75-77

Datum: zaterdag 24 september 2016 · 20:00

ZZ Leiden biedt goed partij

Zorg en Zekerheid Leiden heeft met een complete formatie een goede pot neergezet. Kangoeroes Basket Willebroek ging er nog wel met de winst vandoor, maar het Leidse spel oogde fris. Het winnende schot van Voorn ging echter mis: 75-77.

Een week geleden kreeg Zorg en Zekerheid Leiden in Willebroek nog een pak slaag van Kangoeroes Basket Willebroek: 104-67. Vooral na de rust liep de schade destijds hoog op. Vanavond stond er echter een Leids team dat op een aantal plaatsen versterkt was. Destijds moet Zorg en Zekerheid Leiden het nog stellen zonder Thomas Koenis, Jessey Voorn, Mohamed Kherrazi en Leratho Biekman. Bij voorbaat stond al vast dat het een heel ander duel zou worden.

Paul Vervaeck opende met het vijftal Cashmere Wright, Rogier Jansen, Mohamed Kherrazi, Floris Versteeg en Thomas Koenis. De inbreng van Jansen, die in België nog topscorer was met 18 punten, bleef beperkt tot vier minuten. Hij ging ziek naar de kant. Na de openingsscore van Kherrazi, binnen vijf seconden, namen de Belgen het heft in handen. Vooral de Amerikaan Terrance Henry was nauwelijks af te stoppen. De forward tekende voor rust al voor 21 van zijn 32 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden moest vrijwel constant in de achtervolging, maar deed dat naar behoren. In de laatste minuut van het eerste kwart kwam de Leidse ploeg dankzij Wright op 19-18, maar Pape Abdou Badji voorkwam een achterstand na tien minuten voor de Belgen: 19-20.

In de tweede periode kwam Zorg en Zekerheid Leiden na acht minuten op een tien punten achterstand (31-41), maar toch waren er goede acties te zien. Zo dunkte Koenis (voor rust al 13 van zijn 20 punten) raak op een uitstekende pass van Rens Butter en ook Daviyon Draper, die tegen Grasshoppers nog niet echt imponeerde, liet zien dat zijn aanpassingsproces steeds beter verloopt. De Amerikaan was actief rond de ring en pakte fel verdedigend twee steals.

Acht seconden voor rust bracht Draper met een drive de stand op 39-45. Bij het innemen van de bal pakte Voorn, die van de bank kwam, een steal om vervolgens de ruststand op 41-45 te brengen.

Na de pauze startte Zorg en Zekerheid Leiden, dat af en toe van verdedigingsvorm wisselde, meteen met een dunk van de zeer actieve Kherrazi (17 punten in totaal). In het tweede deel van het derde kwart kwam de Leidse ploeg beter in het spel. Met een driepunter bracht Versteeg Zorg en Zekerheid Leiden op gelijke hoogte: 54-54. Een score van Kherrazi zette de withemden voor het eerst sinds het einde van het eerste kwart weer op voorsprong: 58-57. De marge werd zelfs drie punten na een goed één-tweetje tussen aangever Koenis en afronder Kherrazi. Toch namen de Belgen het heft weer in handen, maar dankzij een driepunter van Voorn bleef de schade na drie kwarten beperkt tot één punt: 65-66.

Het begin van het vierde kwart was weer voor Zorg en Zekerheid Leiden. Kherrazi scoorde uit een aanvallende rebound nadat hij zelf gemist had. Leratho Biekman (Vervaeck zette alle twaalf spelers in) zorgde met een vrije worp voor 68-66. In dit kwart waren de punten voor beide partijen duur. Er werd fel verdedigd aan beide kanten. Door een 0-7 run nam Willebroek weer een 68-73 voorsprong. Versteeg, die eerder bij een dunkpoging hard geblockt werd door Henry, haalde halverwege het vierde kwart zijn gram door zelf Badji te blocken. In de achtste minuut tekende Kherrazi voor 72-73. Vanaf de lijn liet Zorg en Zekerheid Leiden drie punten liggen (Kherrazi miste twee keer, Koenis één keer), waardoor de slotminuut inging bij 73-75. Voorn zag vervolgens een gaatje en zette aan voor een drive, maar in plaats van zelf te schieten gaf hij een prima pass aan Koenis die voor 75-75 zorgde. Wie anders dan Henry zette de Belgen zeven seconden voor tijd weer op voorsprong. Na een time-out passeerde Wright zijn mannetje, maar in plaats van zelf omhoog te gaan voor de gelijkmaker, gunde de Amerikaan Voorn (goed voor 15 punten) de eer om de winnende driepunter raak te schieten. Dat lukt net niet, waardoor Kangoeroes Basket Willebroek er met de winst vandoor ging: 75-77.

Natuurlijk is het leuker om een oefenwedstrijd te winnen, maar dit duel smaakt naar meer. De ploeg laat fris basketbal zien en wat ook niet onbelangrijk is, er gaan meer ballen inside. Zo tekende Koenis voor zijn hoogste aantal punten in Leidse dienst. Aanvallend is er meer variatie en er wordt ook gekeken naar de break. Er valt nog heel wat bij te slijpen, maar de goede weg is ingezet.