Zorg en Zekerheid Leiden speelt komende zaterdag de laatste thuiswedstrijd van het Nederlandse deel van de BNXT League. Tegenstander is Yoast United, de ploeg van de in Leiden nog zeer geliefde coach Paul Vervaeck. Let op: de wedstrijd begint om 20.30 uur.

Buiten de winstpunten valt er voor beide ploegen niets meer te halen. Zorg en Zekerheid Leiden sluit de Domestic League, zoals het Nederlandse deel van de BNXT League heet, ongeacht het resultaat van zaterdag af op een tweede plaats. Yoast United was lange tijd kanshebber voor een plek in de Elite Gold, maar raakte in verval na opeenvolgende nederlagen tegen Heroes Den Bosch, Landstede Hammers en Donar. Hoewel de ploeg uit Bemmel in punten nog op gelijke hoogte kan komen met Aris Leeuwarden en zelfs nog met Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, zijn de onderlinge resultaten niet goed genoeg om bij gelijk eindigen het voordeel te krijgen. Daardoor is Yoast United al uitgeschakeld voor een plaats bij de eerste vijf en zal de formatie van Vervaeck straks doorgaan in de Elite Silver.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het afgelopen zaterdag tegen Apollo Amsterdam stellen zonder de zieken Erikas Venskus en Maarten Bouwknecht. Het weerhield de Leidse ploeg er niet van on flink uit te halen tegen hekkensluiter Apollo Amsterdam: 95-49. Of Zorg en Zekerheid Leiden komende zaterdag nu wel of niet compleet is, het zal in elk geval een stuk lastiger worden om tot zo’n uitslag te komen.

Op vrijdag 21 oktober vond het duel tussen deze twee ploegen in Bemmel plaats. Zorg en Zekerheid Leiden had een 15-0 run in het derde kwart, waarin Roeland Schaftenaar (15 punten, 10 rebounds) de grote aanjager was, nodig om Yoast United van zich af te schudden. Van twee punten achter denderde Zorg en Zekerheid Leiden in één ruk door naar 50-63. Uiteindelijk werd het 68-79 voor de Leidse formatie.

De belangrijkste troef van Yoast United is Vince Cole. De Amerikaan is momenteel topscoorder in de BNXT League me een gemiddelde van 22.5 punten. In het vorige duel wist de Leidse verdediging Cole op 12 punten te houden. Een andere smaakmaker is Spencer Levi. De harde werker is de op een na beste rebounder van de BNXT League met een gemiddelde van 10.9 rebounds. Levi reeg de ene na de andere double double aaneen, maar is de laatste tijd scorend wat teruggevallen. In de laatste vier wedstrijden slaagde de Amerikaan er niet meer in om een score in de dubbele cijfers neer te zetten.

In Mike Schilder, Bart van Schaik en Wietze Nossek beschikt Yoast United over een degelijke Nederlandse kern. Sigfredo Casero-Ortiz en Francis Lacis weten ook met regelmaat de basket te vinden. Recent haakte de boomlange Logan Schilder af. Ter vervanging werd Vance Johnson aangetrokken. De 2.05 meter lange Amerikaan is in afwachting van een werkvergunning en zou tegen Zorg en Zekerheid Leiden zijn debuut kunnen maken.

Nogmaals, de wedstrijd begint dus om 20.30 uur.


BNXT_League Eredivisie PaulVervaeck Preview Thuiswedstrijd YoastUnited

Meer nieuwsberichten