In de Poolse hoofdstad Warschau begint Zorg en Zekerheid Leiden woensdag rond etenstijd (om 17.30 uur) aan de belangrijke Europese uitwedstrijd tegen Legia Warszawa. Inzet: de voorlopig eerste plaats in de poule en een mogelijk voorschot op een plek in de kwartfinale van de FIBA Europe Cup.

Met drie overwinningen en één nederlaag deelt Zorg en Zekerheid Leiden op dit moment de eerste plaats in de poule met het Russische Parma. Ook de Polen leden pas één nederlaag, maar hebben nog wel een wedstrijd in te halen op 15 februari in Rusland. Het Duitse medi Bayreuth was na de nederlaag in Leiden vorige week al uitgeschakeld en verloor overigens gisteren ook de vijfde wedstrijd tegen Parma met 85-91. Zorg en Zekerheid Leiden is in deze groepsfase buitenshuis nog niet verslagen

Een nederlaag voor Leiden in Polen hoeft nog niet meteen fataal te zijn, maar verkleint de kansen op een voortgang in de Europe Cup natuurlijk aanzienlijk. Op 15 december verloor Leiden in een lege Vijf Meihal met 78-90. Na een uitstekend tweede kwart kwam het team van coach Geert Hammink in die wedstrijd slecht uit de rust. Een opgebouwde voorsprong van vijf punten werd door Legia teniet gedaan in het derde kwart (58-64) en die achterstand kwam Leiden niet meer te boven.

Een overwinning voor Leiden in Polen is daarom min of meer noodzaak en als het even kan dus met meer dan 12 punten. Mochten Leiden en Legia gezamenlijk op de tweede plek eindigen, dan geeft het onderlinge resultaat immers de doorslag voor het bereiken van de kwartfinale.

Maar zover is het uiteraard nog lang niet. Legia is vooral een heel stugge ploeg die, net als Leiden, goed in balans is. Met handige, gemakkelijk scorende guards, ervaring en veel kracht onder de borden. Zo is Muhammed-Ali Abdur-Rahkman met gemiddeld 17.9 punten in Europees verband een gevaarlijke klant bij de Polen. Verder doen Raymond Cowels III (13.9 punten gemiddeld) en de Servische kleine spelverdeler Strahinja Jovanovic (10,3 punten) in aanvallend opzichtig regelmatig een duit in het zakje.

De Polen versterkten zich bovendien onlangs met de Amerikaan Robert Johnson (zie foto). Deze shooting guard, opgeleid bij het befaamde collega van Indiana en afkomstig van het Italiaanse Cantu, deed al twee wedstrijden mee in de Poolse competitie. Tegen Leiden maakt hij zijn Europese debuut voor Legia.

De Polen zijn op hun beurt beducht voor de lengte en het scorend vermogen van met name Asbjørn Midtgaard (15,5 punten en 7,5 rebounds gemiddeld, 62,6% schot) en Jhonathan Dunn (ook 15,5 punten gemiddeld, 38,7% drietjes) en zeker ook het snelle aanvalsspel van Leiden.

Vooral de rebound, één van de sterke kanten van Leiden dit seizoen, moet goed verzorgd zijn tegen Legia. Als Leiden de Poolse aanval weet te ontregelen en net zo’n constante prestatie kan laten zien als eerder in Rusland, dan maakt het een uitstekende kans de Polen te verslaan. Ook Worthy de Jong zal door de Polen in de gaten worden gehouden. In het eerdere duel in Leiden was De Jong nog goed voor 32 punten.

Legia kwam zelf afgelopen zondag nog in actie voor de competitie en heeft een goed ritme te pakken. Leiden daarentegen verschijnt goed uitgerust aan de wedstrijd en heeft dankzij de goede prestaties tot dusver in Europees verband voldoende vertrouwen in een goede afloop.


Eredivisie EuropeCup FIBA LegiaWarszawa

Meer nieuwsberichten