Zorg en Zekerheid Leiden speelt komende zondag om 14.30 uur de Zuid-Hollandse derby. In Rotterdam staat dan de wedstrijd tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball op het programma. De ploeg uit Rotterdam is na drie wedstrijden nog ongeslagen.

Feyenoord boekte in eigen huis een zege tegen Donar: 73-70. Dat was de openingswedstrijd van het seizoen voor de Rotterdammers. Daarna volgden overwinningen bij LWD Basket (85-94) en Yoast United (66-67). Daarbij moet wel worden aangetekend dat Feyenoord in die laatste wedstrijd een voorsprong van 17 punten bij rust zag verdwijnen en pas in de laatste seconden de zege veilig wist te stellen.

Bij Feyenoord is wel een en ander veranderd. Geen Toon van Helfteren of Armand Salomon als coach, maar Tim Arns. De 27-jarige coach liep ooit mee in de keuken bij Landstede Hammers, was afgelopen jaar actief in Zwitserland.

Vertrokken zijn ook spelers als Jeroen van der List, Terrence Bieshaar, Shavar Reynolds en Trey Diggs. Gebleven zijn Stacy Beckton, Ivo de Vreede, Isai Sow, Pieter Buijs (hersteld van een behoorlijke blessure) en momenteel starter Caleb Vijber.

De tot nu meest opvallende nieuwkomer is spelmaker Trenton Gibson. Hij is gemiddeld goed voor 19.3 punten, 6.3 rebounds en 4.7 assists per wedstrijd. Zaba Balanga, een Zweedse power forward, heeft gemiddelden van 15 punten en 8 rebounds per duel. De Nederlander Kai Edwards is ook nieuw bij de ploeg. Hij tekent per wedstrijd voor 12 punten, 9.3 rebounds en 2.7 steals. De vierde speler in de dubbele cijfers (10.3 punten) is Vijber. Maik Bouwer is de vijfde speler die in de basis vertrekt. De forward is na een paar jaar in Amerika gespeeld te hebben, weer terug in Rotterdam.

Zorg en Zekerheid Leiden boekte afgelopen woensdag een fraaie overwinning tegen BCM Gravelines Dunkerque. Luuk van Bree was on fire in de thuiswedstrijd en tekende voor 22 punten. Maar wat vooral opviel was het teamspel, waarbij meerdere spelers aan scoren toekwamen. Lucas Kruithof kreeg zelfs een vermelding op de site van de FIBA Europe Cup. Met 5 steals staat hij in de top van het klassement als het gaat om steals.

Kruithof moest een tijdje toekijken vanwege een blessure, maar de kortgeknipte stofzuiger liet zien weer helemaal terug te zijn. Of Alex Gross zondag voluit kan gaan, moet nog even worden afgewacht, De Amerikaanse center verstapte zich in het derde kwart van de wedstrijd van afgelopen woensdag en keerde niet meer terug binnen de lijnen.

De wedstrijd begint zondag dus om 14.30 uur. Naar het zich laat aanzien is NOS Studio Sport ook van de partij. Het is nog niet bekend of de wedstrijd (deels) op v komt of dat er alleen via de website van de NOS wordt uitgezonden.