60-62

Datum: dinsdag 18 oktober 2016 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

Moeizame zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Leeuwarden de ongeslagen status behouden, maar makkelijk ging dat niet. De Leidse ploeg speelde een matige tweede helft waarin Aris Leeuwarden nog even op voorsprong kwam. In de slotfase bleef Zorg en Zekerheid Leiden toch nog overeind: 60-62.

Dat de wedstrijd nog een spannend slot zou kennen, daar zag het lange tijd niet naar uit. Jessey Voorn kende een sterk start van het duel tegen Aris. De shooting guard tekende met drie driepunters voor de eerste negen punten van Zorg en Zekerheid Leiden. Aris Leeuwarden had het lastig met de Leidse verdediging en leverde de bal een paar keer eenvoudig in. Toen Thomas Koenis ook begon te scoren (onder andere met een dunk op een leep passje van Cashmere Wright), liep de Leidse ploeg uit naar een 8-16 voorsprong. Floris Versteeg rondde twee minuten voor het einde van het eerste kwart een break af voor de grootste marge in de wedstrijd: 10-20. Diezelfde Versteeg was vervolgens verantwoordelijk voor een and-1 van Craig Osaikhwuwuomwan. Dat betekende een kwartstand van 13-20.

In het tweede kwart kwam Aris Leeuwarden beter in de wedstrijd. Via een four point play van Jordan Gregory kwamen de Friezen eerst terug tot 20-23. Wright had door die fout op Gregory al drie kruisjes achter zijn naam staan en kon plaatsnemen op de bank. Rogier Jansen verving hem voor rust overigens prima door in dit kwart twee driepunters en een lay-up te benutten. Met nog vier minuten te gaan zorgde Gregory met twee driepunters op rij voor een gelijke stand: 30-30. De tot dan vrij onzichtbare Draper antwoordde eerst met een driepunter en speelde twee aanvallen later Koenis helemaal vrij onder de ring. Nadat Mohamed Kherrazi uit een break een 0-9 run besloot, tekende George Marshall voor een 32-39 ruststand.

Na de pauze opende Zorg en Zekerheid Leiden meteen met een driepunter van Draper en een inside score van Koenis, met als gevolg een 32-44 voorsprong. Er leek geen vuiltje aan de lucht. De Leidse ploeg consolideerde die marge tot drie minuten voor het einde van het derde kwart. Bij een stand van 38-50 stokte de machine. In plaats van door te drukken, kwam Aris Leeuwarden met een 8-0 run, waardoor het na drie kwarten 46-50 stond.

In de eerste drie minuten van het laatste kwart leek de wedstrijd te kantelen. Ondanks een dunk van Koenis en een schotje van Wright, schoot Gregory de Friezen naar een 55-54 voorsprong. Paul Vervaeck nam meteen een time-out. De verdediging werd verder aangescherpt, waardoor de Friezen zes minuten lang op 55 bleven staan. Zorg en Zekerheid Leiden deed het in deze fase aanvallend iets beter en nam het heft weer in handen: 55-60 met nog een minuut te gaan. Dexter Hope en Voorn wisselden twee rake vrije worpen met elkaar af, waardoor het met nog vijftien seconden te gaan 57-62 was. Hope gaf het Friese publiek nog hoop door met nog vier seconden op de klok een driepunter raak te schieten. Met nog 2.5 seconde werd Jansen op de vrije worplijn gezet. Hij miste zijn eerste en dan ook maar meteen zijn tweede, zodat Aris Leeuwarden geen kans meer kreeg. Sterker nog, de aanvallende rebound was voor Zorg en Zekerheid Leiden dat daarmee de derde overwinning op rij noteerde.

Verdedigend is het bij Zorg en Zekerheid Leiden momenteel grotendeels in orde. De eerste drie tegenstanders kwamen niet verder dan 54, 53 en 60 punten. Aanvallend is het nog niet al te best. “In de verdediging spelen we met een hoge intensiteit. Dat kan ten koste van het aanvallend vermogen gaan”, oordeelde Vervaeck na afloop. “Zeker nu een aantal spelers met wat blessures kampt. Kherrazi heeft last van zijn kuit, heeft ook niet getraind. Voorn heeft last van zijn rug. Van de internationals is Koenis degene die het snelst hersteld is. Zij hebben de hele zomer hard gewekt met het nationale team. Verdedigend doen we het goed. Ik win hier ook liever met deze uitslag dan met 96-98. Aanvallend komt het vanzelf wel. Dat heeft tijd nodig. We zitten eigenlijk nog midden in de voorbereiding.”