59-68

Datum: donderdag 2 februari 2017 · 20:00

ZZ Leiden laat winst glippen

Tot drie minuten voor het einde van het derde kwart leek er voor Zorg en Zekerheid Leiden geen vuiltje aan de lucht. De agressief spelende thuisploeg genoot op dat moment een 46-35 voorsprong. Binnen een mum van tijd was die voorsprong weg en ging Donar er toch nog vandoor met een 59-68 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden stond voor de schier onmogelijke taak om Donar met 32 punten verschil te verslaan. Alleen dan zou het bekeravontuur nog verlengd kunnen worden. Het pleit voor de Leidse formatie dat er wel degelijk gepoogd werd om dat verschil te bereiken. De thuisploeg startte feller dan Donar en nam binnen twee minuten via Mohamed Kherrazi en Daviyon Draper een 6-0 voorsprong. Donar sloot echter net zo makkelijk weer aan. Pas in de laatste drie minuten van het eerste kwart werd er een gaatje geslagen. Leigh Enobakhare, die tot nu toe nog weinig had laten zien, kwam sterk door met acties onder de borden en met aanvallende rebounds. De Belgische Nigeriaan tilde de Leidse ploeg naar 15-11, waarna Floris Versteeg (driepunter) en Draper de stand na tien minuten op 20-11 bepaalden.

In de tweede periode reageerde Zorg en Zekerheid Leiden attent op een eerste inlooppoging van Donar. Back-to-back driepunters van Jessey Voorn zorgden voor 26-15 voorsprong. Een driepunter van Rogier Jansen zorgde zelfs voor een gat van twaalf punten (29-17), maar Arvin Slagter counterde al binnen tien seconden met een driepunter aan de andere kant van het veld. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het kwart echter goed af met bommetjes van Voorn en Draper. Hierdoor bleef de Leidse hoop nog enigszins levend: 36-24.

Na de pauze duurde het meer dan drie minuten voordat Zorg en Zekerheid Leiden tot een score kwam. Chase Fieler, die voor rust geen bal raak schoot, bracht Donar met een driepunter terug tot 38-31. Zorg en Zekerheid Leiden bezweek op dat moment nog niet. Nadat Kherrazi zijn tweede vrije worp had gemist, zette Enobakhare de aanvallende rebound om in een score. Even later dunkte Enobakhare op assist van Draper. Dankzij een fout van Fieler kon Enobakhare nog een bonus vrije worp verzilveren en de Leidse ploeg naar een voorsprong van 46-35 schieten. Daarna was het een en al Donar wat de klok sloeg. Een ware regen van driepunters daalde op Zorg en Zekerheid Leiden neer.

De Leidse ploeg begon aan het laatste kwart nog wel met een voorsprong (46-43), maar dat duurde niet lang. Thomas Koenis opende nog wel met een dunk door het midden op assist van Jonathan Michael Lee, maar Donar was niet meer te stuiten. Binnen zes minuten schoten de Groningers zes driepunters binnen. Na 50-50 vielen er drie bommetjes op rij door de Leidse ring en was het opeens 50-59 halverwege het laatste kwart. Deze 4-24 run kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer te boven. Marijn Ververs kreeg in de slotfase ook nog even speeltijd en schoot prompt van downtown een bal binnen. Dat mocht echter niet baten. Bij 59-68 was het bekeravontuur van Zorg en Zekerheid Leiden voorbij.

Daviyon Draper, afgelopen dinsdag nog goed voor 19 punten, kwam vandaag niet verder dan 7 punten. Zijn drives naar de ring pakten net niet goed uit. “Dat is best frustrerend”, oordeelde Draper na afloop. “We hadden deze pot moeten winnen. Morgen maar weer hard werken op de training en dan op naar zaterdag tegen Weert.”