begin van de vierde periode (driepunters van Jansen en Jonathan Michael Lee en een jumpertje van Draper) gaf de Leidse fans nieuwe hoop. Natuurlijk probeerde Herman van den Belt de Leidse flow, die tot 52-57 had geleid, te stoppen. Met succes, want na een score van Nick Oudendag en een driepunter van Olaf Schaftenaar op de rand van 24 seconden was het met nog zes minuten te gaan al weer 52-62 geworden. Zorg en Zekerheid Leiden was niet meer bij machte om de score in de slotfase nog om te buigen: 55-66.

“Ons aanvallende gameplan was om inside te gaan en van daaruit te spelen”, gaf Vervaeck aan. “In de eerste helft hebben we daar in de vijf tegen vijf niet goed op gereageerd. Hoeveel open schoten krijg je op 24 seconden? Als er een open schot voorbijkomt en je neemt dat schot niet, een tweede open schot krijg je niet. Landstede dwong ons om tegen 24 seconden te schieten. Wij deden dat ook, maar Zwolle maakte die schoten wel, wij niet.”

Er zullen maandag op de training ongetwijfeld harde noten gekraakt gaan worden. “We hebben heel wat recht te zetten voor de supporters en de sponsors, voor iedereen. Dat kunnen we donderdag doen door te winnen van Donar”, aldus Vervaeck.

Met het oog op de tweede plaats, moet Zorg en Zekerheid Leiden in de wachtkamer plaatsnemen. Het onderling resultaat is nu 2-1 voor Landstede Basketbal. Als beide ploegen in de komende zes wedstrijden evenveel punten behalen, dan moet Zorg en Zekerheid Leiden de slotwedstrijd van het reguliere seizoen in Zwolle met tien of meer punten verschil winnen om alsnog op onderling resultaat als tweede te finishen.