78-62

Datum: zaterdag 4 februari 2017 · 20:00

ZZ Leiden snelt na rust naar winst

Tot halverwege het derde kwart had BSW in Leiden de overhand. Daarna vond Zorg en Zekerheid Leiden, dat de derde wedstrijd in vijf dagen afwerkte, het genoeg en werd voor 2000 toeschouwers de achterstand van zeven punten omgezet in een zege met zestien punten verschil: 78-62.

Alle ingrediënten waren aanwezig om er een lekker avondje basketbal van te maken. Door de aanwezigheid van diverse groepen waren er maar liefst 2000 toeschouwers op dit duel afgekomen. Tegen de nummer laatst was al zeventien keer op rij gewonnen, de laatste nederlaag (84-73) dateert van 19 maart 2013. Bovendien had BSW dit seizoen pas één keer gewonnen, al moet gezegd worden dat de Limburgers zich niet zonder slag of stoot overgeven.
Het begin van de wedstrijd zag er ook gewoon goed uit. Daviyon Draper opende de score met een dunk. Vervolgens werkte Thomas Koenis aan zijn assists. Hij stelde Mohamed Kherrazi in staat om twee keer te dunken en ook nog een keer helemaal vrij te scoren. Na iets meer dan zes minuten spelen stond er dan ook een 15-4 stand op het scorebord.

Toch was het daarmee nog niet gedaan. BSW kwam vooral via de vrije worplijn enigszins terug in de wedstrijd. Het was toevalligerwijs ook Kasper Averink, die in zijn oude thuishal de score voor Limburgers vanaf de lijn opende. Leigh Enobakhare bepaalde na tien minuten de stand op 17-12. De Belgische Nigeriaan viel vooral op door zijn drie imposante shotblocks.

In de tweede periode moest Paul Vervaeck al na drie minuten naar een time-out grijpen. Ondanks een score van Draper waren de Limburgers bij 19-19 op gelijke hoogte gekomen. De time-out leek te werken, want dankzij onder andere acht punten van Koenis, die eindelijk weer eens rechtshandige jumphooks liet zien, was Zorg en Zekerheid Leiden op vier minuten van het einde van het kwart uitgelopen naar 28-21. Doorgezet werd er echter niet. BSW zette een press neer waar Zorg en Zekerheid Leiden het moeilijk mee had. Via een 0-14 run waren de bordjes ineens verhangen en gingen de bezoekers met een 30-35 voorsprong de rust in.

Wie gedacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden meteen na de pauze korte metten zou maken met BSW, kwam bedrogen uit. De Limburgers kwamen halverwege het derde kwart op een 36-43 voorsprong te staan. Door een and-1 van Draper en een driepunter van Jessey Voorn was Zorg en Zekerheid Leiden binnen een minuut terug in de wedstrijd: 42-43. Na een nieuwe score van BSW haalde Vervaeck Jonathan Michael Lee naar de kant ten faveure van Marijn Ververs. Bij een stand van 43-47 en nog drie minuten te gaan, vielen de bezoekers stil. Rogier Jansen en Voorn knalden driepunters door de ring. Jansen lokte net voor de buzzer ook nog drie vrije worpen uit. De spelverdeler benutte er twee en sloot daarmee een 12-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden af.

Met een stand van 55-47 begonnen beide ploegen aan het laatste kwart. Tot enthousiasme van het publiek scoorde Ververs onder het bord. Toch gaf BSW zich nog niet gewonnen. De Limburgers bleven tot 61-56 goed volgen. Na een time-out van Vervaeck (het publiek vermaakte zich opperbest met grote, maar lichte ballen), zette Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste vijf minuten de turbo aan. Lee scoorde uit een aanvallende rebound, waarna Koenis op assists van Voorn raak dunkte. Opeens liep het verschil rap op. Op een halve minuut voor het einde – Okke Hoonhout en Calvin Poulina waren inmiddels ook ingezet - maakte Jansen er 78-60 van. Dat Jules Schild nog twee punten voor BSW liet aantekenen, was meer voer voor de statistieken.

Diezelfde cijfers gaven overigens ook aan dat Zorg en Zekerheid Leiden onder de borden een gigantisch overwicht had. Van de 44 mogelijke rebounds in de aanval pakte de ploeg er maar liefst 21. Overall greep Zorg en Zekerheid Leiden twintig rebounds meer dan BSW. Dat zijn cijfers waarmee je wedstrijden kunt winnen. Mocht New Heroes Basketball morgen bij Donar verliezen, dan doet Zorg en Zekerheid Leiden deze speelronde goede zaken. Het gat met de nummer vier (New Heroes, maar ook de aankomende tegenstander Forward Lease Rotterdam) is dan opgelopen tot acht punten. Een veilige marge om in elk geval derde te worden, al is de tweede plaats ook nog in beeld. Landstede Basketbal heeft namelijk maar twee punten meer, met nog tien wedstrijden te gaan.