90-77

Datum: woensdag 24 januari 2024 · 18:00
Locatie: Oradea Arena, Oradea (Roemenië)

ZZ Leiden redt het niet in Roemenië

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het in de vierde wedstrijd van de FIBA Europe Cup opnieuw niet gered tegen CSM CSU Oradea. De flink uitgedunde Leidse ploeg streed dapper en maakte het de met zes Amerikanen en een dure Litouwer aantredende Oradea enorm lastig. De nederlaag kreeg pas in het vierde kwart gestalte. De 13 punten marge (90-77) was meteen het grootste verschil in de wedstrijd.

In het eerste duel destijds in Leiden (6 december) kon coach Doug Spradley nog beschikken over Stan van den Elzen, Jibbe Sicking en Maarten Bouwknecht. Dat trio was er natuurlijk niet bij in Roemenië. Dat gold ook voor de nieuw aangetrokken Amerikaan Brock Gardner. Hij wacht nog steeds op de benodigde vergunningen om te mogen spelen. Al met al scheelt dat heel wat mankracht tegenover een Roemeense ploeg die op volle kracht kon aantreden.

Toch lieten de spelers van Zorg en Zekerheid Leiden hun hoofd niet hangen. Sterker nog, er werd zeker in de beginfase prima basketbal gespeeld door de Leidenaren. Met name Alex Gross voelde zich als een vis in het water. Hij nam in het eerste kwart, dat met 21-27 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden werd afgesloten, bijna de helft van de productie (12 punten) voor zijn rekening. De mooiste score was echter een buzzerbeater vanaf de middenlijn van Marijn Ververs. Met als gevolg dus een voorsprong van 6 punten.

In het tweede kwart bleef Zorg en Zekerheid Leiden sterk spelen. Tajion Jones wist de basket makkelijk te vinden. Daarnaast hield het aantal turnovers (acht stuks voor rust) gelijke tred met de Roemeense formatie. Tot een kleine vier minuten voor rust liep het prima, maar toen lukte er even niets meer bij de Leidse formatie. Met een 13-0 run werd een Leidse voorsprong van 32-40 omgebogen in een 45-40 achterstand. Dat Jones vlak voor rust nog een driepunter door de ring schoot, zorgde halverwege voor een 45-43 achterstand.

In de eerste zes minuten na de rust kon Zorg en Zekerheid Leiden alleen scores van Jones en Gross bijschrijven. Oradea was uitgelopen naar 57-47. Drie minuten later volgde na een driepunter van Duko Bos, die zorgde voor een 57-56 stand, een time-out van de Roemenen. Met succes, want bij het sluiten van het derde kwart was er toch weer een marge van 9 punten ontstaan: 65-56.

Toch was het nog niet gedaan. De drie kwarten onzichtbaar spelende Luuk van Bree kwam door met twee driepunters. Ook Roeland Schaftenaar, die na drie kwarten nog geen score had laten aantekenen, wist de basket te vinden. Zo kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot op 5 punten: 69-64. Halverwege het laatste kwart was de marge echter weer terug op 10 punten: 78-68. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg daarna nog kansen om het verschil te verkleinen, maar dan helpen drie gemiste vrije worpen ook niet bepaald. Met zijn tweede driepunter zorgde Bos nog voor 83-74, maar in de laatste twee minuten was de Leidse koek, op een and-1 van Gross na, op.

Alex Gross en Tajion Jones sloten af met 19 punten. Marijn Ververs was goed voor 10 punten en 8 assists. Luuk van Bree eindigde op 9 punten. Roeland Schaftenaar scoorde 8 punten, pakte 6 rebounds en deelde 5 assists uit. Duko Bos en Lucas Kruithof droegen ieder 6 punten bij. Bij de Roemenen kwam Erick Neal tot 19 punten en 6 assists.

Feitelijk zijn twee runs (13-0 in het tweede kwart en de 8-0 na 57-56 in het derde kwart) Zorg en Zekerheid Leiden fataal geworden. Knap dat de zeven ingezette spelers nog zoveel tegenstand konden leveren. Met opgeheven hoofd kunnen de Leidse spelers dan ook weer terug naar Nederland keren.