Het mooie van play-offs is, dat je de ene dag met 25 punten verschil kunt winnen en de volgende dag net zo makkelijk weer met één punt verschil kunt verliezen. Resultaat is dat het dan 1-1 staat. Die uitspraak zal Heroes Den Bosch dinsdagavond graag in realiteit willen brengen, aan Zorg en Zekerheid Leiden de taak om dat te voorkomen.

De wedstrijd van zondagmiddag was er niet eentje om snel te vergeten. Buiten dat de Leidse ploeg voor het eerst in een finalereeks tegen Den Bosch een thuiswedstrijd te winnen, maar tevens dat het grootste verschil in een Leidse play-off finale uit de boeken werd gespeeld. In 1978, het eerste jaar van de play-offs, werd in de beslissende wedstrijd Tripper Jeans uit Delft met 118-98 verslagen. Dit was de kampioenswedstrijd die in Ahoy werd afgewerkt.

15 driepunters raak (uit 23 pogingen) en 30 assists in een wedstrijd in de play-offs gaan ook de recordboeken in. Dat was dus zondag, waarop Zorg en Zekerheid Leiden met 112-87 toeslag. De eerste klap is een daalder werd. Als je het in historisch perspectief zet, dan blijkt dat in 88% van de gevallen de winnaar van de eerste wedstrijd zich tot kampioen mag kronen.

Niettemin staat het dinsdag bij de start van de wedstrijd in De Maaspoort gewoon weer 0-0. Reken maar dat Zorg en Zekerheid Leiden mag rekenen op een getergde Bossche formatie. Het spel van Heroes Den Bosch was zeker in het eerste en derde kwart ver beneden de maat. Alsof het winnen van de drie wedstrijden in het reguliere seizoen tegen Zorg en Zekerheid Leiden meteen een garantie was voor het winnen van deze finalereeks.

Heroes Den Bosch zal de klus morgen (én donderdag) moeten klaren zonder Miha Lapornik. De Sloveense schutter kreeg een schorsing van twee wedstrijden aan zijn broek voor de tik die hij op het hoofd van Worthy de Jong uitdeelde. Dat maakt de formatie van Jean-Marc Jaumin echt niet kansloos. Andere spelers zullen moeten opstaan en zullen ook de nodige agressie binnen de lijnen tonen. Het duel lijkt dan ook meer kans te maken op een fysieke pot loopgravenbasketbal in plaats van het showtime waar Zorg en Zekerheid Leiden zich afgelopen zondag van bediende.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden zal het opnieuw zaak zijn om de Bossche lange mannen snel in foutenlast te krijgen (lees: de basket aanvallen), de rebound te controleren en veel balverlies bij de tegenstrever af te dwingen. DeMario Mayfield was zondag de enige Bosschenaar die vanaf de eerste minuut bij de les was en uiteindelijk op 19 punten zou finishen. Daar zal verdedigend veel aandacht naar uitgaan, evenals het afstoppen van de handige Jonathon Williams en de lange Thomas van der Mars. JaCori Payne was dan wel goed voor 14 punten, maar begon pas tegen het einde van de wedstrijd te scoren.

Hoe dan ook, het zal er dinsdagavond in wedstrijd 2 gwoon weer om gaan spannen. Komt Zorg en Zekerheid Leiden op matchpoint of trekt Heroes Den Bosch, niet voor de eerste keer met de rug tegen de muur, de stand weer in evenwicht? Het duel in De Maaspoort begint om 20.00 uur.


Eredivisie Finale HeroesDenBosch Play-offs Preview

Meer nieuwsberichten