67-86

Datum: maandag 5 juni 2023 · 20:30
Locatie: Spirou Dôme, Charleroi

ZZ Leiden met één been al in de finale

Zorg en Zekerheid Leiden lijkt op weg naar de finale van de BNXT play-offs. De regerend kampioen van de BNXT League was maandagavond voor de derde keer dit seizoen te sterk voor Spirou Basket Charleroi. Hoewel het niet altijd even vloeiend liep, nam de Leidse formatie na rust (33-39) ruim afstand van Spirou Basket Charleroi. Uiteindelijk werd het 67-86 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Dit betekent dat de ploeg uit België woensdagavond om 20.30 uur met 20 punten verschil (of meer) in de Vijf Meihal moet winnen om de finale alsnog te bereiken.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam in Charleroi goed uit de startblokken. Na een openingsdunk van Deion Hammond en een driepunter van Luuk van Bree stond het al snel 0-5. Vanaf de eerste score heeft de Leidse ploeg gedurende de hele wedstrijd op voorsprong gestaan. Na zes minuten was er al een kloofje van 10 punten ontstaan: 6-16. Na een driepunter van David Collins werd het 6-19. Daarna was Zorg en Zekerheid Leiden wel even uitgeraasd. Via enkele driepunters wist Spirou Basket Charleroi de schade na één kwart te beperken tot een achterstand van zeven punten: 14-21.

In het tweede kwart vergrootte Zorg en Zekerheid Leiden drie minuten voor de pauze de marge naar 11 punten: 24-35. In de daaropvolgende minuten had de Leidse verdediging de grootste moeite met Milan Samardzic. Onder zijn aanvoering kwam Spirou Basket Charleroi terug tot 33-35. Twee rake vrije worpen van Hammond en een score van Thomas Rutherford brachten de ruststand op 33-39. Opvallend was dat Jhivvan Jackson, de topscorer van Spirou Basket Charleroi, in de eerste helft niet aan scoren toegekomen was.

In de derde periode kwam Jackson meteen door met een driepunter, maar 10 seconden later had Hammond ook al weer van achter de driepuntslijn gescoord. Toch bleef Spirou Basket Charleroi goed volgen. Drie minuten voor het einde van het derde kwart was de marge geslonken naar twee punten: 47-49. Via vrije worpen van Collins en Hammond en twee inside scores van Roeland Schaftenaar sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af met een 52-56 voorsprong.

Maarten Bouwknecht zat tot aan de start van het vierde kwart niet echt in de wedstrijd, maar dat was in de laatste 10 minuten dus wel even anders. Met een driepunter opende hij de score. Na een steal van Schaftenaar op de aanvallende helft maakte Hammond er op acrobatische wijze 52-61 van. Er waren nog geen drie minuten gespeeld, waardoor Spirou Basket Charleroi meteen in een time-out vluchtte. Halverwege het kwart was de marge van 10 punten hersteld: 58-68. Daar bleef het echter niet bij, want Bouwknecht ging lekker door naar 58-74. Drie minuten voor tijd kwam Zorg en Zekerheid Leiden, dat heer en meester was in de rebound (22 om 39), op een voorsprong van 20 punten te staan: 59-79. De maximale voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden bedroeg 23 punten (60-83), waarna Jackson nog gauw even zeven punten scoorde, om zelf op 10 punten uit te komen. Niettemin zegt een 67-86 overwinning genoeg.

Met een voorsprong van 19 punten kan Zorg en Zekerheid Leiden met een gerust hart terug naar Nederland reizen. De laatste keer dat een ploeg met 20 of meer punten verschil in de Vijf Meihal wist te winnen, was op 11 december 2019. Het Turkse Pinar Karsiyaka won toen met 65-105. Het kan zeker nog spannend worden, want het spel van Spirou Basket Charleroi was niet al te best.

Deion Hammond was goed voor 23 punten. Maarten Bouwknecht eindigde met 16 punten (14 in het laatste kwart). Roeland Schaftenaar kwam tot 12 punten en 7 rebounds. Thomas Rutherford had eveneens 7 rebounds. David Collins en Marijn Ververs deelden 4 assists uit.