70-67

Datum: zaterdag 26 november 2016 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden redt het net niet

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het in Den Bosch net niet gered tegen New Heroes Basketball. In de slotfase kon de Leidse ploeg de winst niet grijpen: 70-67. Jonathan Lee kende een goed debuut met 17 punten, 6 rebounds, 5 steals en 4 assists.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat in de vertrouwde formatie startte, kwam niet goed uit de startblokken. Op een lay-up van Daviyon Draper na waren de eerste minuten voor New Heroes Basketball, zoals de Bossche formatie tegenwoordig door het leven gaat. Kees Akerboom en Stefan Wessels schoten driepunters raak, met als gevolg een 8-2 stand na ruim drie minuten spelen. Langzaam sloop Zorg en Zekerheid Leiden, voorgegaan door Mohamed Kherrazi, Rogier Jansen en Thomas Koenis dichterbij. Met nog een kleine twee minuten te spelen, bedroeg de achterstand nog maar twee punten: 14-12. In plaats van een gelijke stand, liep Den Bosch via een 5-0 run weg naar 19-12.

Na drie minuten spelen in het tweede kwart keek de Leidse ploeg tegen een 24-14 achterstand aan. Jonathan Lee, die zijn schoenen in de bus had laten staan, maar ze wel tijdig aangereikt kreeg, was tegen het eind van het eerste kwart binnen de lijnen gekomen. Hij speelde een belangrijke rol bij de eerste pogingen van de bezoekers om terug te komen. Nadat de Amerikaan de bal van Antwan Scott had afgepakt, liep hij een lay-up binnen. In de daaropvolgende aanval bediende hij Koenis op maat voor een dunk. Weer een aanval later scoorde hij zelf onder het bord na een assists van Jansen. Met nog 2’37 minuten te spelen profiteerde Zorg en Zekerheid Leiden optimaal van een technische fout van Sander van der Holst. Die werd gefloten net op het moment dat Draper raak schoot. Jessey Voorn benutte de toegekende vrije worp en uit het balbezit bij de middenlijn liet Koenis een hookje door de ring vallen voor 27-27. Vijf punten uit één aanval. Het laatste woord van de eerste helft was voor Voorn die na een fout drie vrije worpen benutte voor een 31-32 voorsprong bij rust. Opvallend was wel dat Zorg en Zekerheid Leiden al op 11 turnovers zat, waarbij Koenis met vier stuks de kroon spande. Na de pauze noteerde de ploeg nog maar vijf turnovers, alleen wel op cruciale momenten in de wedstrijd.

In de eerste vier minuten van de tweede helft gingen beide ploegen nog gelijk op, mede door een driepunter van Jansen en een score van Koenis die in de aanvallende rebound zwaargewicht Charles Mitchell te snel af was. Een 8-0 run van de thuisploeg zette Zorg en Zekerheid Leiden vervolgens weer op een 49-40 achterstand. Het verschil liep nog even op naar twaalf punten (54-42), maar daarna liet nieuweling Lee zijn klasse zien door veelvuldig te scoren. Aan het eind van het derde kwart was de achterstand teruggebracht tot 55-50.

In het vierde kwart was nog een onderling wedstrijdje zichtbaar tussen Lee en Antwan Scott. De twee Amerikanen wisselden scores af en lieten zich vocaal ook gelden. “Light trash talk”, noemde Lee het na afloop. Gevolg van een en ander was wel dat Zorg en Zekerheid Leiden met nog 2’47 minuten te spelen na een score van Koenis weer op voorsprong kwam: 65-67. Dat was meteen de laatste score van de Leidse formatie. Zowel Jansen als Lee leden balverlies, waarna New Heroes Basketball op 69-67 kwam. Met nog twee seconden werd Scott naar de lijn gestuurd. De Bossche Amerikaan miste alleen zijn eerste vrije worp. Zorg en Zekerheid Leiden had nog een time-out en kreeg balbezit op de aanvallende helft. Jansen kwam vrij en kon nog wel aanleggen voor een driepunter, maar slaagde er niet in om daarmee een verlenging af te dwingen.

“Ons gameplan was om iets sneller te spelen”, gaf Paul Vervaeck na afloop te kennen. “Ik denk dat onze lange mannen wat beweeglijker zijn dan die van Den Bosch en dan met name Mitchell. Daar zijn we aardig in geslaagd. Met onze tweepunters zaten we op 61 procent, alleen laten we het bij de driepunters met 15 procent afweten. Ik heb wel geregeld met drie 'kleintjes' gespeeld, want in die opstelling kwamen we steeds terug.”

Jon Lee kon tevreden terugzien op zijn debuut, al had de Amerikaan liever gewonnen. “Dit was mijn eerste wedstrijden in tijden. Dan heeft het even tijd nodig om in je ritme te komen. Mijn taak was om agressie te brengen en dan zien hoe de wedstrijd zich zou ontwikkelen.” Lee baalde wel van een van zijn drie turnovers. “Dat was er eentje in de slotfase. Ik zag Koenis rollen, maar mijn pass was veel te laag. De komende dagen ga ik hard trainen en mijn medespelers verder verkennen. Uiteindelijk heb ik pas één keer kunnen trainen.”