Voor Zorg en Zekerheid Leiden wacht na de verrassende overwinning vorige week in Bayreuth opnieuw een sterke Europese tegenstander. In de tweede poulewedstrijd van de tweede ronde van de FIBA Europe Cup neemt de Leidse ploeg het woensdagavond in een lege Vijf Meihal (20.30 uur) op tegen het Poolse Legia Warszawa. Uiteraard is het duel wel live te volgen via de Leidse livestream en Sleutelstad TV.

De van oorsprong club van het leger uit de Poolse hoofdstad Warschau verloor zijn eerste thuisduel nipt van het Russische Parma Perm, in de vorige ronde nog twee keer te sterk voor Heroes Den Bosch. Legia Warszawa won in de eerste ronde al zijn zes wedstrijden en liep dus voor het eerst tegen een nederlaag aan. Vooral een stroef eerste kwart (12-33) werd de ploeg fataal. De na rust ingezette inhaalrace kwam net niet ver genoeg: 70-72 verlies.

In de Poolse competitie, qua niveau minimaal gelijk aan dat van de BNXT League, neemt Legia momenteel een gedeelde vijfde plaats in (van 16 teams), met acht gewonnen en vijf verloren wedstrijden. De club, al opgericht in 1929 en vooral succesvol in de jaren ‘50 en ‘60 met zeven landstitels en twee bekerkampioenschappen, keerde pas in 2017 weer terug op het hoogste Poolse niveau, na 14 jaar afwezigheid.

Met het huidige team beschikken de Polen over veel lengte, kracht en ervaring. Naast de benodigde spelers uit eigen land spelen er drie sterke Amerikanen, een Kroaat en een Serv voor het team. Muhammed-Ali Abdur-Rahkman en Raymond Cowels III (zie foto) zijn twee veel scorende spelers. Oplettende volgers doet de naam Cowels nog wel een belletje rinkelen. De nu 31-jarige shooting guard/forward begon zijn carrière over zee ooit in Nederland. Bij Den Helder wel te verstaan in het seizoen 2013-2014. Adam Kemp is een 2.09 meter lange center die intussen al bij vier verschillende Poolse teams heeft gespeeld.

Meest aansprekende naam in het Poolse team is echter de 37-jarige point guard Lukasz Koszarek. De veteraan en aanvoerder van de ploeg kwam maar liefst meer dan 200 keer uit voor het Poolse nationale team en heeft dus een bak aan Europese ervaring met onder meer deelname aan zes EK’s. Verder is power forward Dariusz Wyka een opvallende verschijning bij de Polen, niet in de laatste plaats door zijn opmerkelijke haardracht.

De Poolse formatie zal ongetwijfeld met één opdracht naar Leiden zijn gekomen: wínnen. Na het verlies in eigen huis is het meenemen van de punten uit de eerste uitwedstrijd heel belangrijk voor de Polen om mee te blijven doen om de bovenste twee plaatsen.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een eenvoudig speelweekend met de bekerwedstrijd tegen Hoofddorp (44-95 winst). Belangrijk in die wedstrijd was wel de voorzichtige terugkeer van Arunas Mikalauskas. Wil Zorg en Zekerheid Leiden de Polen verslaan dan is een sterke achtmansrotatie het minimale vereiste.

De ploeg van Geert Hammink zal moeten oppassen voor een Poolse belegering en vanaf minuut één scherp moeten zijn. Aan de andere kant: Zorg en Zekerheid Leiden heeft en houdt het vertrouwen, ook in wedstrijden waarin een ogenschijnlijk grote achterstand moet worden goedgemaakt. Zo kwam de ploeg in Duitsland een 45-30 achterstand te boven. Maar de Polen hebben de video van die wedstrijd ongetwijfeld ook gezien en zullen koste wat het kost willen afrekenen met Leiden. Aan Zorg en Zekerheid Leiden uiteraard om dat niet te laten gebeuren.


Eredivisie EuropeCup FIBA LegiaWarszawa

Meer nieuwsberichten