54-74

Datum: zaterdag 8 oktober 2016 · 20:00
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

ZZ Leiden heeft het nummer van Rotterdam

Zorg en Zekerheid Leiden is de competitie gestart met een 54-74 op Forward Lease Rotterdam. Het was al de 29ste zege op rij van de Leidse ploeg tegen de Rotterdammers. Paul Vervaeck zette alle twaalf spelers in.

Forward Lease Rotterdam moest het vanavond stellen zonder La’Shard Anderson. De Amerikaan kampt nog steeds met een blessure aan zijn bovenbeen. Een gevoelige aderlating voor de ploeg van coach Armand Salomon. Zorg en Zekerheid Leiden had daar verder geen boodschap aan. Vervaeck opende het duel met het vertrouwde vijftal Cashmere Wright, Jessey Voorn, Daviyon Draper, Mohamed Kherrazi en Thomas Koenis.

Onder toeziend oog van oud-ploegmaat Worthy de Jong begon Kherrazi fanatiek aan het duel. Kherrazi opende de score, pakte meteen een steal en belandde op de vrije worplijn voor 0-3. Na een score uit de aanvallende rebound van Draper, kwam Wright door met een and-1 voor 0-8. Er waren amper twee minuten gespeeld en de Rotterdammers zochten hun toevlucht al in een time-out. Aanvankelijk zonder resultaat, want via een drietje van Voorn en een score van Wright nadat hij zelf de steal had gepakt, zorgden voor een 0-13 voorsprong na drie minuten. Pas in de vijfde minuut brak aanvoerder Ties Theeuwkens met een drietje de ban voor Forward Lease Rotterdam. Via onder andere vijf punten van Anthlon Bell kwamen de Rotterdammers nog terug tot 12-19 aan het einde van het eerste kwart.

Het tweede kwart was voor Floris Versteeg. De 21-jarige forward scoorde op een gegeven moment dertien punten. Bijna op rij ware het niet dat Kherrazi nog twee punten wist te produceren. Versteeg deed dat onder andere met driepunters en een tip-in. Aan het eind van de wedstrijd mocht hij zich tot topschutter van dit duel met 21 punten kronen. Mede door zijn aanvallende impulsen was Zorg en Zekerheid Leiden al flink uitgelopen. Via 18-36 werd een ruststand van 22-41 bereikt.

Na de pauze ging Zorg en Zekerheid Leiden nog even door. Wright opende met een driepunter en Koenis dunkte op de break. Voorn werd nog bijna onthoofd door Peter Alexis wat de Rotterdamse Amerikaan op een onsportieve fout kwam te staan. Versteeg voegde in dit kwart ook nog eens acht punten aan zijn totaal toe. Vooral zijn laatste score, een driepunter, mocht er zijn. Vanaf enkele meters buiten de driepuntslijn liet Versteeg de bal in de buzzer door het netje zoeven voor een 36-65 stand na drie kwarten.

Vervaeck was inmiddels al diep zijn bank op gegaan. Rens Butter, Siem Willems en Marijn Ververs hadden voor rust nog geen minuten gemaakt, maar kwamen na de pauze ook binnen de lijnen, zodat Vervaeck al zijn twaalf spelers had ingezet. Het niveau van het Leidse spel zakte in het laatste kwart wel terug, waardoor Forward Lease Rotterdam de schade wist te beperken tot 54-74. De krachtsverschillen waren in dit duel echter groter dan de einduitslag doet vermoeden.

Vervaeck was vooral tevreden over het vertoonde spel in de eerste helft. Er werd snel gespeeld, de bal ging goed rond en ook verdedigend zat het goed in elkaar. Na de pauze, en dan vooral in het vierde kwart, gaf de wedstrijd een ander beeld te zien. Zorg en Zekerheid Leiden nam wat gas terug. Tot ongenoegen van Vervaeck. “Als we dit tegen de topploegen doen, met alle respect voor Rotterdam, gaan we die wedstrijden niet winnen. We moeten leren om veertig minuten door te gaan”, aldus de Belgische oefenmeester. “Zo’n eerste wedstrijd is altijd lastig. Tegen Rotterdam, op verplaatsing. Maar ons gameplan was goed en we hebben hun belangrijkste spelers aardig uit de wedstrijd gehouden.”

Over de balans in de ploeg is Vervaeck zeer te spreken. Eigenlijk zou één lange man nog goed van pas komen. “Dat zou de puzzel compleet maken.”