Na de competitiewinst afgelopen zondag in Zwolle en de fraaie thuisoverwinning vorige week op het Griekse Iraklis (71-63) wacht Zorg en Zekerheid Leiden woensdagavond alweer een nieuwe Europese uitdaging. In de toeristische kustplaats Bar neemt de Leidse formatie het om 19.00 uur Nederlandse tijd op tegen KK Mornar Bar.

De ploeg van coach Geert Hammink is met een goed gevoel afgereisd naar Montenegro. Binnen één week zowel thuis als uit winnen van sterke tegenstanders zorgt voor het nodige zelfvertrouwen. Wil Zorg en Zekerheid Leiden uitzicht krijgen op de tweede ronde, dan zal het naast het winnen van drie thuiswedstrijden ook in een Europese uitwedstrijd voor een verrassing moeten zorgen.

Het feit dat Leiden niet afhankelijk is van één of twee spelers geeft het team een geruststellend gevoel. In Zwolle eindigden vijf spelers met tien of meer punten en zette Leiden in het vierde kwart een 54-53 achterstand om in een 68-75 overwinning. Het aanvalsspel van de Leidse formatie is gevarieerd. Het team, met Litouwer Arunas Mikalauskas voorop, weet bovendien te scoren op momenten in een wedstrijd als dat het hardst nodig is.

Dat zal ook zeker noodzaak zijn als Zorg en Zekerheid Leiden het woensdag in de Topolica Sport Hall voor maximaal 3500 fanatieke basketbalfans opneemt tegen Mornar Bar (vertaald: matroos Bar). De club werd opgericht in 1974 en komt zowel uit in de competitie in eigen land als in de sterke ABA League (met deelname van teams uit Bosnië, Kroatië, Noord-Macedonië, Servië en Slovenië). In 2018 beleefde de club een hoogtepunt met het behalen van de landstitel en het bereiken van de play-offs van de ABA League.

Dit seizoen begon Mornar Bar met grote ambities. De Montenegrijnen stelden echter flink teleur in de kwalificatie voor de Basketball Champions League (verlies tegen het Letse Kalev/Cramo) en stroomden vervolgens het toernooi om de FIBA Europe Cup in. Daarin begon Mornar Bar met een 75-68 verlies in Turkije tegen Bahcesehir College. Vooral de slechts 6 op 32 rake drietjes deden de ploeg uit Montenegro in die wedstrijd de das om.

Mornar Bar wordt geleid door de broers Pavicevic, waarvan één (Djordjie) tegenwoordig als president en Mihailo Pavicevic als coach op de bank. Tegen de Turken liet hij de volgende vijf spelers beginnen: guard Trey Lewis, de Servische power forward Strahinja Micovic, point guard Corey Davis jr., Montenegrijn Sead Sehovic en center Taylor Smith. Laatstgenoemde scoorde van de starters de meeste punten (11).

Topscoorder in Turkije werd de Montenegrijnse guard Vladimir Mihailovic met 20 punten, vorig jaar nog uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Belgische competitie, als speler van Okapi Aalst. Op een na beste scorer tegen Bahcesehir was de Servische shooting guard Marko Jeremic (op de foto in actie) met 15 punten.

Mornar Bar is een ervaren, geslepen ploeg die makkelijk scoort, maar defensief niet altijd even fanatiek en betrouwbaar oogt. Daar liggen zeker kansen voor Zorg en Zekerheid Leiden. In elk geval om lang mee op te gaan in de wedstrijd en mogelijk in de slotfase opnieuw toe te slaan, net als in de twee vorige wedstrijden.


Eredivisie EuropeCup FIBA MornarBar

Meer nieuwsberichten