Zorg en Zekerheid Leiden staat woensdagavond voor een loodzware opgave. De Leidse ploeg stuit in Izmir op Pinar Karsiyaka. De Turkse formatie is nog ongeslagen in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup en liet zich in Leiden al gelden. Pinar Karsiyaka verliet de Vijf Meihal met een 65-105 zege.

Dat Pinar Karsiyaka Groep L winnend gaat afsluiten, lijkt voor de hand te liggen. De formatie uit Izmir heeft na drie wedstrijden nog een honderd procent score. Zorg en Zekerheid Leiden deelt de tweede plaats met het Russische Enisey Krasnoyarsk en het eveneens Turkse Bahcesehir College. Deze drie ploegen hebben pas één zege weten te boeken, waarbij het doelsaldo van de Leidse ploeg nog niet optimaal is.

Na drie wedstrijden heeft Pinar Karsiyaka een doelsaldo van +83 opgebouwd door de wedstrijden gemiddeld met 97-69 te winnen. Het is ook de enige ploeg die na drie wedstrijden over een positief doelsaldo beschikt. Zorg en Zekerheid Leiden heeft een doelsaldo van -56 en komt gemiddeld uit op 75 punten, maar moet ook bijna 94 punten toestaan.

In Leiden werd het duel eigenlijk al in het eerste kwart (17-31) beslist. Ufuk Sarica, de coach van Pinar Karsiyaka, kon rustig doorwisselen en zijn jonge spelers ook wat minuten geven. Nuni Omot kwam destijds tot 16 punten (en een monsterdunk over Semih Erden), maar het is de vraag of hij in Izmir al ingezet kan worden. Hoewel de Keniaan tegen Heroes Den Bosch nog negen minuutjes meedeed, was zijn laatste echte wedstrijd het thuisduel tegen Enisey Krasnoyarsk, op 8 januari. Voor de Leidse ploeg is het te hopen dat Omot kan spelen, want anders wordt er weer veel gevraagd van de zeven andere kernspelers.

Jarvis Williams (15 punten), Tayler Persons (13) en Braxton Huggins (10) kwamen ook nog in de dubbele cijfers. Coach Rolf Franke had voor rust ook al in de gaten dat er niet meer gewonnen kon worden en gunde Marijn Ververs en Troy Koehler veel speeltijd.

Wat de Turken ontzettend goed deden, was het delen van de bal en constant de basket aanvallen voor inside scores of kick-outs voor de driepunters. Als team werkte Pinar Karsiyaka de tweepunters af tegen 70,7% en de driepunters tegen 59,1%. Het reboundoverwicht was met 44 tegen 28 duidelijk in het voordeel van de Turken.
Tony Taylor (7 uit 8 driepunters) kroonde zich tot topscorer van de wedstrijd met 23 punten. Jordan Morgan pakte 20 punten mee. Brandon Triche (15 punten) en Amath M’Baye (10 punten) bezorgden de jury ook het nodige werk. Erden spande zich in de hem toegemeten 18 minuten niet in, maar tekende wel voor 7 punten (100% schotpercentage) en 7 rebounds.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden vorige week nog drie wedstrijden in vijf dagen afwerkte – tegen niet de minste ploegen, namelijk Heroes Den Bosch en twee keer Landstede Hammers -, daar speelde Pinar Karsiyaka voor het laatst op 11 januari. Bandirma werd met 91-82 verslagen. Morgan kwam tot 22 punten en 10 rebounds. De Turkse formatie kan nu ook Tony Crocker weer inzetten. De 2.00 meter lange swingman begint de laatste wedstrijden in de starting five.

Een week eerder leed Pinar Karsiyaka de derde nederlaag van het seizoen. In een strijd om de koppositie in de Turkse competitie redde de ploeg uit Izmir het net niet tegen Anadulu Efes, dat na 16 wedstrijden (één nederlaag) nog steeds de ranglijst aanvoert: 80-82. Pinar Karsiyaka neemt de tweede plaats in met drie verliespartijen. Tony Taylor kwam in deze kraker tot 17 punten en 7 assists. Metecan Birsen noteerde 15 punten.

Het duel in Turkije begint om 18.00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen via het YouTube kanaal van de FIBA. De livestats zijn hier te vinden.


Eredivisie EuropeCup FIBA PinarKarsiyaka

Meer nieuwsberichten