103-99

Datum: woensdag 23 oktober 2019 · 18:30
Locatie: Pavilhao Fidelidade, Lissabon (Portugal)

ZZ Leiden laat winst glippen

Tayler Persons leek de held van de avond te worden. Met nog twee seconden te spelen, zette de Amerikaan Zorg en Zekerheid Leiden met een driepunter op een 86-88 voorsprong. Benfica nam een time-out en slaagde er daarna in om de gelijkmaker aan te tekenen. In de verlenging pakte Benfica, mede dankzij vijf aanvallende rebounds, alsnog de winst: 103-99.

Als je vooraf had gezegd dat Zorg en Zekerheid Leiden in Lissabon van SL Benfica zou kunnen winnen, dan was je ongetwijfeld voor gek verklaard. Donar had in Lissabon immers met 30 punten klop gehad en het spel van de Leidse ploeg was de laatste twee wedstrijden minder dan in de wedstrijden tegen Landstede Hammers en BC Beroe. Toch had Zorg en Zekerheid Leiden alle kans om meteen twee winstpunten mee te nemen uit Portugal.

In het eerste kwart schoten beide ploegen met scherp. Drago Pasalic tekende meteen vijf punten aan en Worthy de Jong knalde er twee driepunters in. Na vijf minuten stond Zorg en Zekerheid Leiden met 11-14 voor. De Portugezen brachten echter Tomas Barroso binnen de lijnen. Zijn drie driepunters plus het sterke inside spel van Eric Coleman (10 punten in het eerste kwart) zorgden ervoor dat de Portugezen bij het sluiten van het eerste kwart met 28-25 aan de leiding gingen.

In het tweede kwart was de Leidse verdediging stukken beter georganiseerd. Braxton Huggins bracht Zorg en Zekerheid Leiden met zijn tweede driepunter weer aan de leiding: 31-32. De Leidse ploeg miste in deze fase wel vier vrije worpen, want anders was de marge al groter geweest. Een 8-0 run bij 34-35 zorgde na zeven minuten voor een 34-43 voorsprong. Via dunks van Micah Downs en Coleman leek Benfica nog voor de pauze terug te komen, maar het laatste woord was aan de bezoekers. Huggins schoot zichzelf met zijn vijfde driepunter naar 19 punten en Jarvis Williams verzilverde net voor het rustsignaal een aanvallende rebound voor een ongedachte 40-51 voorsprong. Tayler Persons zat op dat moment al op een double double met 10 punten en 11 assists.

Na de pauze kende Zorg en Zekerheid Leiden een stroeve start. Pasalic tekende binnen een minuut met een driepunter voor 41-54, maar daarna bleef de Leidse ploeg vier minuten zonder score. Aanvallend liep het niet meer van een leien dakje. De schotselectie was niet best. Rolf Franke nam na twee minuten (46-54) dan ook al een time-out. Jose Silva en Arnette Hallman brachten Benfica terug tot 50-54, waarna Williams de ban voor de Leidse ploeg brak met een rake vrije worp. Persons tekende nog voor 50-57, maar daarna bleven de scorers weer enkele minuten uit. Opnieuw werd er te snel gekozen voor een individuele actie. Na zes minuten nam Benfica de leiding dan ook over: 58-57. Niet voor lang, want na een onsportieve fout van Silva bracht De Jong de Leidse ploeg weer aan de leiding. Franke wisselde in deze fase scherp. Wie het teamspel vergat, kon meteen inrukken naar de bank. Via de zesde driepunter van Huggins en een score uit een aanvallende rebound van Josh Cunningham sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart met een 62-66 voorsprong af.

In de eerste drie minuten van het vierde kwart was Zorg en Zekerheid Leiden nog steeds bij de les. Een score van Cunningham, een and-1 van De Jong en een driepunter van Pasalic zorgden voor een 69-74 voorsprong. Net als in het derde kwart werd het spel van de Leidse ploeg weer wat minder scherp, waarop scores uitbleven. Verdedigend lukte het even ook niet meer en dan komt er ook nog eens een foute call van de arbitrage overheen. Met nog twee minuten te spelen, was Benfica op een 83-80 voorsprong gekomen.

Pasalic brak de ban met twee rake van drie vrije worpen. Via twee rake freebies van Persons en één vrije worp van De Jong werd het met nog 19 seconden te spelen 83-85. Micah Downs knalde in de daaropvolgende aanval van Benfica een verre driepunter raak voor 86-85. Persons gaf echter niet op, dribbelde snel naar de overkant en schoot zijn driepunter ook binnen voor 86-88. Twee seconden waren er nog te gaan. Uiteraard een time-out van Benfica. Verdedigend maakte Zorg en Zekerheid Leiden een communicatiefout, waarna Gary McGhee toch nog zwaar gehinderd voor de verlenging zorgde.

In de extra vijf minuten speeltijd bleef Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk op het goede spoor. Williams was gevaarlijker dan in de reguliere speeltijd (zes punten in de verlenging) en Persons kwam nog door met een and-1. Wat minder prettig was, was het feit dat de gemiste schoten van Benfica tot vijf tweede kansen leidden. Met nog anderhalve minuut te spelen, bracht Huggins beide partijen voor het laatst op gelijke hoogte: 97-97. Na een score van Downs ontnamen twee aanvallende rebounds de kansen van Zorg en Zekerheid Leiden op de gelijkmaker. Pasalic maakte uiteindelijk een fout om de klok te stoppen. Het werd beoordeeld als een onsportieve fout en meteen ook zijn vijfde persoonlijke fout in zijn tot nu toe beste wedstrijd in het shirt van Zorg en Zekerheid Leiden.

De twee vrije worpen voor de onsportieve fout werden benut en na de balinname aan de zijlijn kregen de Portugezen nog eens twee vrije worpen. Dat Williams er vier seconden voor tijd nog 103-99 van maakte, was voer voor de statistieken. Zorg en Zekerheid Leiden realiseerde zich ongetwijfeld dat het hier een gouden kans had laten liggen.
Volgende week woensdag staat de tweede wedstrijd voor de FIBA Europe Cup op het programma. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het dan in eigen huis op tegen Inter Bratislava. De Slowaakse formatie was eerder op de avond een neuslengte sterker dan PVSK-Veolia: 88-87.