Zorg en Zekerheid Leiden heeft de komende dagen twee verre uitwedstrijden op het programma staan. Volgende week woensdag (8 november) wordt er in Duinkerken voor de FIBA Europe Cup gespeeld, maar zaterdag wacht eerst nog de reis naar Weert voor de wedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg.

Wie naar de ranglijst van dit seizoen kijkt, ziet dat Basketbal Academie Limburg hoog genoteerd staat. Net als Zorg en Zekerheid Leiden heeft de formatie van de aimabele coach Radenko Varagic pas één keer verloren. Dat was in een uitwedstrijd tegen Landstede Hammers. Het werd toen 69-61 voor de Zwollenaren.

Winstpartijen waren er bij Yoast United (79-86), bij Den Helder Suns (61-73) en thuis tegen LWD Basket (73-61). Op zich geen bijzondere uitslagen, zou je zeggen, maar dat was de overwinning bij Donar van afgelopen zaterdag wel degelijk. Basketbal Academie Limburg won dat treffen met 70-73.

Waar komt dat succes dan vandaan, want het is niet zo dat de Limburgse formatie een bak Amerikanen heeft opengetrokken die voor goede resultaten zorgen? Sterker nog, Daniel Oladapo is de enige Amerikaan bij Basketbal Academie Limburg. Juist een speler die het team uit Weert goed kon gebruiken. Oladapo is gemiddeld goed voor 11.6 punten en 8.2 rebounds per wedstrijd.

Wat het team zo goed maakt, is het feit dat de meeste spelers afgelopen seizoen ook al voor Basketbal Academie Limburg uitkwamen en dat de selectie al vroegtijdig rond was, waardoor er een pikstart gemaakt kon worden. Noé Botuli, de jonge Belg, is de topscorer van Basketbal Academie Limburg met gemiddeld 13.2 punten per wedstrijd. Oshean Brathwaite, afgelopen seizoen uitgeroepen tot Rising Star in het Nederlandse deel van de BNXT League, zet de lijnen in het veld uit, getuige zijn 5.8 assists per wedstrijd.

Nog drie andere spelers scoren gemiddeld in de dubbele cijfers. Dat zijn Revelinio Tholel (10.3 punten en gemiddeld 2,5 driepunter per wedstrijd tegen een percentage van 66,7%) en Filip Brankovic (gemiddeld 10.4 punten per wedstrijd). Dan is er ook nog de jonge Fransman Mihan Charles, die dit seizoen de kleuren van Basketbal Academie Limburg verdedigt. Hij komt door met gemiddeld 11 punten per wedstrijd.

Net als Tholel zijn er nog meer spelers met inbreng vanaf de bank. Neil Masnic (heeft een aardige driepunter in huis) en Armin Strojil spelen ook nog gemiddeld 15 minuten of meer per wedstrijd. Varagic laat zijn jonge honden vrijwel de volle 40 minuten pressie geven op de guards van de tegenpartij en dat leidt geregeld tot steals van de Weerter spelers, die zaterdag pas hun tweede thuiswedstrijd van dit seizoen afwerken.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich in alle rust kunnen voorbereiden op dit duel dat zaterdagavond om 20.00 uur begint. Er stond namelijk geen Europese wedstrijd op het programma. De FIBA oordeelde dat Hapoel Galil Elion niet aan de gestelde voorwaarden had voldaan en gaf de zege met 0-20 aan Zorg en Zekerheid Leiden. Een dag later trokken de drie Israëlische ploegen zich terug uit de FIBA Europe Cup. Dat maakt de kansen dat Zorg en Zekerheid Leiden de eerste groepsfase overleeft aanmerkelijk groter. Dat kan woensdag al een feit worden als de Leidse formatie de uitwedstrijd tegen BC Gravelines Dunkerque weet te winnen. Als er met meer dan acht punten verschil verloren wordt, is bij gelijk eindigen het onderling resultaat wel voor de Fransen, maar dan wordt de laatste wedstrijd thuis tegen KB Trepca beslissend. Maar laten we niet te ver vooruitkijken, nu gaat de focus eerst op het duel van zaterdagavond.


BAL Basketbal_Academie_Limburg BNXT_League Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten