Zorg en Zekerheid Leiden mag zich nu al opmaken voor de Elite Gold. Tevens is hieraan gekoppeld deelname aan de nationale play-offs. De Leidse ploeg kan het zich zelfs veroorloven om de laatste drie competitiewedstrijden te verliezen.

Heroes Den Bosch had zich als eerste Nederlandse ploeg reeds gekwalificeerd voor de Elite Gold. Zorg en Zekerheid Leiden hoort daar nu ook bij. Voor de resterende drie Nederlandse plekken in de Elite Gold gaat de strijd tussen Aris Leeuwarden, Donar, Landstede Hammers, Yoast United en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball.

Stel dat Zorg en Zekerheid Leiden de duels tegen Basketbal Academie Limburg (4 februari), Apollo Amsterdam (11 februari) en Yoast United (18 februari) zou verliezen. Als je dan puur naar het aantal wedstrijden en te behalen winstpunten kijkt, dan hadden op Yoast United na alle ploegen Zorg en Zekerheid Leiden kunnen achterhalen.

Er zijn echter veel onderlinge ontmoetingen, waarbij één wedstrijd nu al beslissend is in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Donar en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball moeten namelijk nog tegen elkaar. Als Donar dat duel (op 8 februari) wint, dan kunnen de Rotterdammers Zorg en Zekerheid Leiden niet meer inhalen. Als Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball die wedstrijd in Groningen wint, dan kan Donar hooguit op 29 punten uitkomen. Dat is hetzelfde aantal dat de Leidse formatie bereikt wanneer er niet meer gewonnen wordt. Het onderlinge resultaat met Donar is in het voordeel van de formatie van Doug Spradley, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden nu al zeker is van de Elite Gold.

Voor de drie andere plekken is de strijd nog niet gesneden. Aris Leeuwarden, de huidige nummer drie, speelt thuis nog tegen Donar en Heroes Den Bosch en moet nog op bezoek gaan bij Landstede Hammers. Donar mag het in eigen huis dus nog opnemen tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Heroes Den Bosch en heeft nog een uitwedstrijd tegen Aris Leeuwarden op het programma staan. Landstede Hammers komt in eigen huis nog in actie tegen Aris Leeuwarden en Den Helder Suns en sluit af met een uitwedstrijd tegen Heroes Den Bosch. Voor Yoast United staan er nog maar twee wedstrijden op het programma: thuis tegen Apollo Amsterdam en uit bij Zorg en Zekerheid Leiden. Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketbal heeft daarentegen nog vier wedstrijden te gaan: Heroes Den Bosch (uit), Donar (uit), Den Helder Suns (thuis) en Basketbal Academie Limburg (thuis). Het zou zo maar kunnen dat pas op de laatste speeldag (18 februari) de beslissing valt welke ploegen nog meer aan de Elite Gold mee kunnen doen.

De wedstrijden voor de Elite Gold beginnen in elk geval in het weekend van 4 maart. Een week later (12 maart) staan in beide landen de bekerfinales op het programma. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het daarin in Zwolle op tegen Landstede Hammers. De laatste speeldag van de crossborder fase staat gepland voor vrijdag 28 april.


BNXT_League Elite_Gold Eredivisie

Meer nieuwsberichten