66-56

Datum: zaterdag 22 oktober 2016 · 20:00

ZZ Leiden wint klassieker

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de Vijf Meihal de ongeslagen status behouden. Na rust (37-36) sloeg de Leidse ploeg genadeloos toe via een 18-5 kwart. Shooters kwam dit niet meer te boven, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden de winst met 66-56 pakte.

Voor aanvang van het duel neemt het publiek en de club afscheid van Jeroen van der List die twee seizoenen lang de kleuren van Zorg en Zekerheid Leiden verdedigde. Coach Paul Vervaeck moet voor het eerst dit seizoen van zijn vaste startende vijf afwijken. Cashmere Wright heeft in Leeuwarden een blessure aan zijn knie opgelopen, terwijl Mohamed Kherrazi nog steeds hinder heeft van zijn kuit. Dit betekent dat Rogier Jansen en Jan Driessen een plaatsje in de startende vijf krijgen toebedeeld. Nu is Shooters ook verre van compleet. Kees Akerboom en Frerik Adriaans zitten met blessures langs de kant, de Amerikaan Antwan Scott mag nog niet meedoen.

In de goed gevulde Vijf Meihal gaat Shooters het beste van start. Vooral Stefan Wessels kan in het eerste kwart niet goed worden afgestopt. De Bossche forward scoort in de eerste rondgang al 10 van zijn 14 punten. Thomas Koenis is in de openingsfase actief met een score onder het bord en een dunk op een passje van Jessey Voorn. Niettemin loopt Shooters vanaf 8-8 wel weg naar 8-15. Dan schakelt Zorg en Zekerheid Leiden even bij. Door driepunters van Floris Versteeg en Voorn en twee schoten op rij van Koenis antwoordt de thuisploeg met een 14-0 run. Na tien minuten leidt de Leidse formatie dan ook met 22-19.

Even lijkt Zorg en Zekerheid Leiden in het tweede kwart door te drukken als Draper na een nieuwe driepunter van de jarige Versteeg voor 29-23 tekent. Na een driepunter van de sterk spelende Maarten Bouwknecht antwoordt Voorn in korte tijd met twee bommetjes 35-30. Verder doordrukken is er niet bij, want Shooters weet de schade bij rust te beperken tot één punt achterstand: 37-36. Dat Zorg en Zekerheid Leiden niet scherp speelt, blijkt wel uit de statistieken: geen enkele steal en slechts één aanvallende rebound.

Na de pauze steekt Draper de lont in het kruitvat. De Amerikaan opent met een driepunter, pakt de eerste Leidse steal en grijpt ook al een aanvallende rebound. En dat allemaal in één minuut tijd. Na weer een steal van Draper dunkt de Amerikaan de thuisploeg naar een 43-36 stand. De Leidse verdediging sluit nu stukken beter. Het duurt zes minuten voordat Shooters via Bouwknecht voor het eerst tot scoren komt: 48-38. Veel verder komen de bezoekers niet. Voorn sluit het met 18-5 gewonnen kwart af met een goede actie naar het bord om Zorg en Zekerheid Leiden op 55-41 te zetten.

Via Voorn en twee vrije worpen van Marijn Ververs (na een onsportieve fout van Ralf de Pagter) loopt Zorg en Zekerheid Leiden zelfs uit naar een verschil van achttien punten: 59-41. Het aanwezige publiek gaat uit zijn dak en springt op en neer om te laten weten dat ze niet voor Den Bosch zijn. De Leidse ploeg neemt het even te makkelijk op, waarna een 0-7 run van Shooters Vervaeck dwingt om een time-out te nemen. Na meer dan vier minuten doorbreekt Draper de ban met een driepunter voor 62-48. Nog eenmaal zet Shooters vooral via Bouwknecht (22 punten) aan, maar Voorn roept met twee scores op rij (waaronder een fake met doorstap en schotje via het bord) de Bossche inhaalrace een halt toe. Voor de derde keer op rij sluit Zorg en Zekerheid Leiden een thuiswedstrijd tegen Shooters in winst af: 66-56.

Na afloop roemt Vervaeck de Leidse verdediging. In vier wedstrijden is nog geen één ploeg erin geslaagd om meer dan zestig punten te scoren. Na de pauze houdt Zorg en Zekerheid Leiden Shooters Den Bosch op 20 punten. Aanvallend valt er nog wel wat te verbeteren. “Dat heeft tijd nodig”, geeft Vervaeck te kennen. “Dat gaat gepaard met ups en downs. Vanavond was het weer beter dan de vorige wedstrijden.”

Door de blessure van Wright en het nog niet fit zijn van Rens Butter deed Vervaeck geregeld een beroep op de 18-jarige Marijn Ververs. “Zoveel minuten heeft hij nog niet gemaakt. Marijn deed het prima. Drie goede acties en slechts één foutje in zeven minuten. Hij pakt nu ook zijn schot en dat had hij enkele weken terug nooit gedaan.”