82-81

Datum: maandag 29 mei 2023 · 14:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden pakt vijfde titel na bizarre slotfase

Met nog 2’41 te spelen gaf het scorebord 61-77 aan. Donar leek op weg naar het achtste landskampioenschap. Opeens kwam Zorg en Zekerheid Leiden in een flow, gooide Luuk van Bree drie driepunters raak in een kort tijdsbestek. Uiteindelijk schoot Thomas Rutherford de Leidse ploeg naar het vijfde kampioenschap: 82-81.

Meer dan een uur van tevoren was het al zoeken naar een plaatsje op de tribunes van de Vijf Meihal. De oude hal barstte bijna uit zijn voegen. De beslissende wedstrijd om het Nederlands kampioenschap stond op het punt van beginnen. De DJ vuurde met goed uitgekozen muziek het publiek naar grotere hoogten. Tijdens de spelersvoorstelling lieten beide supporterskampen zich nog eens goed horen.

Aanvankelijk liep het niet naar wens bij Zorg en Zekerheid Leiden. Niemand slaagde erin om Clay Mounce af te stoppen, terwijl het aanvallend moeizaam verliep. Mounce scoorde eerste 11 punten voor Donar en stond na het eerste kwart al op 18 punten. Na zeven minuten stond het al 7-18 voor de Groningse formatie. Maar bij Zorg en Zekerheid Leiden kan zo maar de positieve vlam in de pan slaan. Via Deion Hammond en Roeland Schaftenaar die in 11 seconden tijd twee keer scoorde, werd de schade na het eerste kwart beperkt tot 14-20.

Een driepunter van Stan van den Elzen bracht de Leidse ploeg in het tweede kwart terug tot drie punten (19-22), maar na een paar turnovers kon Donar weer weglopen naar 21-31. Via Viktor Gaddefors en Vernon Taylor kon Donar het gaatje lange tijd op 11 punten houden. Een driepunter van David Collins bracht de ruststand op 28-36. Voorlopig zag het er naar uit dat ook de vijfde wedstrijd gewonnen zou worden door de bezoekende formatie.

Na nog geen vier minuten in het derde kwart kwam Donar na een dunk van Peter Olisemeka op 32-45 te staan. Via Erikas Venskus, Hammond en Rutherford plaatste Zorg en Zekerheid Leiden wel een 6-0 run. Hammond bracht de Leidse ploeg zelfs terug tot op vijf punten (42-47), maar een driepunter van Leon Williams was het Groningse antwoord. Met nog een halve seconde te gaan, benutte Venskus twee vrije worpen. Een baseball pass van Mounce belandde bij Steph Branch, die de stand op 50-60 bracht. Alles kwam dus aan op de laatste 10 minuten.

Maarten Bouwknecht opende het laatste bedrijf met een driepunter, maar Andrej Magdevski was tot twee keer toe succesvol vanaf downtown. Daarmee bleef de marge boven de 10 punten verschil. Met nog vier minuten te spelen dunkte Van Bree zijn eerste van 17 punten op het bord. Het deerde Donar niet, want na een driepunter van Gaddefors en een lay-up van Williams stond het op 2’41 van het einde 61-77. Hammond scoorde nog wel 63-77, maar daarna begonnen de twee minuten van Van Bree. Na zijn eerste driepunter schoot hij korte tijd later in 20 seconden tijd nog eens drie driepunters raak. Lucas Kruithof bracht nieuwe energie in de verdediging en pakte twee steals.

De vierde driepunter van Van Bree bracht de stand 49 seconden voor tijd op 79-81. Met nog 4 seconden op de klok miste Williams onder een oorverdovend fluitconcert twee vrije worpen en werd Mounce afgefloten voor een fout in de rebound tegen Van Bree. Tot groot verdriet van de fans miste Van Bree zijn eerste vrije worp, maar de tweede ging wel raak: 80-81. Kruithof pakte meteen de steal, Van den Elzen schoot mis, maar praktisch in de buzzer ging Rutherford na een aanvallende rebound omhoog. Op zijn schotpoging werd een fout gemaakt. In het begin van het seizoen had Rutherford de grootste moeite met vrije worpen, maar door zijn enorme trainingsarbeid (als eerste in de zaal en als laatste er weer uit) had hij dat onderdeel van het spel ook verbeterd. Hij schoot zijn beide vrije worpen raak en bracht Zorg en Zekerheid Leiden daarmee alsnog het kampioenschap. Na 1978, 2011, 2013 en 2021 was dit de vijfde titel voor de Leidse formatie, die dit seizoen ook nog beslag legde op de Basketball Cup.

Over de hele serie werd Thomas Rutherford uitgeroepen tot MVP van de finale van de play-offs. De Amerikaanse center was in dit duel goed voor 14 punten. Deion Hammond werd topscorer met 18 punten, Luuk van Bree kwam tot 17 punten. Roeland Schaftenaar, die na een lange carrière zijn eerste landskampioenschap beleefde plukte 8 rebounds van de borden. Marijn Ververs deelde 8 assists uit.

Na het laatste fluitsignaal ontstond een groot volksfeest in de Vijf Meihal. Op 29 mei 2011 werd Donar na drie verlengingen in de beslissende wedstrijd verslagen, maar de ontknoping van deze wedstrijd was misschien nog wel veel mooier. Om 19.00 uur werden de Leidse basketballers gehuldigd bij het stadhuis. Het was nog lang onrustig in Leiden.