Hoewel Zorg en Zekerheid Leiden in drie wedstrijden afrekende met Landstede Hammers en Heroes Den Bosch vijf wedstrijden nodig had om zich voorbij Donar te worstelen, start de Leidse ploeg de finale van de 711 Dutch play-offs toch als underdog.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde dit seizoen vier keer tegen Heroes Den Bosch. Na twee makkelijke zeges voor de competitie tegen Den Helder Suns en Yoast United, was de Leidse ploeg op 7 oktober redelijk kansloos in Den Bosch. Na het eerste kwart keek Zorg en Zekerheid Leiden al tegen een 25-4 achterstand aan. Op een gegeven moment bedroeg de achterstand zelfs 34 punten. Uiteindelijk werd de wedstrijd bij 78-54 afgesloten. Alleen Stan van den Elzen onttrok zich aan de Leidse malaise door 19 punten te scoren. Net als Jibbe Sicking zal Van den Elzen de play-offs aan zich voorbij moeten laten gaan.

Op 23 december kwamen beide ploegen elkaar in Leiden tegen, nog steeds voor de Domestic League. Zorg en Zekerheid Leiden kwam beter voor de dag dan in Den Bosch en liet zich niet meteen op achterstand zetten. Via een ruststand van 23-29 werd er uiteindelijk met 55-70 verloren. Tajion Jones ging de Leidse ploeg voor met 15 punten.

In het bekertoernooi waren beide ploegen ook aan elkaar gekoppeld. Op 18 januari vond de eerste wedstrijd van het tweeluik plaats in Leiden. Zorg en Zekerheid Leiden moest het nu ook stellen zonder Maarten Bouwknecht, die pas in de cross-border fase terug zou keren. De Leidse ploeg wist dit keer wel de winst te pakken: 70-58. Luuk van Bree tekende voor 23 punten. Jones kwam tot 15 punten en Marijn Ververs leverde 10 punten en 6 assists. De nieuwe speler Brock Gardner keek toe, maar mocht nog niet spelen.

Die marge van 12 punten bleek drie dagen later uiteindelijk niet genoeg om door de stromen naar de bekerfinale. Na 40 minuten gaf het scorebord 78-66 aan en dat betekende verlengen. Daarin wist Heroes Den Bosch de marge net iets te vergroten: 87-72. Van Bree werd topscorer met 24 punten. Alex Gross kwam tot 16 punten. Ververs was goed voor 11 punten en 9 assists. Ook Jones kwam met 11 punten in de dubbele cijfers. Ook bij dit duel ontbraken Bouwknecht, Gardner, Sicking en Van den Elzen.

Dat is wel kenmerkend voor dit seizoen. Zo moest Van Bree in de eerste wedstrijd van de halve finale tegen Landstede Hammers al na twee minuten naar de kant met een blessure. In de derde wedstrijd keerde de forward wel terug, maar meer als aflossing van Gardner dan dat hij het spel naar zich toe kon trekken. Vanuit Leids standpunt zou het natuurlijk prettig zijn als die meer dan een week rust en herstel Van Bree goed hebben gedaan, zodat hij zijn normale niveau in deze finalereeks kan halen.

Qua diepte staat Heroes Den Bosch er beter voor dan Zorg en Zekerheid Leiden. Erik Braal kan met de tussentijdse toevoegingen van Ralf de Pagter en Sherron Dorsey-Walker 11 man diep gaan. Dat wil ook weer niet alles zeggen, want dat bleek wel in de serie tegen Donar. Als Zorg en Zekerheid Leiden met dezelfde intensiteit het veld weet te betreden en er vechtbasketbal van weet te maken, dan kan ook een diepe ploeg als Heroes Den Bosch in moeilijkheden geraken.
Wedstrijd 1 is dinsdagavond om 20.00 uur in De Maaspoort. De tweede wedstrijd staat op het programma voor donderdag 30 mei om 20.00 uur in de Leidse Arena 1574. Daar kan Zorg en Zekerheid Leiden alle steun van het publiek gebruiken, dus zorg dat je erbij bent!


BNXT_League Eredivisie Finale HeroesDenBosch Play-offs Preview

Meer nieuwsberichten