Zorg en Zekerheid Leiden kan zaterdag 9 september de vierde grote prijs op rij pakken. Na de beker, het landskampioenschap en de BNXT-titelprolongatie staat dan om 20.30 uur de BNXT SuperCup op het spel. De Leidse ploeg neemt het zaterdagavond in de eigen Vijf Meihal op tegen Filou Oostende, de kampioen van België.

Filou Oostende is in België een grootmacht. Het pakt het ene landskampioenschap na het andere. Geen enkele Belgische ploeg slaagt erin om de formatie van coach Dario Gjergja pootje te lichten. In de BNXT play-offs was er tot dusver geen succes voor Filou Oostende. In het seizoen 2021/2022 werd de kustploeg in de halve finale uitgeschakeld door Zorg en Zekerheid Leiden. Afgelopen seizoen was de finale het eindstation, want daarin was opnieuw Zorg en Zekerheid Leiden te sterk.

Daar staat tegenover dat Filou Oostende wel twee keer de BNXT SuperCup heeft veroverd. Als start van het eerste seizoen van de BNXT League won de Belgische formatie de strijd in Den Bosch tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Afgelopen seizoen werd in Oostende van Heroes Den Bosch gewonnen.

De Belgische ploeg kent de nodige veranderingen. Breein Tyree, Keye van der Vuurst de Vries, Vrenz Bleijenbergh, Nikola Jovanovic, Alexander Barcello, Tre’Shawn Thurman en Olivier Troisfontaines zijn naar andere ploegen vertrokken. Daar staat dan de komst van Sam van Rossom, Joppe Mennes, Matthias Tass, Damien Jefferson en Khalil Ahmad tegenover. Ook werd Patrick McCaw gecontracteerd. De 2.01 meter lange guard/forward maakte in de Amerikaanse profcompetitie NBA drie keer deel uit van de uiteindelijke kampioen. Bij aankomst in België bleken zijn papieren niet in orde, werd hij vier dagen vastgezet en uiteindelijk op het vliegtuig terug naar de Verenigde Staten gezet. Of McCaw nog voor de Belgische kampioen gaat spelen, is de vraag.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden gaat het nog niet van een leien dakje. Weliswaar was een groot deel van het kampioensteam al voor het zomerreces vastgelegd, maar na een oefenzege tegen LWD Basket Leeuwarden volgden nederlagen tegen Telenet Giants Antwerp, SLUC Nancy en BG Göttingen. Op zich zeker geen schande, maar het met blessures wegvallen van Stan van den Elzen (enkel) en Luuk van Bree (rug) trek een zware wissel op de overige spelers. Zo moeten de jeugdige nieuwkomer Jibbe Sicking en Lucas Kruithof nu al veel minuten maken. Daarnaast heeft de Amerikaanse center Alex Gross vrijwel iedere wedstrijd te kampen met een snel oplopende foutenlast, waardoor zijn spel nog niet uit de verf komt. Het is te hopen dat de blessures bij het Nederlandse tweetal niet al te ernstig zijn en dat zij snel weer kunnen spelen, want dat kan de Leidse formatie goed gebruiken.

De wedstrijd tegen Filou Oostende begint zaterdag om 20.30 uur. Kaarten kun je hier kopen.


BNXT_League Eredivisie FilouOostende Preview SuperCup Thuiswedstrijd VijfMeihal

Meer nieuwsberichten