80-42

Datum: zaterdag 29 oktober 2016 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

Fikse oorwassing ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is voor het eerste grote examen flink door het ijs gezakt. Op een fase in het tweede kwart na had de ploeg van Paul Vervaeck weinig in te brengen tegen Donar. Via een ruststand van 34-27 eindigde de martelgang bij 80-42.

Voor de wedstrijd begon, was al duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden een zware avond tegemoet zou gaan in Groningen. Niet alleen omdat de bezetting bij Donar beter en vooral dieper is dan die van de Leidse ploeg, maar ook omdat Cashmere Wright vanwege zijn knieblessure niet aan kon treden. Ook Rens Butter was niet inzetbaar. De stap van drie keer trainen in de week naar twee keer per dag heeft er behoorlijk ingehakt bij de jeugdinternational die met scheenklachten aan de kant bleef.

In de eerste vier minuten bood Zorg en Zekerheid Leiden nog aardig partij. Via scores van Daviyon Draper en Jessey Voorn stond het na vier minuten 5-4 voor Donar. De Groningers plaatsten daarna een 11-0 run en de Leidse ploeg was gezien. Rogier Jansen was nog steeds zoekende naar zijn schot en kwam niet verder dan een schamele één uit twaalf. Voor Voorn was er ook niet meer weggelegd dan twee uit elf en dat verklaart het zeer matige Leidse schotpercentage van 24,6%.

Nadat het eerste kwart met een 18-9 achterstand was afgesloten, sloot Zorg en Zekerheid Leiden het tweede deel van de tweede periode wel goed af. Draper scoorde zes punten op rij en bediende Thomas Koenis voor een dunk. Diezelfde Koenis nam vervolgens het stokje van Draper in aanvallend opzicht, waarna Voorn de helft met een driepunter eindigde voor 34-27. Een sterk herstel.

In het derde kwart viel Zorg en Zekerheid Leiden zwaar door de mand. Slechts drie punten, allemaal uit vrije worpen, werden gescoord. Donar zette daar twintig punten tegenover en opeens was het 54-30.

In het laatste kwart duurde het ook nog vier minuten eer topscorer Draper een veldscore voor Zorg en Zekerheid Leiden liet aantekenen. Van een wedstrijd was al lang geen sprake meer. Marijn Ververs, Calvin Poulina, Siem Willems en Leratho Biekman kregen nog de nodige speeltijd toebedeeld. Willems liet in de slotfase nog een paar aardige dingen zien en wist zijn hoogste score aller tijden te noteren met vier punten. Slecht vier Leidse spelers scoorden meer punten. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden de laatste vijf punten van de wedstrijd liet aantekenen, voorkwam de ploeg dat het door Donar werd gedubbeld: 80-42.

In de hele geschiedenis van het Leidse basketbal in de eredivisie was dit de laagste score sinds 16 oktober 1971. Toen kwam BS Leiden in een uitwedstrijd tegen Landlust niet verder dan 39 punten (57-39). Als je alleen naar de periode Zorg en Zekerheid Leiden kijkt, zijn die 42 punten de laagste score die ooit behaald is. Het diepterecord in die periode was tot vandaag 49 punten, behaald op 18 december 2008 toen de Leidse ploeg met 55-49 van Matrixx Magixx verloor.

Paul Vervaeck sprak tijdens de persconferentie na afloop over een negatieve wedstrijd van zijn ploeg. “We misten veel open shots en we namen te vaak geforceerde schoten. We zijn vandaag met de neus tegen de muur gelopen. Daaruit zullen wij lessen moete trekken. Zowel collectief als individueel. Bij ons is nog veel werk te doen.” Op de vraag hoe zijn verblijf bij Zorg en Zekerheid Leiden hem bevalt, grapte Vervaeck: “Tot veertig minuten geleden goed.” Om vervolgens verder te gaan met het maken van aantekeningen, terwijl zijn tegenstrever Erik Braal aangaf niet te veel waarde aan deze uitslag te hechten. "De uitslag was geflatteerd. Zij misten hun point guard en lieten hun belangrijke spelers ook niet veel spelen. Mohamed Kherrazi speelde maar twintig minuten. De eerste klap is wel een daalder waard."