Zorg en Zekerheid Leiden wacht donderdagavond (15.30 uur NL tijd) een zware krachtproef met de uitwedstrijd tegen Parma-Parimatch. De Russen zijn dit seizoen zelfs een serieuze kanshebber om de finale van het toernooi om de FIBA Europe Cup te halen.

Zorg en Zekerheid Leiden is een kilometer of 1100 voorbij Moskou neergestreken voor de Europese uitwedstrijd tegen Parma. Mocht de Leidse ploeg verder willen komen in het FIBA Europe Cup toernooi, dan is een verrassing in het koude Perm een stap in de goede richting. Voor woensdag is er ter plaatse een zonnetje voorspeld, maar wijst het kwik overdag -15 graden aan, en voor donderdag wachten er sneeuwbuien.

Parma, opgericht in 2012 en voortkomend uit een andere ploeg (Ural Great), komt in eigen land uit in de sterke VTB United League. In deze competitie met 12 teams (8 uit Rusland en ook teams uit respectievelijk Estland, Kazachstan, Polen en Wit-Rusland) staat het momenteel op de 5e plek met 6 overwinningen en 4 nederlagen. Vorige week dinsdag werd Euroleague team Zenit Sint-Petersburg nog verslagen met 77-67.

Parma wordt gecoacht door Kazys Maksvytis, die ook de bondscoach is van zijn land Litouwen. In de vorige ronde ontdeed Perm zich twee keer eenvoudig van een andere Nederlandse club, Heroes Den Bosch. In Rusland werd het eind oktober in een wedstrijd met een lage score 67-52. Drie weken later maakte Den Bosch in eigen huis weinig kans: 75-92. Wel verloor Parma in de poule van Den Bosch twee keer van het Portugese Benfica (de enige twee nederlagen in acht wedstrijden).

Parma is een ploeg die bovenal als team goed samenspeelt. Dat blijkt wel uit de statistieken. Van alle teams in het toernooi geven de Russen gemiddeld de meeste assists (21,6 per wedstrijd). Met bovendien gemiddeld 83,6 punten per wedstrijd neemt het de vijfde stek in qua best scorende ploegen. Ter vergelijk: Zorg en Zekerheid Leiden komt tot 76,5 punten per game en 19,3 assists gemiddeld (zevende van alle teams). Qua rebounds valt de teller wel in het voordeel uit van Leiden. De ploeg van Geert Hammink is het op een na beste reboundende team in de competitie (40,6 gemiddeld). Parma moet het met gemiddeld vijf per wedstrijd minder doen (35,6 rebounds).

Bij de Russen domineren in Europees verband over nu 8 wedstrijden 4 spelers. Topscorer is de ervaren center Artsiom Parakhouski (34 jaar, 2.12 meter). Goed voor 11,5 punten en 8,6 rebounds gemiddeld, in slechts 22 min speeltijd. In de dubbele cijfers qua punten staan verder de Amerikaanse shooting guard Jeremiah Hill (11,3 punten) en Nikolai Zhmako, een ervaren Russische forward van 1.94 meter, met 11,1 punten per wedstrijd.

Andere opvallende spelers zijn Artem Zabelin, een center van 2.15 meter die efficiënt speelt met 9,3 punten in 13,6 minuten. Op de spelverdelerspositie is de Litouwer Adas Juskevicius (een sluwe vos van 33 jaar) met gemiddeld 9,3 punten belangrijk voor de Russische ploeg. Recent werd bovendien ter versterking nog een ervaren Russische power forward, Valery Likhodey, aangetrokken.

Zorg en Zekerheid Leiden won zondag overtuigend van Heroes Den Bosch en is dus wel met een goed gevoel afgereisd naar Rusland. Vooral de Litouwer Einaras Tubutis is de laatste weken steeds beter op dreef geraakt en kan in deze wedstrijd naam voor zichzelf proberen te maken.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is dit een interessante maar loodzware krachtmeting. De ploeg steekt in goede vorm, maar heeft als bekend een smalle bezetting. Daar waar Parma moeiteloos 12 man kan laten spelen als dat nodig mocht zijn. Zorg en Zekerheid Leiden zal dus vanaf het allereerste begin bij de les moeten zijn en inside de Russen zo ver mogelijk van de basket zien te houden. Winnen in Rusland is wellicht wat teveel gevraagd, maar na de eerdere stunt in Duitsland tegen Bayreuth is niets onmogelijk.


Eredivisie EuropeCup FIBA Parma-Parimatch Rusland

Meer nieuwsberichten