74-80

Datum: donderdag 9 februari 2017 · 20:00
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

ZZ Leiden houdt Rotterdam op afstand

Forward Lease Rotterdam kwam aan het eind van de wedstrijd nog flink opzetten, maar de voorsprong die Zorg en Zekerheid Leiden in het eerste kwart op had gebouwd (13-28) bleek voldoende. Aan het eind was het 74-80 voor de bezoekers. Dit betekende de 31ste overwinning op rij van Zorg en Zekerheid Leiden tegen de Rotterdammers.

Forward Lease Rotterdam maakte vorige week indruk met een 52-99 overwinning in Amsterdam tegen Apollo. De pas aangetrokken Amerikaan Jermaine Marshall zette indrukwekkende cijfers neer met 24 punten en 21 rebounds. Vanavond maakte ook de 2.03 meter lange forward Gregory Lydell Mays zijn debuut. Zorg en Zekerheid Leiden was gewaarschuwd.

Dat was in de openingsfase duidelijk te merken. Verdedigend zat het bij Zorg en Zekerheid Leiden goed in elkaar. De screens om La’Shard Anderson, de topscorer van de DBL, vrij te spelen werden goed verdedigd. Aanvallend profiteerde de Leidse ploeg van de vele turnovers van de Rotterdammers. Vooral Jonathan Lee en Daviyon Draper fungeerden geregeld als eindstation. Met nog een kleine drie minuten te spelen in het eerste kwart moest Armand Salomon zijn manschappen al voor de tweede keer naar de kant halen. Het stond op dat moment 7-23.

De komst van Mays gaf de Rotterdammers nieuwe energie, zeker toen de lange Amerikaan zijn eerste punten via een dunk scoorde. Het was niet het enige trapezewerk van Mays, die op het Ziggo Sport DBL All*Star Gala aan de dunkwedstrijd mee gaat doen. Niettemin sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 13-28 voorsprong af.

In de tweede rondgang begon de verdediging van Zorg en Zekerheid Leiden haarscheurtjes te vertonen. De behendige Anderson kon nauwelijks meer afgestopt worden. Paul Vervaeck bracht ook Marijn Ververs binnen de lijnen om het tegen de Amerikaanse guard te proberen, maar Anderson bleef kalm verder scoren. Halverwege het duel had Anderson al zestien punten op zijn naam staan.

De Rotterdammers hadden in dit kwart spectaculaire acties (doordunk Mays, alley-oop pass Anderson naar Mays), maar Zorg en Zekerheid Leiden reageerde alert toen het opeens 30-36 was geworden. Door zes punten op rij van Thomas Koenis liet Zorg en Zekerheid Leiden de Rotterdammers niet dichterbij komen. Rogier Jansen zette de Leidse ploeg met een driepunter een minuut voor rust weer op een ruime voorsprong: 34-45. Het laatste woord was echter aan Anderson die met een bommetje de ruststand van 37-45 op het bord schoot.

Na rust was eigenlijk hetzelfde beeld van het tweede kwart zichtbaar. De Rotterdammers kwamen steeds terug, maar wisten net niet aan te klampen. Van 41-45 werd het weer 41-49. Koenis speelde in die fase een belangrijke rol met handige scores na pick & rolls, waaronder ook een dunk op een pass van Jansen. Maar Koenis werd vervolgens bestraft met een onsportieve fout op Michael Kok en daarna ook nog een screenfout op de guard. Halverwege het kwart was het 45-51 en leek Forward Lease Rotterdam weer op de goede weg. Net zo makkelijk werd de Rotterdamse hoop weer de grond in geboord. Jessey Voorn knalde een drietje binnen, Draper scoorde in korte tijd vier punten en weg was Zorg en Zekerheid Leiden. Na twee rake vrije worpen van Leigh Enobakhare was het twee minuten voor het einde van het derde kwart 47-62. Anderson sloot het kwart met een drietje af voor 52-64.

Het was de eerste bom in een 9-0 run. Aan het begin van het vierde kwart waren Theeuwkens en Mays succesvol van ver en was het opeens weer 58-64. Weer Koenis (vier punten op rij) en Lee (twee rake vrije worpen) riepen Rotterdam een halt toe. Vier minuten voor tijd leek het duel wel gespeeld. Draper dunkte aan de ene kant 63-74 binnen, terwijl aan de zijlijn Ties Theeuwkens op de grond lag met een voetblessure. Maar een onsportieve fout gooide roet in het Leidse eten. Na vier vrije worpen (Kok en Anderson) maakte Marshall er 70-74 van. Vervaeck greep onmiddellijk naar de time-out. In de slotfase verhinderden Draper (score en block op Marshall) en Jansen (vanaf de lijn) dat Forward Lease Rotterdam de winst kon pakken: 74-80.

Een belangrijke overwinning, vond Vervaeck. “Rotterdam gaat nog veel wedstrijden winnen. Dit wordt een gevaarlijk ploegje.” Vervaeck sprak ook lovende woorden over Ververs. De 18-jarige guard kreeg vanavond ook weer meer dan zes minuten toebedeeld. “Marijn doet het goed. Hij maakt geen fouten in het veld. Misschien was zijn eerste schot te snel, maar dat kan ik ook wel weer begrijpen. Maar als hij zo blijft werken, krijgt hij zeker zijn kansen.”