84-66

Datum: zondag 2 oktober 2016 · 19:30

ZZ Leiden rent voorbij Landstede

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de oefencampagne afgesloten met een klinkende zege op Landstede Basketbal. Met fris spel en een hoog tempo, vooral na rust, werd het 84-66 voor de mannen van Paul Vervaeck. Zorg en Zekerheid Leiden lijkt klaar voor de competitie.

Ondanks het niet meespelen van Clayton Vette en Olaf Schaftenaar vormde Landstede Basketbal toch een aardige graadmeter voor Zorg en Zekerheid Leiden. Van Forward Lease Rotterdam was weliswaar gewonnen, maar hoe verhoudt de Leidse ploeg zich tot een van de favorieten in de competitie.

Landstede kwam via J.T. Yoho beter uit de startblokken dan de Leidse formatie. Binnen vijf minuten was vooral deze soepele schutter annex driver verantwoordelijk voor de 4-12 tussenstand. Toch sloot Zorg en Zekerheid Leiden weer snel aan. Cashmere Wright had zijn vizier op scherp staan en knalde in het eerste kwart, dat met 18-18 werd afgesloten, al vier driepunters binnen.

Toen Jessey Voorn en Rogier Jansen zich ook lieten gelden van afstand, kwam Zorg en Zekerheid Leiden na anderhalve minuut spelen in de tweede periode voor het eerst op voorsprong: 23-22. Daarna hielden beide ploegen elkaar tot de rust in evenwicht. Nick Oudendag bracht Landstede kort voor rust aan de leiding, maar Leratho Biekman werd door Voorn vrijgespeeld om de pauzestand op 35-35 te brengen.

Na de rust bleef Landstede Basketbal nog drie minuten volgen. Keegan Hyland zorgde nog voor 37-39, maar de Zwolse ploeg kon niet lang genieten van de voorsprong. Daviyon Draper, die in de eerste helft geen score had laten aantekenen, ontwaakte en zorgde voor een paar fraaie scores. Wright had de handrem ook weer even losgelaten en dartelde soepel door de Zwolse verdediging. Van 41-41 werd het binnen drie minuten 51-43.

Yoho bleef namens Landstede wel rustig door scoren. Dat bracht Landstede niet dichterbij, want Zorg en Zekerheid Leiden speelde een stuk sneller en had aanvallend ook meer speerpunten. Zo gaf Jansen een verre pass op Koenis die vooraan in de break liep en simpel afrondde. Draper bepaalde de stand na drie kwarten spelen op 62-53.

Nadat Oudendag de eerste score van het laatste kwart had aangetekend, bracht Jansen met een driepunter het gat op tien punten. Meteen daarop pakte Wright een steal om zelf een lay-up te lopen voor 67-55. Via opeenvolgende driepunters van Hyland en Yoho kwam Landstede Basketbal nog terug tot 73-66. Zorg en Zekerheid Leiden trok vervolgens de verdediging nog even aan, waardoor de Zwolse formatie in de laatste vijf minuten niet meer tot scoren kwam. Met een keihard block op Hyland gaf Mohamed Kherrazi ook nog even zijn visitekaartje als beste verdediger van de DBL aan de Amerikaan af. Draper ging vervolgens nog even door met scoren. De jonge Marijn Ververs kreeg de handen van het publiek op elkaar door in de laatste aanval Biekman op maat te bedienen voor de 84-66 eindstand.

Het spel van Zorg en Zekerheid Leiden oogde vooral na rust lekker fris. De spelvreugde straalt er vanaf. De spelers krijgen van Vervaeck veel vrijheid in de aanval en dat wordt gewaardeerd. In plaats van het afschuiven van verantwoordelijkheden wordt er met lef gespeeld. Dat gaat wel eens mis, maar het spel van vanavond laat zien dat er dit seizoen nog veel te genieten valt in de Vijf Meihal. Bijkomend voordeel is dat Vervaeck vanavond ook twaalf spelers inzette. De jeugd krijgt duidelijk kansen en het is nu aan de jonkies om die kansen te pakken.