64-53

Datum: zaterdag 15 oktober 2016 · 20:00

ZZ Leiden wint eerste thuisduek

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. Na een ruststand van 32-24 werd het BSW van Kasper Averink met 64-53 verslagen.

Tijdens de persbijeenkomst in de Businesslounge voorafgaand aan de wedstrijd geeft Paul Vervaeck al aan dat BSW een jonge ploeg is die het momenteel goed doet, ook al hebben de Limburgers twee wedstrijden verloren. Een lastige tegenstander, aldus de Belgische coach.

Voor aanvang van de wedstrijd wordt Kasper Averink door Zorg en Zekerheid Leiden in de bloemetjes gezet. De in Leiden opgeleide speler kwam vier jaar voor de hoofdmacht van Zorg en Zekerheid Leiden, maar maakte van de zomer de overstap naar BSW.

De tactiek van Zorg en Zekerheid Leiden is al snel duidelijk. Averink onder druk zetten, zodat de Weerter ploeg niet in haar spel kan komen. Vooral Cashmere Wright is vanaf de eerste minuut nadrukkelijk aanwezig. Na een halve minuut pakt de Amerikaanse guard een steal en dunkt hard af. Een paar aanvallen later dunkt Wright opnieuw, maar dit keer was er al voortijdig gefloten.

Ondanks het energieke spel van Wright (over de hele wedstrijd komt hij bijvoorbeeld tot zes steals) laat BSW zich niet gek maken. Na de 7-4 van Daviyon Draper in de derde minuut, komt Dyon Halman op stoom. De 21-jarige center scoort acht punten in het eerste kwart en zet BSW met nog twee minuten te gaan op een 9-12 voorsprong. De Leidse internationals Thomas Koenis en Jessey Voorn zorgen ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart toch nog winnend afsluit: 15-14.

Akeel Eduardo brengt BSW aan het begin van het tweede kwart nog aan de leiding, maar daarna plaatst de thuisploeg een 10-0 run, vooral aan de hand van Mohamed Kherrazi en Wright. Met nog drie minuten te gaan, brengt Draper met een driepunter de stand op 32-18. BSW verblikt echter niet en sluit het tweede kwart af met zes punten op rij voor een 32-24 ruststand. Averink, die slechts twee punten over de hele wedstrijd noteerde, had op dat moment al acht rebounds gepakt en zes assists uitgedeeld.

Na de pauze zijn de eerste zes punten weer voor BSW, zodat er zelfs sprake is van een 0-12 run. Wright geeft Zorg en Zekerheid Leiden met een driepunter weer wat lucht: 35-30. BSW probeert aan te klampen, maar moet in de laatste vier minuten dankzij scores van Jan Driessen en Voorn wat terrein prijsgeven: van 42-38 wordt het 48-40. Voor Koenis is het dan al einde oefening. De Leidse center krijgt vier minuten na rust een flinke tik op zijn neus. Het bloed stroomt eruit. Koenis keert dan ook niet meer terug.

Aan het begin van het vierde kwart slaat de thuisploeg haar slag. Via driepunters van Wright en Rogier Jansen (zijn eerste score in de competitie) loopt Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 58-40. Halverwege het kwart zorgt een driepunter van Floris Versteeg voor het grootste verschil in de wedstrijd: negentien punten bij 61-42. Nadat BSW via Jules Schild met een driepunter antwoordt, speelt Rogier Jansen (zes assists) Leratho Biekman helemaal vrij onder de ring voor 63-45. Het is tevens de eerste officiële score van Leratho Biekman in het eerste team.

Tegen het eind van de wedstrijd stromen de banken van beide ploegen leeg en krijgen Marijn Ververs, Siem Willems en Calvin Poulina ook nog wat speeltijd toebedeeld. De zestiende overwinning op rij van Zorg en Zekerheid Leiden tegen BSW komt echter niet meer in gevaar: 64-53.

Over de verdediging was Vervaeck na afloop nog wel te spreken. “Het is een goed teken dat we BSW op 53 punten houden. We hadden hun twee eerste wedstrijden bekeken. De tactiek om de guards onder druk te zetten, heeft gewerkt.” Over de aanval was hij minder te spreken. “Dat onderdeel was niet goed verzorgd. Dat moet beter”, aldus Vervaeck.