Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat woensdag (20.30 uur) een mogelijk vervolg in het toernooi om de FIBA Europe Cup op het spel. Winst thuis op Mornar Bar uit Montenegro houdt de kansen levend. Een positief verschil van 14 punten of meer betekent een directe plaatsing voor de volgende ronde en is het grote doel.

Beide teams hebben tot nu toe evenveel overwinningen geboekt. De Montenegrijnen verloren twee keer van het nog ongeslagen Turkse Bahcesehir College, maar wonnen thuis wel van Iraklis (88-65) en van Leiden met 87-74. Leiden won weliswaar thuis en uit van de Grieken, maar verloor eerder thuis van de Turken en uit dus bij Mornar in Bar.

In die wedstrijd in het Balkan-land kon Zorg en Zekerheid Leiden lang mee, maar in het laatste kwart stokte het aanvalsspel en kreeg Mornar Bar ineens vleugels. Het werd in het vierde kwart 25-10, waardoor Leiden nu thuis een nederlaag van 13 punten moet zien goed te maken. Wint Leiden woensdag van Mornar met minder dan 13 punten, dan is het sterk afhankelijk van het al uitgeschakelde Iraklis. De Grieken moeten dan in eigen huis Zorg en Zekerheid Leiden een goede dienst bewijzen en in de laatste ronde van de poule van Mornar zien te winnen. Of het al geplaatste Bahcesehir College laat de punten aan Zorg en Zekerheid Leiden.

Center Asbjørn Midtgaard was in Montenegro goed voor liefst 27 punten. Daarnaast eindigden ook Luuk van Bree en Jhonathan Dunn (beiden 11 punten) en Worthy de Jong (10) in die wedstrijd in de dubbele cijfers. Midtgaard deed afgelopen zaterdag vanwege een voetblessure niet mee in Weert tegen BAL, maar kan naar verwachting woensdag wel in actie komen.
Tegen BAL was vooral Einaras Tubutis aanvallend uitstekend op dreef (23 punten) en dat zal ook moeten tegen Mornar, wil Leiden een serieuze kans hebben. Mornar heeft met tien spelers die de minuten verdelen een bredere rotatie dan de doorgaans acht man die Leiden inzet. Leiden is daarentegen voorlopig het best reboundende team in de FIBA Europe Cup (41 stuks).

Een blik op de statistieken wijst uit dat er qua fire power weinig lucht zit tussen beide teams. Leiden werkt z’n tweepunters in Europees verband af tegen 53%, waar Mornar 54,7% van z’n tweetjes binnenschiet. Qua driepunters schiet Leiden wat beter (34,3% om 32,1%), net als de vrije worpen: 75,9% om 63,5%.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het vooral zaak om het aantal balverliezen te beperken en Mornar zo min mogelijk gemakkelijke scores te laten maken (van dichtbij, in the paint). Daarvoor zal Leiden verdedigend uiterst scherp moeten zijn. De ploeg uit Bar scoorde in de laatste drie Europese wedstrijden achtereenvolgens 87, 88 en 86 punten. Goed dus voor een gemiddelde van 87 punten. Een klein beetje rekenen maakt duidelijk dat Leiden minimaal de 100 punten moet aantikken, als Mornar op bezoek in Leiden ook 87 punten weet te maken. Dit dus om minimaal het verschil van 13 punten uit de heenwedstrijd te evenaren.

Met de volledige steun van een uitzinnig Leids publiek kan Zorg en Zekerheid Leiden naar grote hoogten stijgen en is een stunt mogelijk. Dus kom woensdag vooral naar de Vijf Meihal en ga de gehele wedstrijd als zesde man achter de ploeg staan. Kwalificatie voor de volgende ronde hangt in de lucht. En als dat gebeurt, wil je daar natuurlijk bij zijn!


Eredivisie EuropeCup FIBA MornarBar

Meer nieuwsberichten