72-65

Datum: donderdag 1 december 2016 · 20:00

ZZ Leiden te sterk voor Aris

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de tweede plaats weer heroverd. In de eigen Vijf Meihal werd Aris Leeuwarden met 72-65 verslagen. Bij rust was het nog een gelijke stand: 30-30. Zorg en Zekerheid Leiden benutte alle vijftien vrije worpen.

Jonathan Michael Lee mocht in zijn eerste thuiswedstrijd meteen als starter aantreden. De Amerikaanse spelverdeler was wat overijverig en oogde nog onwennig. “Het is niet de makkelijkste positie om bij een ploeg te wennen. Als forward gaat dat makkelijker”, gaf assistent-coach Richard den Os na afloop te kennen. Lee sloot de eerste helft met nul punten af, maar herstelde zich in het vierde kwart door zijn puntentotaal toch nog twaalf te brengen.

Ook Thomas Koenis speelde een duel met twee gezichten. Voor de pauze 0 punten en 4 rebounds, maar aan het eind 16 punten en 12 rebounds.

In het eerste kwart opende Aris Leeuwaren scherper. Misschien wilde Zorg en Zekerheid Leiden meteen te veel, maar de Friezen pakten wel een 2-6 voorsprong. Via onder andere een spijkerharde dunk van Daviyon Draper, die voor aanvang nog werd uitgeroepen tot speler van de maand november, nestelde de thuisploeg zich weer naast Aris. Maar weer liepen de Friezen uit naar 10-15. Voor het eind van het eerste kwart had Zorg en Zekerheid Leiden de zaken weer recht getrokken. Twee vrije worpen van Rogier Jansen bezorgde de thuisploeg de eerste voorsprong na negen minuten spelen: 16-15.

Ondanks een dunk van Craig Osaikhwuwuomwan nam Zorg en Zekerheid Leiden aan het begin van de tweede periode een ruimere voorsprong. Via een and-1 van Draper en twee rake vrije worpen van Mohamed Kherrazi stond het na vier minuten 23-19. Zorg en Zekerheid Leiden wist echter niet door te drukken. Vijf punten op rij van George Marshall en eveneens vijf punten op rij van Denton Koon, waaronder een dunk, brachten Aris Leeuwarden anderhalve minuut voor rust op een 25-30 voorsprong. Vlak voor de pauze haalde Zorg en Zekerheid Leiden vijf punten uit één aanval. Draper scoorde een jumpertje. Bij het positioneren voor de rebound beging Patrick Frimpong een overtreding tegen Koenis. Dit betekende score plus balbezit Zorg en Zekerheid Leiden. Uit dat balbezit scoorde Jessey Voorn een driepunter voor 30-30, wat ook meteen de ruststand was.

Halverwege het derde kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden wat meer afstand. Aanvallend ging het nog moeizaam, maar de verdediging stond als een huis. De Friezen kwamen in dit kwart niet verder dan negen punten. Even werd het gat zeven punten na een lay-up van Jansen (44-37), maar Marshall bepaalde de stand na drie kwarten op 44-39.

Waar beide ploegen tot aan het eind van het derde kwart moeite hadden om te scoren, gingen de twee teams in het laatste kwart los. In twee minuten tijd tekende Lee mede via twee driepunters voor acht punten. Na een time-out van Aris Leeuwarden bracht Draper met twee vrije worpen de stand halverwege het kwart op 56-45. De Friezen wisten nog driepunters van Jordan Gregory en Dexter Hope te noteren, maar Zorg en Zekerheid Leiden bleef aanvallend gewoon door scoren. Op een fraaie assist van Lee dunkte Koenis 64-53 op de borden. Na een alley-oop van Hope op Osaikhwuwuomwan en een score van Meshack Lufile werd het in de laatste minuut nog 68-62. Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde echter met dunks van Koenis (uit een assist van Jansen) en van Draper na een steal. Een driepunter van Osaikhwuwuomwan deed het verschil kleiner lijken dan het aan het eind eigenlijk was: 72-65.

Zorg en Zekerheid Leiden zette nog een opvallende prestatie neer. De ploeg mocht vijftien keer aan de lijn verschijnen en benutte die pogingen allemaal. Coach Paul Vervaeck was hierover enigszins verbaasd. “Vandaag gaan ze allemaal raak, afgelopen zaterdag haalden we nog geen zestig procent.”