67-68

Datum: zaterdag 10 december 2016 · 20:00

Wedstrijd duurt een seconde te lang

De wedstrijd tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar duurde in de kolkende Vijf Meihal voor de Leidse ploeg één seconde te lang. Met nog een minuut te gaan was het 67-65 voor Zorg en Zekerheid Leiden. In de allerlaatste seconde velde Smith toch nog het vonnis over de Leidse ploeg: 67-68.

Een vrijwel uitverkochte Vijf Meihal, Worthy de Jong die afscheid nam, fel meelevende supporters, tropische temperaturen, Zorg en Zekerheid Leiden dat knokte tot het erbij neerviel, kortom een avondje basketbal in optima forma. Op de einduitslag na dan, al gaf het vertoonde spel van de Leidse ploeg genoeg redenen om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Was Donar in oktober met 80-42 nog veel te sterk voor Zorg en Zekerheid, dit keer was er sprake van een heel andere wedstrijd. Al leek de openingsfase wel een kopie van de wedstrijd in Groningen. Door te openen met drie uit vier driepunters was het na twee minuten al 2-9. Donar liep zelfs uit naar 6-15, maar daarna herpakte de thuisploeg zich aan de hand van Daviyon Draper die vijf punten op rij scoorde. Na twee opeenvolgende scores van Thomas Koenis – zijn enige twee scores in deze wedstrijd – was het na zeven minuten weer een echte wedstrijd: 15-16. Donar scoorde laatste drie punten, zodat het na tien minuten 15-19 was.

Ook de openingsfase van het tweede kwart was voor de regerend landskampioen, maar Jessey Voorn (driepunter) en Jonathan Michael Lee (jumpertje in de break, score na een steal) brachten de spanning weer terug in de wedstrijd. Donar leek met een voordelige marge te willen rusten (30-33), maar door een nieuwe lay-up van Lee en een driepunter van Draper ging de Leidse ploeg met een 35-33 voorsprong de rust in.

In de rust veranderde coach Paul Vervaeck van tactiek. Lance Jeter werd in de eerste helft in de post gedubbeld en zag telkens kans om een mannetje vrij te spelen. De Groningse guard stond al op vijf assists. Dit keer werd er gewoon één op één verdedigd. De eerste drie minuten na de pauze bleef Zorg en Zekerheid Leiden nog voor staan (40-38), maar daarna volgden vier minuten zonder score en leek Zorg en Zekerheid Leiden te moeten passen. Donar perste er een 8-0 run op weg naar 40-46. Met een jumpertje brak Rogier Jansen de Leidse ban. Na een onsportieve fout van Drew Smith faalde Voorn niet vanaf de lijn: 46-48.

Voorn opende het vierde kwart met een driepunter (49-50). Kort daarop betekende een tweede bom van Voorn zelfs 54-54, maar daarna nam Donar weer over, waarbij de bezoekers profiteerden van twee missers op rij van Koenis. Halverwege het laatste kwart was het 54-61. Een technische fout van Jason Dourisseau bracht de Leidse motor weer op gang. Via vier punten op rij van Jansen sloop Zorg en Zekerheid Leiden weer dichterbij. Nadat Kherrazi twee vrije worpen benutte (de forward had daarvoor wel zes vrije worpen op rij gemist) schoot Voorn met zijn derde driepunter in dit kwart beide ploegen op 2’35 minuten van het einde weer naast elkaar: 63-63.

Met nog één minuut te spelen kon Pasalic met zijn vijfde fout gaan zitten. Lee zette met twee vrije worpen de klein spelende Leidse ploeg (Koenis was naar de kant gehaald, Kherrazi speelde op vijf met om hem heen Draper, Voorn, Jansen en Lee) op 67-65. Onder een orkaan van geluid liet Jeter één vrije worp liggen en kreeg de thuisploeg de bal met nog 37 seconden te spelen en een 67-66 voorsprong. Via een Groningse speler ging de bal uit. Baseline bal voor de Leidse ploeg met nog vijf seconden op de klok. De bal belandde bij Kherrazi die zijn ietwat snel genomen fade away mis zag gaan. Aan de andere kant dribbelde Jeter naar binnen, maar ging onderuit. De bal kwam bij Fieler die echter ook miste. Het werd duwen en trekken voor de rebound die via Jansen in de handen van Smith belandde, die voor de winnende score zorgde.

Ontgoocheling. Dat is de beste manier om het gemoed van Vervaeck (die zelden klaagt over de arbitrage, maar dat dit keer niet nalaat) en de spelers enkele minuten na afloop van het duel te beschrijven. Een goed half uur na het duel weet Vervaeck toch ook de nodige positieve punten te noemen. “Verdedigend hebben we het goed gedaan op de screens van Donar. Daar krijgen ze normaal gesproken veel vrije schoten of mismatches door. Dat hebben we eruit gehaald. Ook heeft Donar niet zo vaak het geliefkoosde snelle spelletjes kunnen spelen. Op dat vlak hebben we ervoor gezorgd dat Donar niet in haar ritme kwam.”

Het snel om kunnen schakelen in de verdediging is in de ogen van Vervaeck ook een positief punt. “Enkele weken geleden waren we nog niet in staat geweest om op een andere verdedigingsvorm over te schakelen. Dit is een groeiproces en je ziet dat we dit nu wel kunnen. Je verliest deze wedstrijd op details, maar we hebben nooit opgegeven. Hier kunnen we maandag weer verder aan werken. Bedenk wel dat we eigenlijk pas twee weken met deze nieuwe groep bezig zijn.”