73-80

Datum: zaterdag 8 april 2017 · 20:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden deelt 'tikkie' uit

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in het laatste reguliere thuisduel een morele overwinning behaald. In Zwolle werd Landstede Basketbal met 73-80 verslagen. Daarmee toonde Zorg en Zekerheid Leiden aan dat het dus ook in Zwolle kan winnen. Een mooie opsteker voor het geval de Leidse ploeg de halve finale van de play-offs bereikt. Daarin is Landstede Basketbal dan weer de tegenstander.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde in Zwolle een prima pot basketbal. Qua niveau en intensiteit was het spel van de Leidse formatie stukken beter dan twee dagen geleden tegen Apollo Amsterdam. De eerste schermutselingen waren wel voor Landstede Basketbal, dat uit voorzorg Nick Oudendag en Mike Schilder aan de kant hield. Na de 0-2 van Daviyon Draper werd het via een driepunter van Olaf Schaftenaar en vier scores van Clayton Vette (de Zwolse Amerikaan finishte met 32 punten) 7-2. Jonathan Lee en Mohamed Kherrazi wezen Zorg en Zekerheid Leiden vervolgens de goede weg. In de negende minuut tekent Lee voor de Leidse voorsprong: 13-14. Ondanks vier punten op rij van Draper sloot Landstede dankzij driepunters van J.T. Yoho en Vette het eerste kwart met een minimale voorsprong af: 19-18.

In het eerste deel van het tweede kwart tekende Kherrazi voor zes Leidse punten op rij. Een driepunter en twee rake vrije worpen van Jessey Voorn zorgden vervolgens voor 24-29. Via Rogier Jansen werd het zelfs 24-31 (een 0-11 run), maar Landstede herstelde zich nog voor de pauze. Floris Versteeg liet zich niet onbetuigd met een driepunter (29-34), maar halverwege stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte: 36-36.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden eerder in het jaar in Zwolle na rust de weg kwijtraakte, daar bleef de ploeg nu ijzig kalm. Vooral Thomas Koenis deed zich na de rust gelden. De Leidse center was in de eerste helft tegen twee snelle fouten opgelopen en kwam daardoor slechts tot zes minuten met twee punten en één rebound. Dankzij acht punten van Koenis in het derde kwart, waaronder een soepele dunk, bleef Zorg en Zekerheid Leiden gelijke tred houden met Landstede Basketbal. Zelfs een 56-51 achterstand met nog twee minuten te gaan in de derde periode, werd nagenoeg gerepareerd via een tweede driepunter van Versteeg en een bommetje van Lee. Met zijn veertiende punt bepaalde Koenis de stand na drie keer tien minuten spelen op 60-59, nog wel in Zwols voordeel.

In het vierde kwart trok Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging aan. De Zwolse formatie kwam pas na drie minuten tot scoren. Op dat moment had de Leidse ploeg via een score uit een aanvallende rebound van Draper en vijf punten op rij van Lee een 60-66 voorsprong genomen. J.T. Tiller scoorde daarna nog wel tegen, maar via Draper, een dunk van Koenis en drie vrije worpen van Versteeg was Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het slotkwart al uitgelopen naar 64-73. Met een driepunter bepaalde Jansen vier minuten voor tijd de stand zelfs op 66-76. Met die voorsprong op zak werd Zorg en Zekerheid Leiden wat slordiger. Er volgde een paar keer balverlies en te vaak werd gezocht naar de driepunter. Landstede plaatste nog een 7-0 eindsprint, in een situatie waarin Draper hard met de vloer in aanraking kwam en 21 seconden voor tijd ook het veld moest verlaten. Landstede moest snel fouten maken en deed dat op Jansen. Doorgaans is een vrije worp geen probleem voor Jansen en dat was ook nu niet het geval: 73-78 met nog zeventien seconden te gaan. Landstede miste vervolgens een snelle driepunter van Schaftenaar, waarna Koenis vanuit de rebound via Voorn Kherrazi lanceerde. Met een dunk zorgde Kherrazi voor een uitroepteken: 73-80.

“Deze wedstrijd was voor ons alleszins belangrijk, in die zin dat we toeleven naar de play-offs”, stelde de winnende coach Paul Vervaeck na afloop. “We hebben veel blessures gekend en zijn nu sinds veertien dagen compleet. Dat geeft mogelijkheden voor het schakelen van bepaalde spelers naar bepaalde posities. Voor ons was het belangrijk om de competitie af te sluiten met een overwinning op een zeer sterke en georganiseerde ploeg. Wij moeten hier energie uit kunnen putten. Gekeken naar de scouting zie ik niet zo veel verschillen. Voor mij is belangrijk dat we maar vier aanvallende rebounds hebben weggeven en dat we de rebound controleren (41 om 31).”

In de play-offs gaat Zorg en Zekerheid Leiden het nu opnemen tegen Apollo Amsterdam. “Amsterdam staat op de zesde plaats, maar als je ziet hoe ze de laatste weken spelen, maken ze het tegenstrevers heel moeilijk”, heeft Vervaeck ook zelf ervaren. “Wij hebben tot de laatste seconden moeten knokken om van ze te winnen. Zij hebben een heel gevaarlijke ploeg. Aanvallend kan het een beetje van overal komen en in de play-offs is een ploeg op de zesde plaats een ploeg die weinig heeft te verliezen en alleen maar kan winnen. Onze eerste thuiswedstrijd zal heel belangrijk zijn.”