Sinds dit seizoen speelt Zorg en Zekerheid Leiden – en alle Nederlandse clubs – in de BNXT League, een samengestelde competitie tussen Nederlandse en Belgische clubs. Tot nu toe hebben er alleen wedstrijden in eigen land plaatsgehad. Nu is het tijd voor de cross-border fase. Zorg en Zekerheid Leiden maakt deel uit van het openingsduel van deze fase door het vrijdagavond om 20.00 uur in Mechelen op te nemen tegen Kangoeroes Basket Mechelen.

Jaren geleden is er al wel eens een competitie geweest waar Nederlandse en Belgische clubs aan meededen, maar dat waren én niet alle clubs én ook niet de topclubs. De wedstrijd van vrijdagavond is dus een unicum in de basketbalgeschiedenis van de Lage Landen.

Kangoeroes Basket Mechelen, dat tot vorig seizoen nog onder leiding stond van Paul Vervaeck, sloot de Domestic Round in België op de tweede plaats af. Van de 18 duels gingen er vijf verloren. De grote man bij de Mechelse formatie was Nate Grimes, die in 9 wedstrijden gemiddeld tot 18 punten en 11.9 rebounds kwam. Van hem zal de Leidse formatie geen last hebben, want Grimes is overgestapt naar Göttingen.

De meeste scores bij Kangoeroes Basket Mechelen kwamen van guard Myles Stephens (14.6 punten gemiddeld), de ooit nog in Nederland spelende spelmaker Domien Loubry (10.9 punten, 4.9 assists), de 38-jatroge small forward Wen Mukubu (10.2 punten) en shooting guard Shizz Alston (10.0 punten). Net daaronder zit Mattias Palinckx, maar vanwege een blessure is de kans aanwezig dat de 2.08 meter lange center nog niet in actie komt.

In de voorbereiding troffen beide ploegen elkaar één keer. In Mechelen ging Zorg en Zekerheid Leiden in de allereerste oefenwedstrijd met 90-85 onderuit. De Leidse ploeg startte furieus en kwam met 16-28 voor te staan, maar door secuur drietjes te schieten stonden de Belgen halverwege al weer op voorsprong: 44-39. Tegen het einde van het derde kwart kreeg Zorg en Zekerheid Leiden een 13-0 run tegen, waardoor het van 58-63 in één ruk 71-63 werd. Dat gaatje wist de Leidse ploeg niet meer te dichten.

Kangoeroes Basket Mechelen heeft één Nederlandse speler onder contract staan, namelijk Jesse Waleson. De 2.11 lange center kwam tijdens het seizoen over van Filou Oostende. De 20-jarige Nederlandse jeugdinternational kwam pas twee duels in actie voor de Mechelse formatie.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden kan het de eerste wedstrijd in Leids dienstverband worden van de 2.06 lange center Peter Olisemeka.

De wedstrijd van vrijdagavond is de eerste wedstrijd die live uitgezonden wordt door Ziggo Sport.


BNXT_League Cross-border Eredivisie KangoeroesBasket Mechelen Preview

Meer nieuwsberichten