Als Zorg en Zekerheid Leiden de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup wil bereiken, dan zou een zege komende woensdag tegen SL Benfica goed van pas komen. Als je al je thuiswedstrijden weet te winnen, dan zou je toch door kunnen stromen naar de volgende ronde.

Zorg en Zekerheid Leiden is thuis nog ongeslagen. Naast de winst in de kwalificatiereeks tegen BC Beroe wist de Leidse ploeg in de Vijf Meihal Inter Bratislava met 13 punten verschil te pakken: 80-67. Die 13 punten kunnen misschien nog van belang zijn, maar dat speelt pas volgende week. Voor nu staat Benfica op de rol. Om aan de voorwaarde van thuis niet verliezen, weet Zorg en Zekerheid Leiden wat het te doen staat.

In de uitwedstrijd lieten de Leidse spelers zien dat ze niet onder de indruk van de Portugese formatie waren. Als Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste twee seconden, met een voorsprong van twee punten op het bord, de switch in de verdediging juist had uitgevoerd, dan was de Leidse ploeg zelfs twee punten rijker geweest. Als telt echter niet in sport. Benfica maakte gelijk en greep in de extra speeltijd de winst: 103-99.

De Leidse ploeg sprong in Lissabon zuinig met de bal om. Slechts acht keer werd er balverlies geleden en er werden 13 steals gepakt. Halverwege het duel genoot Zorg en Zekerheid Leiden een 40-51 voorsprong, maar die smolt in het derde kwart als sneeuw voor de zon. Met nog tien seconden te spelen, was het 86-85 voor de thuisploeg, maar de driepunter van Tayler Persons viel twee seconden voor het einde door de ring. Wat er in de laatste twee seconden gebeurde, is bekend.

Vijf Leidse spelers kwamen in de dubbele cijfers: Persons 24 (11 assists), Braxton Huggins 24, Worthy de Jong 16, Drago Pasalic 15 en Jarvis Williams 15. Benfica is een ploeg die veel driepunters schiet, maar daar deed Zorg en Zekerheid Leiden niet voor onder. De rebound was echter een groot probleem: Benfica pakte er 50, de Leidse ploeg 38. Veertien aanvallende rebounds voor Benfica is te veel. Daar moet Zorg en Zekerheid Leiden in staat zijn om wat winst te pakken. Met name Arnette Hallman moet uit de rebound weggehouden worden. De genaturaliseerde Amerikaan pakte vijf van zijn zestien rebounds in de aanval.

De Amerikaanse krachtpatser Eric Coleman kon verdedigend niet lamgelegd worden. Naast negen rebounds tekende Coleman voor 21 punten. Dat is meer dan wat hij in de twee andere wedstrijden samen scoorde, namelijk 8 tegen Inter Bratislava en 7 tegen PVSK-Veolia.

Tegen Inter Bratislava was er een grote rol weggelegd voor Betinho Gomes, die tegen Zorg en Zekerheid Leiden niet meespeelde. De 34-jarige forward tekende voor 14 punten (drie drietjes) en 10 rebounds, al zal zijn speeltijd wat meer dan gebruikelijk geweest zijn. Micah Downs zat namelijk in burger langs de kant. In dat duel kwam Toure’ Murry ook tot een double double: 17 punten en 10 assists.

Benfica is nog ongeslagen, maar de marges van de overwinningen zijn niet groot. In Hongarije wonnen de Portugezen met 81-89, in eigen huis werd het tegen Inter Bratislava 77-68. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Benfica in beide duels na drie kwarten een ruime marge had opgebouwd: 21 punten voor tegen PVSK-Veolia (54-75) en 19 punten voor tegen Inter Bratislava (59-40).

Benfica kampt met een aantal spelers dat niet honderd procent fit aan de start verschijnt. De Amerikaanse Hongaar Damian Hollis was er zowel tegen Inter Bratislava als afgelopen zaterdag in de competitiewedstrijd tegen Illiabum Clube (63-72 winst) niet bij. Tomas Barroso, tegen Zorg en Zekerheid Leiden nog goed voor 13 punten en 3 driepunters, ontbrak ook in dat treffen. Micah Downs kwam vanaf de bank slechts 11 minuten in actie en starter Gary McGhee kreeg maar 13 minuten speeltijd. Het is dus afwachten met welke spelers Benfica de klus gaat klaren.

De spelers van Zorg en Zekerheid Leiden hopen dat het publiek als zesde man weer een rol kan gaan spelen. Een club met zo’n grote naam als Benfica zou toch tot de verbeelding moeten spreken en veel publiek naar de hal moeten lokken. Heb je nog geen kaartje gekocht, dan kun je hier je slag slaan. Zorg dat je erbij bent! De spelers rekenen op jullie!


Benfica Eredivisie EuropeCup FIBA

Meer nieuwsberichten