66-79

Datum: donderdag 16 februari 2017 · 20:30
Locatie: Apollohal, Amsterdam

Moeiteloze zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Amsterdam voor de verandering eens vrij eenvoudig van Apollo gewonnen. De eindstand van 66-79 doet nog vermoeden dat het een wedstrijd is geweest, maar dat was beslist niet het geval. Halverwege het vierde kwart was er zelfs een gat van 24 punten.

Uitwedstrijden in de Apollohal zijn doorgaans niet echt aan Zorg en Zekerheid Leiden besteed. In de meeste gevallen werd er nog wel gewonnen, maar dat ging vrijwel altijd erg moeizaam. Eerder in dit seizoen werd er zelfs na verlenging verloren van Apollo Amsterdam.

Dat dit vanavond niet zou gaan gebeuren, bleek voor aanvang van de wedstrijd eigenlijk al. De Amsterdammers moesten het stellen zonder de geblesseerden Aron Royé (heup) en Stefan Mulder (enkel). Daarmee vielen twee belangrijke pionnen weg. De Amsterdammers begonnen nog wel goed aan het duel, maar na de doordunk van Mohamed Kherrazi, die Zorg en Zekerheid Leiden op een 6-7 voorsprong bracht, ging het even goed lopen. Daviyon Draper scoorde alleen in het eerste kwart al tien punten. Van 6-5 achter werd het via een 0-13 run 6-18 en waren er nog vier minuten te gaan in de eerste periode. Daarin deed Apollo nog wat terug, maar na een time-out van Paul Vervaeck werd het eerste kwart met een 15-23 voorsprong afgesloten.

In de tweede periode bleef Apollo op gepaste afstand volgen. Een 7-0 run met alleen maar scores van Sergio de Randamie bracht het verschil even terug tot zes punten (22-28), maar daarna herstelde Zorg en Zekerheid Leiden zich snel. Rogier Jansen, die sterk speelde, Floris Versteeg en Draper knalden homeruns binnen. Kherrazi dunkte nog maar eens na een steal en via een driepunter van Jessey Voorn werd de 29-43 ruststand bereikt.

Na de pauze opende Jonathan Michael Lee met twee driepunters. Dimeo van der Horst was bij de Amsterdammers moegestreden, waarna de meeste dreiging alleen nog van De Randamie kwam. Via een driepunter van Joël Brandt werd het halverwege de derde periode nog even 39-49, maar Zorg en Zekerheid Leiden was niet onder de indruk. Draper benutte twee vrije worpen en Jansen knalde twee keer op rij van dezelfde afstand raak voor 39-55. Diezelfde Jansen bepaalde met een driepunter, één seconden voor het verstrijken van het derde kwart, de stand op 47-61 na drie keer tien minuten spelen.

Als Apollo nog wat van plan was, dan kon alle hoop na de eerste twee minuten van het vierde kwart wel de prullenbak in. Voorn en Versteeg noteerden back-to-back driepunters en opeens was het verschil opgelopen tot twintig punten: 47-67. Halverwege het vierde kwart was het verschil na onder andere een nieuwe driepunter van Voorn en een door Marijn Ververs fraai afgeronde aanval zelfs gegroeid tot 24 punten: 52-76.

Vervaeck speelde de wedstrijd vervolgens uit met Leigh Enobakhare, Ververs, Calvin Poulina, Okke Hoonhout en Jan Driessen. Buiten een driepunter van Driessen leverden de laatste vier minuten weinig op voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar de winst was al lang en breed veilig gesteld. De eindscore van 66-79 betekende dat de Leidse ploeg de tweede plaats blijft vasthouden en dat nu reikhalzend wordt uitgekeken naar de topper volgende week zaterdag in eigen huis tegen naaste belager Landstede Basketbal. Maar voordat het zo ver is, is er zondag natuurlijk eerst nog het Ziggo Sport DBL All*Star Gala!