Zorg en Zekerheid Leiden neemt het zaterdag in Arena 1574 op tegen Basketbal Academie Limburg. De wedstrijd tegen de goed presterende Limburgers, die momenteel vijfde staan en strijden om een plek in de Elite Gold, begint om 20.00 uur.

Het zijn drukke tijden voor Zorg en Zekerheid Leiden. Na het verloren tweeluik voor de beker tegen Heroes Den Bosch werd er afgelopen woensdag in Roemenië voor de FIBA Europe Cup gespeeld. CSM CSU Oradea won dat treffen met 90-77, al komt de einduitslag wel wat geflatteerd over. De zeven spelende Leidenaars weerden zich kranig en moesten zich pas in de slotfase gewonnen geven.

En dan mag het Leidse team drie dagen later al weer aantreden voor het Nederlandse deel van de BNXT League. Het zou mooi zijn als Brock Gardner dan inzetbaar is om te voorkomen dat er roofbouw gepleegd wordt op de zeven spelers die momenteel veel minuten moeten maken. Tegen Oradea speelde Tajion Jones nagenoeg 40 minuten, Marijn Ververs 36 minuten en Luuk van Bree 34 minuten. In de tweede wedstrijd uit de halve finale van de Basketball Cup tegen Heroes Den Bosch, met verlenging, speelde Jones 44 minuten, Van Bree 42 minuten en Ververs 40 minuten. Ga er maar aan staan.

Een en ander leidt er ook toe dat coach Doug Spradley af en toe de twee big men Alex Gross en Roeland Schaftenaar tegelijkertijd laat spelen. Ook Duko Bos en Lucas Kruithof spelen erg veel minuten. Het is momenteel de realiteit na het wegvallen van Stan van den Elzen, Maarten Bouwknecht en Jibbe Sicking. Niettemin staat Zorg en Zekerheid Leiden nog rotsvast op de tweede plaats van de competitie.

Basketbal Academie Limburg staat met een score van 50% op de vijfde plaats. De stand op de BNXT League geeft eigenlijk een verkeerd beeld, want zowel Basketbal Academie Limburg als Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball heeft 18 punten verzameld. Echter, Feyenoord heeft daar een wedstrijd meer voor nodig gehad. In werkelijk alle sporten wordt het team dat minder wedstrijden heeft gespeeld dan voorrang gegeven. Op de een of andere manier houdt de BNXT League alleen rekening met het onderling resultaat en dat is 1-0 in het voordeel van Feyenoord.

Hoe dan ook, deze twee ploegen strijden om het laatste ticket voor de Elite Gold. Heroes Den Bosch, Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Hammers hebben zich al gekwalificeerd voor de strijd met de vijf beste ploegen van België. Komende zondag zal Donar zich zo goed als zeker plaatsen voor de Elite Gold. Feyenoord (dit weekend uit tegen Heroes Den Bosch) en Basketbal Academie Limburg kunnen elke overwinning goed gebruiken, al zal de wedstrijd in Rotterdam op vrijdag 9 februari wel eens beslissend kunnen zijn.

Het zal dan ook geen verrassing zijn dat Basketbal Academie Limburg er zaterdag vol tegenaan gaat. Dat is overigens sowieso de filosofie van coach Radenko Varagic. Maar met het oog op plaatsing voor de Elite Gold en in de wetenschap dat Zorg en Zekerheid Leiden verre van compleet is, zal die vlieger zaterdag nog veel meer opgaan.

Op 8 november wist Zorg en Zekerheid Leiden in Weert met 71-88 te winnen, maar halverwege was er nauwelijks nog verschil: 39-41. In de eerste minuten na de pauze liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 41-60 en daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Jones (21 punten), Gross (19 punten) en Van Bree (15 punten) wisten de basket makkelijk te vinden. Bij de Limburgers zette Filip Brankovic een double double neer met 18 punten en 10 rebounds. De Amerikaan Dan Oladapo, die inmiddels geen deel van de ploeg meer uitmaakt, was goed voor 13 punten.

Met Brankovic is meteen de topscorer van de ploeg genoemd. De Servische power forward is goed voor 12.4 punten per wedstrijd. Andere scorende spelers zijn Noé Botuli (12.0 punten), de nieuwe Amerikaan Elyjah Goss (11.5 punten) en Mihan Charles (11.4 punten). Oshean Brathwaite is de spelmaker van het gezelschap, die gemiddeld goed is voor 6.4 assists per wedstrijd. Goss is overigens ook een goede rebounder getuige zijn gemiddelde van 13 rebounds per wedstrijd.

Zorg en Zekerheid Leiden zal echt op z’n tellen moeten passen en de wedstrijd serieus nemen. Van Basketbal Academie Limburg ben je nooit zo maar af.


BAL Basketbal_Academie_Limburg BNXT_League Eredivisie Preview Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten