87-72

Datum: zondag 21 januari 2024 · 16:00
Team: Eredivisie
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

Statistieken

Bekeravontuur ZZ Leiden eindigt in Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden zal niet in staat zijn om opnieuw de Basketball Cup te winnen. In Den Bosch moest de gehandicapte Leidse formatie, waar Jibbe Sicking (enkel) ook enige tijd zal ontbreken, het hoofd na verlenging buigen: 87-72. Na 40 minuten spelen was er een marge van 12 punten ontstaan (78-66), die vooral tot stand kwam door veelvuldig balverlies in het derde kwart. Marijn Ververs zorgde kort voor tijd dat er nog verlengd moest worden. In de laatste fase van de wedstrijd moest Zorg en Zekerheid Leiden de Bosschenaren laten gaan.

Het is met de blessures niet goed gesteld. Niet in Den Bosch, dat Emmanuel Akot, Thomas van der Mars, Lee Moore en Keime Helfrich moest missen. Maar ook niet in Leiden. Stan van den Elzen en Maarten Bouwknecht waren al bekende blessuregevallen. Daar kwam dit weekend ook nog Jibbe Sicking bij met een enkelblessure. Dit alles heeft natuurlijk wel ingrijpende invloed op de rotaties waarover coach Doug Spradley kan beschikken. Duko Bos begon het seizoen als tiende man, maar moet noodgedwongen nu als eerste wissel voor de guards en de forwards het veld betreden. Roeland Schaftenaar neemt dan de positie van center vanaf de bank in. Des te vervelender is het dat Brock Gardner nog geen groen licht heeft gekregen van de instanties die over zijn werkvergunning beslissen.

Een en ander hield in dat Tajion Jones, Luuk van Bree en Marijn Ververs 40 tot 44 minuten binnen de lijnen moesten blijven. Ondanks alles heeft Zorg en Zekerheid Leiden wel van zich afgebeten. Een vroege 16-9 achterstand, werd door acties van Alex Gross, Marijn Ververs en Luuk van Bree weggepoetst, zodat het na 10 minuten 21-21 stond.

Via Duko Bos en Luuk van Bree pakte Zorg en Zekerheid Leiden in het tweede kwart een 24-26 voorsprong. Na een time-out van Heroes Den Bosch kwam de Leidse ploeg weer op achterstand te staan. Heroes Den Bosch liep vervolgens uit naar 38-31, maar met nog één seconde te gaan tot de rust, mocht Marijn Ververs drie vrije worpen nemen om de achterstand te verkleinen. Dat lukte niet, want de drie vrije worpen troffen geen doel: 38-31.

Na de pauze had Zorg en Zekerheid Leiden drie minuten lang het betere van het spel. Vooral via Luuk van Bree plaatste de Leidse ploeg een 0-8 run om terug te komen tot 42-41. Helaas liet Luuk van Bree ook twee vrije worpen liggen om Zorg en Zekerheid Leiden naar een voorsprong te schieten. Het momentum schoot weer door naar Heroes Den Bosch, dat vooral dankzij Sherron Dorsey-Walker uitliep naar 57-43. Tajion Jones en de sterk spelende Boy van Vliet wisselden nog scores uit, waardoor de stand na drie kwarten 59-45 bedroeg en Zorg en Zekerheid Leiden virtueel uitgeschakeld was.

Dat laatste leek afgaande op het eerste deel van het vierde kwart ook te gaan gebeuren. Zorg en Zekerheid Leiden, dat door foutenlast met de Twin Towers Alex Gross en Roeland Schaftenaar tegelijk in het veld ging spelen, keek na drie minuten tegen een 65-47 achterstand aan. Opgeven komt echter niet in het Leidse woordenboek voor. Marijn Ververs en Tajion Jones (driepunter en veldscore) brachten de Leidse ploeg weer terug in de wedstrijd. Toen Roeland Schaftenaar halverwege het vierde kwart een aanvallende rebound verzilverde, was de marge weer 12 punten en greep Erik Braal opnieuw naar een time-out. Kort daarop maakte Lucas Kruithof zijn vijfde persoonlijke fout en was het voor Doug Spradley nog lastiger om te wisselen. Eén minuut voor tijd zette Boy van Vliet 77-62 op het scorebord. Met nog 13 seconden te gaan, dunkte Alex Gross raak. Snel werd er een fout gemaakt op Robert Stumbris, die één vrije worp liet liggen. Aan de andere kant schoot Marijn Ververs raak voor 78-66 en was er een verlenging nodig om een winnaar aan te wijzen.

Zorg en Zekerheid Leiden had in de verlenging via Alex Gross de eerste score, maar kreeg daarna een 6-0 run om de oren. Luuk van Bree moest kort naar de kant vanwege een bloedneus. Toch kreeg Zorg en Zekerheid Leiden nog kansen. Bij een stand van 86-72 en nog 15 seconden te spelen, miste Luuk van Bree een ietwat snel genomen driepunter. Sherron Dorsey-Walker liet vervolgens een vrije worp liggen, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden nog gelijk had kunnen komen met een driepunter. Tajion Jones nam het schot, maar dat trof geen doel. Daarmee is een einde gekomen aan het bekeravontuur van Zorg en Zekerheid Leiden, dat zich nu kan gaan richten op het restant van de FIBA Europe Cup en de Domestic League.

Luuk van Bree was goed voor 24 punten. Alex Gross kwam tot 16 punten. Tajion Jones en Marijn Ververs (9 assists) sloten af met 11 punten.