53-73

Datum: zaterdag 3 december 2016 · 19:30
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

Makkelijk avondje voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een makkelijk avondje in Weert beleefd. BSW had tot aan het laatste deel van het vierde kwart weinig in de melk te brokkelen. Via een 23-42 ruststand werd het uiteindelijk 53-73.

Zorg en Zekerheid Leiden trad in Weert aan zonder de zieke Rens Butter en de aan zijn enkel geblesseerde Siem Willems. Paul Vervaeck opende het duel met hetzelfde vijftal als afgelopen donderdag tegen Aris Leeuwarden. Waar dat toen moeizaam ging, liep het vanavond al snel op volle toeren. Met een driepunter zorgde Jonathan Michael Lee na twee minuten voor de eerste Leidse voorsprong: 2-5.

Halverwege het kwart was de voorsprong al opgelopen naar 2-10. Mohamed Kherrazi en Thomas Koenis moesten wel vrij snel naar de kant nadat beide spelers twee kruisjes achter hun naam hadden staan. Floris Versteeg nam de centerplek over, terwijl Daviyon Draper naar de vier doorschoof. Veel maakte het allemaal niet uit, omdat Lee aanvallend scherp was en Rogier Jansen niet alleen voor de driepunter keek, maar tot twee keer toe succesvol was vanaf korte afstand. BSW maakte nog een kleine run van 6-0, maar Jan Driessen bracht die run met een driepunter tot stand. Na tien minuten spelen was het dan ook 14-23 voor de withemden uit de Sleutelstad.

In het tweede kwart kreeg Jessey Voorn het op zijn heupen. De international had twee wedstrijden ondermaats gespeeld, maar knalde in de tweede rondgang 11 punten binnen, waaronder drie driepunters. Drie minuten voor rust zat Zorg en Zekerheid Leiden al op rozen: 16-40. BSW noteerde pas in de achtste minuut de tweede veldscore van dit kwart, dat met 9-19 naar Zorg en Zekerheid Leiden ging. Bij rust was het derhalve 23-42.

In de derde periode zorgde Thomas Koenis met zijn eerste score ook voor de eerste Leidse punten na de rust. Binnen een minuut mikte Jansen vervolgens twee driepunters binnen. Een dunk van Koenis op assists van Lee zorgde voor een kloof van 25 punten: 29-54. Kasper Averink deed in dit kwart met vier punten tegen zijn oude ploeg een duit in het Limburgse zakje, maar na een score van Kherrazi werd het derde kwart met een 33-60 voorsprong afgesloten.

Aan het begin van het vierde kwart liet Lee nog een paar prachtige passjes zien. Nadat hij een steal pakte, gaf de Amerikaanse guard in de break een behind the back pass aan Floris Versteeg, die verwoestend uithaalde. In de daaropvolgende aanval gooide Lee de bal met een no look pass dwars door de bucket naar de onder de ring vrijstaande Koenis. De Leidse center dunkte de bal ook binnen. Na iets meer dan drie minuten in dit kwart stelde diezelfde Koenis Marijn Ververs in staat om zijn eerste score van de wedstrijd aan te laten tekenen. De 33-68 was meteen de grootste marge in de wedstrijd. Vervaeck haalde zijn sleutelspelers snel naar de kant om hen wat rust te gunnen en liet het spel verder over aan een jongere formatie. Versteeg, Biekman, Calvin Poulina maakten samen met Janse en Voorn de wedstrijd af. Biekman scoorde twee keer soepel onder het bord, maar BSW deed toch nog wat terug om de schade aan het eind te beperken tot 53-73.

Met zijn passwerk toonde Lee opnieuw aan een aanwinst te zijn voor Zorg en Zekerheid Leiden. “Hij is een echte 1 die anderen beter laat spelen", stelde assistent-coach Richard den Os na afloop. "Hij is een ander type guard dan Cashmere Wright die meer met scoren bezig was. Lee ziet in het veld alles.”

Voor Zorg en Zekerheid Leiden was het een goed moment om wat extra zelfvertrouwen te tanken, want de laatste twee duels van deze jaargang zijn thuiswedstrijden tegen Donar en Apollo Amsterdam. Toevallig twee teams waartegen Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste rondgang een nederlaag moest slikken.