70-58

Datum: donderdag 18 januari 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden doet goede zaken in Basketball Cup

Zorg en Zekerheid Leiden heeft goede zaken gedaan in de eerste wedstrijd uit de halve finale van de Basketball Cup. Heroes Den Bosch werd door een sterk laatste kwart met 70-58 verslagen. Komende zondag moet de Leidse ploeg in Den Bosch een marge van 12 punten zien te verdedigen. Luuk van Bree was de man of the match bij Zorg en Zekerheid Leiden met 23 punten.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden aantrad zonder Stan van den Elzen, Maarten Bouwknecht en de nog niet speelgerechtigde Brock Gardner, daar moest Heroes Den Bosch het stellen zonder Thomas van der Mars, Lee Moore, Keime Helfrich en Emmanuel Akot. Dat maakte het vooraf voorspellen van de uitslag een stuk lastiger. Heroes Den Bosch was afgaande op de competitieresultaten favoriet, Zorg en Zekerheid Leiden speelt echter al wat langer met een kleine rotatie en is dat dus meer gewend dan Heroes Den Bosch.

Via een driepunter van Tajion Jones en een veldscore van Marijn Ververs pakte Zorg en Zekerheid Leiden een 5-2 voorsprong. Heroes Den Bosch haakte weer aan en tot 7-8 was het stuivertje wisselen. Via driepunters van Tajion Jones en Luuk van Bree alsmede een score van Marijn Ververs plaatste de Leidse ploeg een 8-0 run om na zeven minuten spelen op 15-8 te komen. Doug Spradley begon al vroeg met wisselen en bracht nog in het eerste kwart Roeland Schaftenaar, Jibbe Sicking en Duko Bos binnen de lijnen. Met een 6-0 run besloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart: 21-12.

In het tweede kwart zorgden Duko Bos en Tajion Jones (driepunter) voor een voorsprong van 11 punten: 26-15. Aan de andere kant antwoordden Roberts Stumbris en Austin Price met driepunters, waardoor de voordelige marge weer afnam. Halverwege het kwart vluchtte Doug Spradley bij een stand van 28-23 in een time-out. Via twee scores op rij van Jibbe Sicking behield Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong, tot twee minuten voor rust. Sherron Dorsey-Walker zorgde voor de gelijkmaker, waarna Luuk van Bree en Alex Gross de Leidse ploeg aan een 36-34 voorsprong bij rust hielpen.

Het rommelige, maar intense basketbal werd na de pauze in het derde kwart voortgezet. Zorg en Zekerheid Leiden was als eerste bij de les. Via zeven punten op rij van Luuk van Bree liep de Leidse ploeg uit naar 43-36, maar daarna stagneerde het spel van Zorg en Zekerheid Leiden, zo had Doug Spradley ook gemerkt. Heroes Den Bosch was weer snel terug in de wedstrijd en sloot het kwart zelfs af met een 49-50 voorsprong.

Als Zorg en Zekerheid Leiden met een voordelige marge zondag naar Den Bosch wilde afreizen, dan moest dat in het vierde kwart gebeuren. De verdedigende stellingen werden ingenomen. Zorg en Zekerheid Leiden wist via Roeland Schaftenaar, Luuk van Bree en Marijn Ververs wel een kleine voorsprong vast te houden, maar met nog een kleine vier minuten te spelen gaf het scorebord 60-58 aan en dat zou wel eens niet voldoende kunnen zijn.

Vanaf dat moment kwam Heroes Den Bosch echter niet meer aan scoren toe. Zorg en Zekerheid Leiden profiteerde van balverlies en gemiste schoten van Heroes Den Bosch om langzaam de marge te vergroten. Een steal van Lucas Kruithof, die meteen de lay-up benutte, zorgde voor een gaatje van 10 punten: 68-58. Tajion Jones bracht de Leidse ploeg op 70-58, maar miste in de laatste 30 seconden nog wel twee vrije worpen. Omdat ook Heroes Den Bosch niet meer tot scoren kwam, werd het eerste duel uit de halve finale afgesloten met een 70-58 overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden. Na twee nederlagen voor de BNXT League was er dan eindelijk een keer van Heroes Den Bosch gewonnen. Of een marge van 12 punten zondag genoeg is om de finale te bereiken, dat zal moeten blijken.

Luuk van Bree noteerde mede door 4 driepunters 23 punten. Tajion Jones sloot af met 15 punten en 7 rebounds. Marijn Ververs was goed voor 10 punten en 6 assists.