Voor Zorg en Zekerheid Leiden begint komende woensdag de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. De Leidenaren openen het bal met een thuiswedstrijd tegen Pinar Karsiyaka, dat in de laatste Power Rankings van de FIBA als grote favoriet voor de eindzege wordt bestempeld.

Pinar Karsiyaka kwam vrij gemakkelijk door de eerste groepsfase heen. De opening was wel wat minder, want er werd meteen verloren bij Spirou Basket Charleroi, maar de volgende vijf wedstrijden werden in zeges omgezet. Ook Donar kwam er niet echt aan te pas. In Turkije werd het 77-57, in Groningen 62-79. Al bleef Donar in dat duel tot het vierde kwart lang in de wedstrijd hangen.

Pinar Karsiyaka, dat zich ook via de voorronde moest kwalificeren, heeft maar drie spelers met een gemiddelde score van 10 of meer punten. Ahmat M’Baye leidt de dans met 14.1 punten, gevolgd door Jordan Morgan (12.8) en David ‘DJ’ Kennedy (11.2). Dat de scores goed verdeeld zijn, wordt duidelijk als je even wat verder kijkt. Vier andere spelers zijn gemiddeld goed voor 6.5 of meer punten per wedstrijd: Brandon Triche (9.6), Tony Taylor (9.5), ex-NBA’er Semih Erden (7.9) en James Metecan Birsen (6.5). Het is dus niet zo eenvoudig om je op één of twee spelers te focussen, want dan stapt er een ander wel weer op.

Kennedy is met 6.4 rebounds de beste in het plukken van de ballen van het bord. Taylor neemt met gemiddeld 3.4 de meeste assists voor zijn rekening.

Er zijn natuurlijk nog geen head-to-head statistieken, maar als je alles over acht wedstrijden in ogenschouw neemt, dan valt vooral het verschil in productie van de spelers van de bank op. Waar Zorg en Zekerheid Leiden gemiddeld 10.9 punten van de bank krijgt, daar zijn de bankspelers van Pinar Karsiyaka goed voor 26.8 punten.

Bij de schotpercentages loopt het qua tweepunters redelijk synchroon (53,2% voor Zorg en Zekerheid Leiden, 54,9% voor de Turken). Bij de driepunters is er wel een verschil van bijna 5 procent in het voordeel van Pinar Karsiyaka. Bij de vrije worpen komt Zorg en Zekerheid Leiden door met 81,5% tegen 67,4% voor de formatie uit Izmir.

In 2010 kwamen beide ploegen al eens tegen elkaar uit. Het was de eerste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden zich op de Europese velden meldde. Op 29 september ging de Leidse ploeg in Almere met 65-87 ten onder. In de return was het verschil iets kleiner: 77-63.

In de Turkse competitie kreeg Pinar Karsiyaka afgelopen zaterdag de tweede nederlaag van het seizoen te slikken. Iets meer dan een maand geleden was Bahcesehir College, dat ook in de poule van Zorg en Zekerheid Leiden zit, met 72-70 te sterk voor Pinar Karsiyaka. Afgelopen zaterdag wist Tofas met 89-88 te winnen van de formatie uit Izmir. Morgan was goed voor 20 punten en 8 rebounds. M’Baye en Birsen tekenden voor 13 punten, waarbij M’Baye ook nog eens 10 assists uitdeelde.

Over de elf wedstrijden in de Turkse competitie is Morgan gemiddeld goed voor 13.8 punten. Taylor (12.8) en M’Baye (11.0) zitten ook in de dubbele cijfers. Morgan pakt gemiddeld 7.9 rebounds. Taylor (3.9), Kennedy (3.6) en Triche (3.3) zijn de beste aangevers.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft tot nu toe alle wedstrijden voor de FIBA Europe Cup in eigen huis in winst omgezet. De Leidse ploeg, waar Nuni Omot zijn kunsten voor het eerst voor het Leidse publiek mag laten zien, hoopt met steun van het legioen de teller naar vijf te brengen.

Heb je nog geen kaartje om Zorg en Zekerheid Leiden te steunen tegen deze topploeg, sla dan hier je slag. Maar wat let je om een passe-partout aan te schaffen? Dan kun je namelijk ook de duels tegen Bahcesehir College (dat van Pinar Karsiyaka wist te winnen) en Enisey Krasnoyarsk, dat virtueel tweede staat in de Russische competitie, bezoeken. Zo’n passe-partout schaf je hier aan. Kom genieten van Europees topbasketbal en zorg dat Zorg en Zekerheid Leiden en Europa weer weten wat voor supporters in Leiden de tribune beklimmen!


Eredivisie EuropeCup FIBA PinarKarsiyaka

Meer nieuwsberichten